Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netgear EVA9150: další generace, další vylepšení

28.12.2009, Martin Kuchař, recenze
Další generace úspěšného přehrávače Netgear z řady EVA přináší několik zajímavých novinek a podporu snad všech současných multimediálních formátů. Rychlá síť navíc propojí vaše počítače s televizorem i bez drátů. A jak si tento nástupce vede?
Hlavní menu přístroje je poměrně přehledné a jednoduché. Hůře se možná někomu budou hledat ovládací funkce, které se neskrývají po záložkou „Settings“, jak tomu většinou bývá, ale pod položkou Supervisor. To ale nic nemění na faktu, že z hlediska funkčnosti je menu provedeno relativně slušně.

Menu je až na drobné detaily a samotné vizuální provedení až nápadně podobné předchůdci použitém v modelu EVA8000. Jedná se prakticky o zcela identickou strukturu včetně rozvržení jednotlivých položek a funkcí. Výrobce nejspíš chtěl, aby byli majitelé starších přístrojů schopni je zcela stejně ovládat i po upgradu na tento novější model.



V základní nabídce můžete volit mezi položkami TV/Video, Music, Photos, Shedule Recording, Internet Media a RSS news and podcasts. Každá z prvních tří nabídek slouží k jednoduché práci se soubory uloženými buď na lokálním pevném disku, USB disku, nebo vzdáleném síťovém úložišti. Ať už ale chcete pracovat s jakýmikoliv daty, vždy je můžete třídit podle data, typu, nebo názvu, avšak vždy je potřeba se přepnout do požadované záložky, neboť ve složce Video prostě hudbu nepustíte.


Internet media


Nejzajímavější položkou je ale jednoznačně Internet Media. V té totiž ovládáte všechny pokročilé funkce týkající se internetové konektivity, a to buď videa ze serveru YouTube, fotky ze serveru Flickr, nespočet internetových rádií nebo třeba i RSS feedy a podcasty různých webů. Možnosti tohoto přístroje se díky komunikaci s internetem značně rozšiřují.
 


Na serveru YouTube.com vyhledáte prakticky jakékoliv video, které byste byli schopni najít i skrze svůj počítač. Můžete se podívat na nejnovější videa, na nejlépe hodnocená nebo nejvíce sledovaná videa a stejně tak můžete pomocí klávesnice na obrazovce vyhledat vlastní oblast nebo žánr. S dostatečně rychlým internetovým připojením je práce docela svižná a můžete si pustit videa i v HD rozlišení.



Prakticky stejná je i obsluha vyhledávání fotografií na serveru Flickr. Zajímavější je ale přehrávání internetových rádií. Ihned po výběru této položky se vám z internetu stáhne databáze dostupných rádií a jedním kliknutím pak můžete začít poslouchat. Veškeré ovládání je natolik intuitivní, že máte pocit, jako by hudba hrála z lokálního disku. V malém pravém okénku se vám samozřejmě zobrazí veškeré potřebné informace (datový tok, zdroj zvukového signálu atd.).
 



RSS news and podcasts


Pod kolonkou "RSS news and podcasts" najdete další zajímavou funkci, která umožňuje prohlížet a procházet nejen textové, ale i hudební nebo video RSS. V databázi je několik „stanic“ a některá videa rozhodně stojí za shlédnutí. Počítejte ale s tím, že se s češtinou opravdu nesetkáte.