Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MeLE M8: Android se vším všudy

26.8.2014, Pavel Kovač, Jakub Doležal, recenze
Máte rádi Android? Rádi si hrajete? Tak přesně pro vás je tu MeLE M8. Toto multimediální centrum nabízí spoustu možností, ovšem je potřeba si s ním trochu pohrát. Co tedy nabízí oproti ostatním? Doplněno o nové testy.

Ovládání a menu


Na stránkách výrobce se dozvíme, že centrum lze ovládat pomocí velmi oblíbeného XBMC. Tento program je povedený, má silnou uživatelskou základnu a v podstatě jde o to nejlepší, co si lze na domácím multimediálním centru představit. Výrobce učinil docela zvláštní krok. XBMC předinstaloval, ale nazval jej VidonMe. Současně si jej musíte na plochu "vytáhnout" z ostatních skrytých aplikací.




Základní menu přístroje (grafická nadstavba Androidu 4.1)


Bez XBMC je funkčnost celého MeLE hodně omezená. Ono není na vině tak MeLE, ale spíše systém Android, který toho v rámci MMC moc neumí.. Ač se to může zdát naprosto triviální, samotný Android neumí připojit NFS či Samba disk. Pomocí různých programů 3. strany se na síťový disk dostanete, dokonce se k němu připojí i přehrávač (předinstalovaný 4K player). Ale po stisknutí tlačítka zpět zeje knihovna médií opět prázdnotou.




Knihovny jsou jen složky, do kterých lze umístit aplikace, nikoli hudbu apod.


Situace se změní s připojením USB disku. Jeho připojení a načtení proběhne automaticky a na média se dostanete hned. Přehrávání všech multimédií na Androidu je docela bezproblémové. Hodně záleží na přehrávači a na tom, který vám zrovna vyhovuje. Výrobce vám v tomto ohledu nechává volnou ruku. Osobně se jen ptám, k čemu kupovat takové zařízení, když tu existuje možnost přehrávat vše na telefonu a pomocí HDMI MHL to posílat do televize. Začínám mít pocit, že koncepce domácích multimediálních center časem zanikne. Nasvědčuje tomu i počet vydaných center za poslední rok.




Android na vás kouká z každého rohu obrazovky


Pokud nastavíte XBMC, resp. VidonMe jako aplikaci po spuštění, promění se centrum v příjemně fungující zařízení. Popisovat všechny funkce XBMC je ale mimo rámec tohoto článku. Ve stručnosti, umí toho hodně, od prostého přehrávání videa s titulky, českého překladu celého programu a přehrávání prakticky jakéhokoli internetového obsahu. A ten, který by z nějakého důvodu v XBMC nefungoval, lze přehrát v samotném Androidu.




Naštěstí lze využívat XBMC


Lahůdkou je první spuštění přístroje. Z počátku totiž získáte pocit, že se konečně výrobci odhodlali k nějakému razantnějšímu kroku a osadili tradiční Android nějakou inovativní grafickou nadstavbou. No, inovativní, je to spíše takové okopírované "Metro" prostředí z Windows 8. Jakmile ovšem začnete prozkoumávat dlaždice, zjistíte, že mají dvojí funkci. Předně jde o velkou ikonku aplikace, což ve své podstatě není nic špatného. Ovšem ona druhá funkce je daleko zákeřnější. Největší dlaždice jsou totiž pouze připravené složky, co nejdou odstranit. Do těchto složek lze umísťovat opět dlaždice samotných programů pro přehrávání videa, zvuku apod. Nečekejte tedy, že po rozkliknutí dlaždice video se otevře rovnou výběr videa.


Ovládání


K přístroji je přibaleno jednoduché dálkové ovládání, které... funguje dobře jen pro ovládání Androidu. Vzhledem k absenci zcela zásadních tlačítek Play, Pause apod. se stává nepoužitelným při přehrávání filmů. Některé přehrávače tak nelze ovládat vůbec, některé jen s obtížemi. Opravdu nechápu postoj výrobce přibalit dálkové ovládání, které vlastně patří k jinému zařízení.





Situace se lehce vylepší při dokoupení dálkového ovladače MeLE F10. Díky integrované klávesnici, sluchátkovému výstupu a pohybovému snímači se ovládání vylepší. Ovšem raději se od televize nevzdalujte. Dosah je cca 3 m a pak dochází k výpadkům.