Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Mascom MC550T: levný DVB-T přijímač/rekordér a přehrávač

19.7.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
V internetových diskuzích hojně chválený, především díky kvalitním funkcím a příznivé ceně – tak se dá charakterizovat poměrně malý DVB-T přijímač od společnosti Mascom, jenž se mi dostal do rukou, a v dnešním testu se mu budeme věnovat. Je vážně tak dobrý?
Zapojení kabelů probíhá bez problémů, mezi jednotlivými konektory jsou dostatečné mezery. Menší nepříjemnost se může vyskytnout, pokud máte tuhý kabel (v mém případě SCART kabel) – přijímač je totiž velmi lehký a jeho zadní část se nepříjemně nadzvedávala. Samotná instalace a obsluha je velmi jednoduchá. Pojďme se podívat, co nás čeká.



Úvodní obrazovka vás provede počáteční instalací.


Při prvním spuštění nás na obrazovce uvítá základní nastavení. Mezi jednotlivými položkami se lze přepínat pomocí směrových šipek na dálkovém ovladači. Velmi příjemným pomocníkem usnadňujícím ovládání je nápověda, zobrazující se u spodního okraje obrazovky. Naznačuje, která tlačítka na dálkovém ovladači můžeme v dané situaci využít a jaký bude mít jejich použití dopad.

Vraťme se k základnímu nastavení v instalačním menu. Jednotlivé parametry jsou již od výrobce přednastaveny pro použití v České republice. Nalezneme zde:
  • Napájení antény: zapíná se pouze, pokud anténa není vybavena vlastním napáječem a délka přívodního kabelu antény nepřesahuje 5 metrů.
  • Výběr země: na výběr je 19 zemí, přičemž Taiwan se zde vyskytuje dvakrát (menší chybka)
  • Jazyk OSD: na výběr je čeština, slovenština, angličtina a němčina
  • Zvukový doprovod: stejné jako pro jazyk OSD
  • Titulky: na výběr jsou 4 verze jazykových titulků nebo je lze úplně vypnout
  • LCN režim: funkce pro logické řazení předvoleb
  • Režim automatického vypnutí: pokud je zapnuto, přijímač se vždy po 3 hodinách provozu vypne
  • Aut. nastavení času: zkontroluje a nastaví přesný čas po zapnutí přijímače
  • Časové pásmo: nastavuje se podle lokality



Před započetím vyhledávání kanálů přijímač smaže všechny doposud uložené, ještě před tím však zobrazí varovné hlášení.


Po nastavení všech parametrů máme na výběr dvě možnosti vyhledávání. Stisk červeného tlačítka na DO spustí automatické vyhledávání programů, zelené tlačítko umožní ruční vyhledávání. Zde bych doporučil (stejně jako výrobce), využít automatického vyhledávání, kdy vám přijímač automaticky naladí veškeré dostupné televizní i rozhlasové programy ve vaší lokalitě.



V průběhu automatického ladění kanálů na obrazovce vidíme stav vyhledávání a dosud nalezené programy (televizní i rádiové).


Vyhledávání je rychlé (do 2 minut) a průběh se zobrazuje v přehledné tabulce. Po jeho ukončení vás přijímač informuje o počtu nalezených televizních a rozhlasových programů a uloží si je do paměti, následně se přepne na první předvolbu v seznamu a instalace je dokončena. Při dalším vyhledávání by se všechny předvolby vymazaly a nahradily nově nalezenými programy.



Ruční vyhledávání využijí nejspíše zkušenější uživatelé, nebo ti, kdo „loví“ doma nějaký konkrétní signál (přijímač zobrazí alespoň orientačně sílu a kvalitu signálu, což pro základní představu o tom, zda je anténa nasměrována správně, postačuje).


Než se pustíme dál, projdeme si veškeré zbývající části nastavení. Přes tlačítko MENU na DO se vrátíme do hlavního menu, jeho grafická podoba je velmi jednoduchá a prakticky stejná, jako u jiných přijímačů v této cenové kategorii. Už z přiložených obrázků jste si mohli všimnout kompletní lokalizace do českého jazyka s bezchybnou diakritikou. Menu je rozděleno do pěti základních skupin, podle jednotlivých ikonek:
  • Nastavení
  • TV
  • Rádio
  • Multimedia
  • Doplňky


V části nastavení ještě nalezneme položku TV výstup, rodičovský zámek, časovač, tovární nastavení a SW update.



V položce TV výstup můžeme nastavit formát obrazu podle typu připojeného televizoru (4:3 LB, 4:3 PS, 16:9 PB nebo 16:9 AUTO), obrazovou normu (PAL/NTSC), průhlednost OSD menu, dobu zobrazení OSD menu (stálé zobrazení, 1, 3, 5, 10 nebo 30 sekund), video režim (RGB/CVBS) a video enchancement.



Video enchancement umožňuje zvýraznit barevnost a kontrast obrazu expanzí černé/bílé barvy. Rozsah korekcí je omezený a pouze doplňuje běžné nastavení obrazu prováděné přímo v televizoru.


Další klasickou funkcí přijímače je rodičovský zámek. Umožňuje nastavit věkový limit na určitý pořad. Lze uzamknout jak celé OSD menu tak jednotlivé programy. Heslo je čtyřmístný kód nastavený již z výroby a lze ho dohledat v uživatelské příručce.



Nastavení nové události do časovače.


V nastavení nechybí ani klasický časovač, lze si tak naplánovat nahrávání oblíbených pořadů klidně po celý týden. Pro nastavení se využívá barevných tlačítek na DO, požadavek na rezervaci nové položky vyvolává červené tlačítko. Odstranění položky se provádí pomocí zeleného tlačítka a editace již vytvořeného požadavku je opět červeným tlačítkem. Maximálně je možné vytvořit 10 položek, což by měl být dostatečný počet. Pro každou událost je možné nastavit čas začátku a konce, opakování (jedenkrát, denně, týdně, měsíčně) nebo zvolit, zda se bude jednat o nahrávání nebo o zapnutí přijímače (např. radiobudík).



Přehled naplánovaných událostí: na výběr je možnost editovat nebo smazat.


Můžeme využít i návratu do továrního nastavení z výroby, v tomto případě se přijímač vrátí do stavu před první instalací a bude nutné provést nové nastavení a vyhledání programů. Poslední možností je aktualizace softwaru přijímače, ta by se prováděla z připojeného USB disku.


Možnost návratu do továrního nastavení.