Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netflix ve 4K: stojí to za to?

1.9.2015, Jakub Doležal, recenze
Pokud si dnes domu donesete 4K televizor, velmi rychle zjistíte, že se prakticky nemáte na co dívat. Tradiční televizní vysílání je příšerné, UHD filmů je minimum a jediným světlem na konci tunelu se tak zdá Netflix. Je však výsledek úměrný nákladům?
Netflix nám svou 4K výhodu neumí úplně prodat, neboť jsem nikde nenašel jakékoliv srovnávací video, nebo snad i pár fotografií. Bylo tedy nutné systém ručně přepnout na horší kvalitu, k čemuž jsem využil Wi-Fi hotspot telefonu, kde jsem přepínal mezi LTE a 3G. Dále jsem ve webovém rozhraní Netflixu přepínal mezi kvalitami „High“ (7 GB za hodinu) a „Medium“ (0,7 GB za hodinu).

Následovalo spuštění seriálu House of Cards, který odstartoval éru 4K na Netflixu. Při zastavených scénách jsem opakovaně srovnával kvalitu obrazu, především jeho ostrost, nicméně na řadu se dostala i kvalita barev, resp. jejich paleta. Rozdíl mezi spotřebovanými daty je totiž dle Netflixu markantní a samotná změna rozlišení tak jistě nestačila.

Moderní 4K televizory jsou stejně jako předchozí FHD televizory vybaveny schopností dopočítávat a v řadě situací tento algoritmus dokáže konat zázraky, tedy správně odhadnout chybějící pixely a zobrazit je. Nicméně stále to není úplně ono a pokud do panelu s takto jemným rozlišením pošlete málo informací (málo pixelů), je viditelné rozmazání obrazu.




Porovnání HD a 4K, klikněte pro zvětšení


To je případ i Netflixu v HD rozlišení, kdy se prakticky všemi scénami line jistá forma neostrosti. Scénám chybí detaily a řada drobností splyne v jednu plochu. Jsou to především různé jemné struktury jako větvě či cihelný obklad domu, zcela zmizí ostré hrany. Paleta barev se zdá poměrně mdlá, podobné odstíny se zobrazí jako jeden.

Úplně nejvíce je absence správného rozlišení vidět u detailů budov, avšak ani lidské tváře nezůstávají stranou. Malé rozlišení má tendenci omlazovat, neboť zmizí jednotlivé nepatrné vrásky a rýhy na tváři. Stejně tak se připravíte o jemnou mimiku herců, možná místy nechtěnou. Celkově je menší než nativní rozlišení na 4K televizoru ochuzující zkušenost.

Naopak po zapnutí 4K rozlišení dostává obraz ty správné grády, jako byste místy sledovali nový seriál. Z obrazovky na vás vystupují objekty, které v SD verzi splynuly s okolím, nebo byly zkrátka příliš rozmazané. V detailních pohledech si užíváte vysoké ostrosti. Obraz najednou vypadá jako to promo video při nákupu v obchodě.




Porovnání HD a 4K, klikněte pro zvětšení


4K s sebou přináší i jisté vlastnosti, které mohou někteří z nás vnímat jako nevýhody. U levných akčních scén totiž v plné nahotě odhaluje špatně provedené digitální triky a celkový dojem je tím značně snížen. Ani herci nezůstávají ušetřeni, protože 4K vidí pod makeup a při detailu na tvář herce se až vyděsíte počtu vrásek na jeho čele.


Závěrem


Máte-li doma čerstvě vybalenou 4K televizi s nabídkou ryze tuzemských kanálů, pak jste asi dospěli k tomu, že tradiční 1080p model „ukazoval“ mnohem lépe. Neschopnost lokálních provozovatelů dodat kvalitní zdroj videa je vidět a osobně se na sportovní přenosy raději dívám v počítači, než na zahnuté 4K stěně.

Čekání na probuzení domácí produkce by mohlo trvat roky a možná teprve u 12K či 16K modelů budeme svědky fanfár při spouštění prvních veřejných kanálů ve 4K. Není tedy na co čekat, je třeba jednat. Naštěstí je k dispozici řada variant přes satelit či internet. My se dnes podívali na Netflix. A vyplatí se?


¨

Prvotřídní seriály ve 4K za 300 Kč měsíčně? Celkem rozumná částka


Gigant mezi videopůjčovnami vám za cca 300 Kč měsíčně nabídne slušnou paletu seriálů, jejichž kvalita v řadě případů patří ke světové špičce. Řada z nich je navíc v rozlišení 4K, takže si své oblíbené herce a scenérie můžete vychutnat v až nebývale realistické podobě. Plejáda seriálů a filmů utěšeně roste, takže nabídku Netflixu jen těžko vyčerpáte.

Máte-li na pořízení 4K televizoru, pak vás zřejmě 300 Kč měsíčně navíc nevytrhne. Netflix za tyto peníze nabízí solidní podívanou na míru šitou vaší obrazovce. Nižší rozlišení a všemožné ripy z internetu tomu zatím nesahají ani po kolena. Navíc pokud váháte, můžete si Netlfix na měsíc vyzkoušet bezplatně.

Za nás dostává Netflix jednoznačně palec nahoru.



Testování 4K obsahu probíhalo na televizi Samsung UE55HU8500