Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG MS450H: multimédia jak se patří

18.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Společnost LG se po vzoru svých konkurentů vrhá do boje o krále multimediálních přehrávačů a HDD rekordérů. Nejnovější počin podporuje nahrávání na 250GB disk přímo z DVB-T signálu, a to i v HD rozlišení. K tomu podporuje nespočet multimediálních formátů.

Ovládací menu přístroje




V hlavním menu zařízení najdete v řádku umístěné zástupné ikonky pro obsluhu všech potřebných funkcí. Pěkná grafika a přehledné třídění usnadňují orientaci uživatele, který tak nemusí mezi nespočtem položek dlouze bloudit. Hned první záložka vás přepíná do sekce digitální televize, kde můžete přepínat aktuálně přehrávané kanály anebo prohlížet informace ze služby EPG.





Ikonka Media umožňuje přistupovat k obsahu uloženému buď na síťovém zařízení, připojeném flash disku nebo jednom z pevných disků (integrovaném 250GB nebo druhém libovolném). Je samozřejmě možné se ihned přepnout na seznam nahraných pořadů, které lze navíc třídit podle klíčových atributů a nechybí ani velmi důležitá funkce pro kopírování souborů. Po jejím zvolení budete přepnuti do „Průzkumníka“ s dvojicí oken, kdy na pravé a levé straně přepínáte jednotlivá připojená datová úložiště. Kopírujete tedy tak, jak jste zvyklí například z programu TotalCommander na PC.



Pro připojení k počítači můžete využít buď služby DLNA, která sdílí data v síti (například Windows Media Center, nebo konkurenční služby jiných výrobců) a patřiční klienti, jako je toto zařízení, je umí přijmout. Druhou variantou je napojení na klasický vzdálený síťový disk, který si můžete pojmenovat a uložit do paměti. Chová se pak stejně, jako by byl připojen například skrze USB flash disk – je ale potřeba počítat se sníženou datovou propustností, která závisí na parametrech použitého síťového spojení.



Doporučujeme ale využívat spíše služeb připojení k síťovému disku, neboť valná většina DLNA serverů si stále nedokáže poradit s diakritikou v českých titulcích, což bude pro většinu uživatelů zcela jistě nepřijatelná překážka.


Síťové služby


Výrobce nemohl zaostat ani z tohoto pohledu a tak se v tomto přístroji setkáváme s velmi oblíbeným nástrojem, který umožňuje prohlížet streamovaná on-line videa z YouTube. Přístroj se ihned po kliknutí na patřičnou ikonku pokusí načíst nejsledovanější videa ve vámi nastavené zemi (volí se v Settings) a ty zobrazí hezky na titulní stránku. Ovladačem je samozřejmě možné zadat do vyhledávání libovolný řetězec a přesunout se na kýžená videa. Možností vyhledávání je opravdu hodně a třídění vyhledaných videí stejně tak.



Přehrávání následně probíhá tak, jako byste se dívali na video uložené na pevném disku. Přístroj si on-line obsah ukládá do vyrovnávací paměti a streamuje tak, jak mu dovolí rychlost internetové přípojky. Vy tedy již vidíte finální obsah stejně, jako když se díváte skrze běžný počítač.



Pro prohlížení fotografií uložených na oblíbeném serveru Picasa pak stačí zadat do přehrávače své ID získané na serveru této služby. Přístroj pak bude jednoduše načítat všechny složky a v nich obsažené obrázky, které můžete opět třídit podle mnoha různých filtrů. Nečekejte zde ale žádné speciality.


Nastavení přístroje


Nastavení všech funkcí je zde schováno pod položku Nastavení v základním menu, kde následně vybíráte mezi jednotlivými záložkami stejně, jako je tomu v kořenovém adresáři. Položky jsou tříděny velmi přehledně a je pravděpodobné, že nebudete muset nic dlouho hledat.



První záložka patří nastavení digitálního příjmu. Můžete měnit Region, což je asi dosti nepravděpodobné, pokud se nebudete stěhovat do zahraničí. Následuje možnost nového vyhledání digitálních kanálů nebo vstupu do okna určeného k třídění kanálů – jak jsme si ale již řekli, to stejně není ve výsledku možné. Dětská pojistka nebo napájení antény jsou standardní funkce.



V záložce Obrazovka se také nesetkáte s ničím speciálním. Všechny funkce, které zde můžete nastavovat, jsou zcela typické. Poměr stran je nejlepší měnit až při sledování kanálu nebo jakéhokoliv jiného obsahu, neboť ihned vidíte, co daná volba s obrazem jako takovým vlastně provede. Formát video výstupu budete měnit pouze v případě, kdy využijete některého z analogových výstupů – v současnosti se ale dá očekávat, že valná většina uživatelů spíše využije nejvyššího možného komfortu, který přináší HDMI konektor.



Pokud si k Media Station připojujete domácí kino nebo jakoukoliv jinou zvukovou aparaturu skrze digitální konektor (ať už optický nebo koaxiální), může se vám hodit nastavení parametrů signálu. Pravděpodobně bude většině uživatelů stačit standardní tovární nastavení, ale byla by škoda nemít alespoň základní možnost volby.



Pro nastavení připojení k síti budete muset vybrat mezi několika možnostmi. Především se totiž můžete připojit buď kabelem, nebo bezdrátově, a pak je potřeba se rozhodnout, zda vám IP adresu, masku sítě, výchozí bránu a DNS servery přidělí DHCP server umístěný někde v síti, nebo zda budete muset všechny položky vyplnit ručně.

Průvodci jsou ale dobře provedeni a nastavení je tak velmi jednoduché. Důležitou položkou v této záložce je ale samozřejmě i možnost aktualizovat firmware zařízení, které ale v případě aktivní internetové konektivity probíhá automaticky – přístroj firmware sám vyhledává a pouze vám pak nabízí možnost, zda chcete provést jeho nahrání.



Pokročilejší funkce pak ovládáte skrze dvojici posledních záložek. Jedná se ale opět o zcela běžný výčet funkcí, které najdete ve všech podobných přístrojích, a proto je snad ani není potřeba detailně rozebírat.