Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Minix Neo U1: potomek králů?

14.12.2016, Jakub Doležal, recenze
Výrobce Minix vstoupil na trh relativně nedávno a hned si získal velmi solidní reputaci napříč celým světem. My jsme proto otestovali jeden z jeho nejnovějších modelů. Naváže na své předchozí úspěchy, nebo výrobce usnul na vavřínech?
Kromě designové placaté antény je druhým rozlišovacím znakem výrobků společnosti Minix operační systém, respektive jeho domovská obrazovka a barevné zpracování. Tento koncept zůstává prakticky stejný napříč generacemi, což je jistě přínosem pro uživatele, kteří přejdou v rámci Minixu na nový model.

Úvodní obrazovka je však pouze jiným launcherem stejně jako na mobilních telefonech a kdesi na pozadí pracuje Android. Ten díky své dostupnosti zdarma během několika málo let doslova převálcoval veškerou konkurenci. Kde jsou ty doby, kdy trhu kralovaly čipsety Realtek s vlastním operačním systémem?





Launcher od Minixu je ve svém výchozím nastavení poměrně strohý a především jsou některé odkazy prázdné a musí se nejdříve doplnit o zástupce vybraných aplikací. U specializovaných aplikací bych takové chování pochopil, avšak nutnost si dohledat Kodi, mě trochu zarazila. Design není špatný, ale Android TV ve výchozím stavu nabízí mnohem pohlednější obrazovku.





Nabídka aplikací je v továrním nastavení rozumná a měli byste mít k dispozici prakticky vše podstatné. Doinstalovat bude nutné pouze vámi preferované přehrávače, správce souborů a rozhodně také pořádný prohlížeč internetu. To vše je naštěstí snadné díky přítomnosti obchodu Google Play.





Minix se v oblasti toho nejdůležitějšího, tedy přehrávače multimédií odlišuje od konkurence poměrně zásadním způsobem. Na rozdíl od řady výrobců totiž sponzoruje tvůrce Kodi a připravuje i vlastní verzi rozhraní pro svoje přehrávače. Uvidíme, zdali takto na míru šitý software bude fungovat o poznání lépe než zbytek trhu.





Některé situace však nezvládá ani optimalizované prostředí Minix a příkladem budiž dvou-fázové přihlašování účtu Google. Při zadávání kódu pomocí běžně přibaleného ovladače vám klávesnice zakryje řádku se zadanými znaky, takže musíte celý kód zadat naslepo. Podobné problémy provází Android už od nepaměti a to především kvůli tomu, že výrobci využívají verzi určenou pro mobilní telefony na multimediálních centrech.













Nastavení je napříč moderními centry s Androidem prakticky totožné. V rámci hlavní nabídky si upravíte připojení do sítě, rozlišení, nastavení zvuku, nebo smažete nechtěné aplikace. Vše je přehledné a jednoduché ovládání.





Zkušenější uživatelé mohou navštívit ještě podnabídku, která svým vzhledem připomíná tu z mobilních telefonů běžících na AOSP (čistý Android bez nadstaveb). Nicméně při běžném provozu se zde prakticky nemáte šanci vyskytnout.