Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netflix ve 4K: stojí to za to?

1.9.2015, Jakub Doležal, recenze
Pokud si dnes domu donesete 4K televizor, velmi rychle zjistíte, že se prakticky nemáte na co dívat. Tradiční televizní vysílání je příšerné, UHD filmů je minimum a jediným světlem na konci tunelu se tak zdá Netflix. Je však výsledek úměrný nákladům?
Kapitoly článku:

Nejdříve správně nastavit


Nastavit si DNS v počítači je velmi snadné ať už z příkazové řádky, nebo v nastavení. Ještě mnohem jednodušší je ale nahrát si DNS doplněk do internetového prohlížeče. Nemusíte se tedy nutně přesouvat s celým PC za oceán, ale pouze si vyhradíte jeden prohlížeč, kde tento plugin zapnete. Linka je navíc šifrovaná, takže nikdo neuvidí (možná kromě NSA), jaká data zrovna přenášíte.




V nastavení Windows je změna DNS poměrně snadná


Doplňky fungují v Google Chrome, Opera či Firefox a z vlastní zkušenosti mohu doporučit poměrně čerstvý projekt DotVPN. Ten je v základu zdarma a pro vyšší rychlosti, absenci reklam nebo online podporu si připravte 1 dolar pro první měsíc. V tom dalším dojde k navýšení na 5 dolarů. Tedy vesměs shodná cena jako např. u Unblockus.




Doplňky do prohlížečů změní DNS za vás


V televizorech je situace už o něco složitější, ale vše je řešitelné. Stejně jako u počítače buď přesunete celý systém, nebo pouze jeho část. Můžete totiž DNS server změnit na svém domácím routeru a pak celou síť včetně televizoru "přesunete" na americký kontinent. Pokud bude ale televizor jediným zařízením s přístupem k Netflixu, pak je lepší změnit nastavení přímo v něm.




Změnu DNS je ideální provést přímo v televizoru


U televizoru vás kromě toho čeká ještě jedna operace, neboť u nás prodávané modely nemají předinstalovaný Netflix a vy si tak musíte jeho stažení vynutit v rámci nastavení tím, že změníte region. Televizor se následně podívá k výrobci, jaké aplikace by měl v dané zemi obsahovat a poslušně si je stáhne.




Aplikace Netflixu v televizorech chybí a je nutné změnit region


Zde vás bude čekat trochu hledání, protože u každého výrobce i modelové řady se tato nabídka pro změnu regionu spouští jinak. Nám se zrovna v redakci sešly dvě generace televizorů od Samsungu pro rok 2014 a 2015. Jak tedy změnu provedeme u nich?

Změnu regionu lze provést jediným způsobem a to tak, že si znovu projdete průvodce nastavením televizoru a ve správný čas stisknete kombinaci kláves, která vám zpřístupní všechny dostupné země. Pak už jen stačí v sáhodlouhém seznamu najít USA a vybrat si jej jako výchozí. Po dokončení nastavení se automaticky stáhnou regionální aplikace včetně Netflixu.


Celý proces pro TV Samsung tedy vypadá následovně:
  1. Menu – Systém – Nastavení – PIN jsou 4 nuly
  2. Spustí se průvodce nastavením
  3. Zastavit se u odsouhlasení podmínek pro Smart Hub
  4. Na ovladači postupně stisknout tlačítko Mute (Ztlumit); Return (zpět); Vol+ (Zesílit); Ch^ (Kanál nahoru); Mute (Ztlumit)
  5. Ze seznamu zemí vybrat USA a dokončit průvodce
  6. Vyčkat na instalaci Netflixu



Při nastavování se zastavte u smluvních podmínek




Namačkejte správnou kombinaci kláves a vyberte USA


Netflix tedy máme nainstalovaný, ale přesto nás ještě čeká jedna překážka. Ano, jedná se o samotnou registraci v této online videpůjčovně. O tom si povíme až v další kapitole.