Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netgear EVA9150: další generace, další vylepšení

28.12.2009, Martin Kuchař, recenze
Další generace úspěšného přehrávače Netgear z řady EVA přináší několik zajímavých novinek a podporu snad všech současných multimediálních formátů. Rychlá síť navíc propojí vaše počítače s televizorem i bez drátů. A jak si tento nástupce vede?
Kapitoly článku:

Specifikace


Všeobecné Ikona Odkaz na databázi
Napájení AC-DC Adapter 12V, 2.5A
Spotřeba -
Rozměry v mm (Š x HL. x V) 431,7 x 254 x 50,8 mm
Hmotnost (kg) 2,5
Provozní teplota -
Provozní vlhkost -
Televizní systém NTSC / PAL
Formát TV záznamu -
Podporované formáty video DivX® (3/4/5), AVI, Xvid, MPEG, MPG, VCD(DAT), DVD(VOB, IFO), ISO, WMV,WMV9, ASF.TS,TP,TRP, MOV, MP4,
Podporované formáty audio MP3, WMA, AAC, OGG, PCM, AC3, WAV, DTS, decoding down mixing, DTS pass through
Podporované formáty obrázků BMP, JPEG/JPG, PNG, TIFF
Systém Ikona Odkaz na databázi
Operační systém -
Procesor -
Paměť -
Pevný disk interní 3,5" až 750GB SATA
Systém souborů na HDD FAT32 (32 GB), NTFS (do kapacity HDD)
Titulky SRT, SMI, SUB ( podpora českých titulků CP 1250)
NDAS - Network Direct Attached Storage ano
LCD display ne
Vstupy Ikona Odkaz na databázi
Ethernet 10/100 RJ-45 port 1x
Anténí wireless 802.11 B/G 1x
Audio vstup -
Video vstup -
USB vstup 2x USB 2.0
Výstupy Ikona Odkaz na databázi
S-Video výstup Mini DIN 4kolíkový
Komponentní video výstup 3x RCA - Y / Pb / Pr (480p,576i, 720p,1080i)
HDMI výstup 1x (480p,576i, 720p,1080i, 1080p)
Kompozitní výstup 1x RCA video, 2x RCA audio
Koaxiální digitální audio výstup 1x RCA
Optický audio výstup 1x
Obsah balení Ikona Odkaz na databázi
Kabel A/V (3xRCA) 1x
Kabel USB A-B ne
Kabal HDMI 1x
Redukce napájení SATA ne
Návod k obsluze v češtině Ano více-jazyčný
Dokumentace 1x list s kódy, 1x podmínky záruky, 1x copyright
CD (manuál, ovladač) 1x
Baterie AAA 2 ks
Dálkový ovladač 1x
Ethernet kabel ne
Anténa Wi-Fi 1x


Instalace


Stejně jako u minulé generace EVA8000 nebyl ani zde s instalací sebemenší problém. Probíhá velmi jednoduše a stačí provést několik základních kroků. Samozřejmě si nezapomeňte přichystat síťový kabel s připojením do vaší lokální sítě a pokud možno i do internetu - byla by škoda přijít o perfektní on-line služby. Vzhledem k tomu, že v přístroji není žádný tuner, není potřeba volit regiony ani digitální nebo analogová pásma apod.

Po vybalení z krabice tedy přístroj připojte do elektrické sítě, přiveďte k němu internet (pokud možno kabelem, neboť bezdrátové spojení nezvládne přenést vyšší datové toky) a spojte se svou zbývající AV technikou. Jakou kabeláž zvolíte, záleží samozřejmě pouze na vás. A věřte, že máte z čeho vybírat.

Pro připojení k síti můžete zvolit nejen fixní, ale samozřejmě také dynamickou adresu, kdy nebudete muset složitě vyplňovat samotnou IP, masky, výchozí bránu a samozřejmě také DNS. Na ovladači se samozřejmě číslice vybírají snadno, ale dynamická adresa je pro nastavení jistě o poznání příjemnější.



Nakonec si vyberete stát, v kterém se nacházíte, a z příslušného seznamu můžete dokonce vybrat konkrétní město – v případě, že přístroj bude mít připojený k internetu, bude stahovat aktuální informace o počasí pro danou oblast. Tato specialitka není sice zásadní, ale může v některých situacích docela potěšit.

Přístroj následně sám ověří síťovou konektivitu, prověří její rychlost a v případě potíží vás bude ihned informovat. Díky měření rychlosti navíc získáte informaci o tom, zda daná konektivita bude stačit pro Full HD přenosy – jak jistě víte, jsou na datovou propustnost velmi náročné.



Na rozdíl od EVA8000 je možné celou instalaci dokončit i bez navázání komunikace s PC. Budete sice ochuzeni o spousty funkcí, ale přístroj bude přehrávat obsah ze svého HDD nebo z USB tak, jako byste PC připojené měli. Tímto odpadají komplikace s konfigurací a s prvotním spuštěním, kdy se vám například nechce hned vytahovat CD a něco instalovat na počítač.

Průvodce instalací funguje ihned po vložení CD a provede vás všemi potřebnými kroky. Jediné, co po vás vlastně bude chtít, abyste vybrali složky, které chcete s multimediálním centrem sdílet. Průvodce sám ověří dostupnost zařízení a nastaví vybraným složkám potřebné přístupové atributy. Celý proces je velmi jednoduchý a na testovacích počítačích fungoval bez sebemenších potíží.