Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 47LM660S: chytrá, sexy a ve 3D

4.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Pojem chytré telefony je v našem slovníku už zakořeněn. V poslední době však přicházejí chytré televize, které toho umí opravdu hodně. Mají tak potenciál nahradit veškeré vybavení obýváku. A právě taková je 47" LED televize od firmy LG. Podívejme se na ni!

Struktura displeje


U monitorů se vždy zaměřujeme na strukturu displeje. Nyní přinášíme tento test i k televizím. Podíváme se přes extrémní optiku na samotnou strukturu panelu. Uvidíte zde jednotlivé subpixely a hlavně jejich tvar a členění do domén.




IPS struktura obrazovky LG 47LM660S


Oproti klasické IPS obrazovce je zde vidět snaha o co největší využití plochy. Jednotlivé subpixely do sebe zapadají a nemají mezi sebou prakticky žádné, resp. jen minimální, mezery. Okem tak vlastně máte šanci vidět jen řádkování obrazu, nikoli rozdělení na jednotlivé body. Samozřejmě pokud jsou zapnuty pouze zelené, resp. červené nebo modré, subpixely zvlášť, tak ono rozdělení viditelné je.


Testy barev


Protože je televizor prakticky standardní LCD panel se standardními možnostmi barevného podání, tak i zde se podíváme na to, jak věrně reprodukuje barvy. Asi nejdůležitějším je barevný prostor a teplota bílého bodu. Od toho se odvíjí celkové barevné podání televize. Pokud totiž bude teplota zcela odlišná od standardu, tak nikdy nebude barevné podání věrné. Ještě horší je, pokud je barevný prostor zcela mimo sRGB. Tento barevný prostor je totiž využíván prakticky ve všech dostupných televizích a vyskytuje se na Blu-Ray discích. Zkrátka všechny filmy, co vidíte, jsou v sRGB barevném prostoru. Takové AdobeRGB je sice pěkné u monitorů, kde potřebujete simulovat například CMYK prostor, ale u televize je to naopak na škodu. Tedy do té doby, než se objeví filmy v AdobeRGB, což asi jen tak nebude.








Gamut televize LG 47LM660S dopadl velmi dobře. Jen drobné klopýtnutí v modré barvě. To však nepředstavuje nijak závažný problém. I u monitorů je obvykle modrá výrazně horší. Uvidíme, co testy odchylek barev.




Výchozí nastavení TV


Ve výchozím nastavení televize se odchylka dE(2000) vyšplhala na 3,3. To je sice docela hodně, ale vzhledem k tomu, že nelze nastavit 6500 K a gamut má drobný problém v modré, jde o super výsledek. Uvidíme, co udělá seřizování v OSD menu.




Barvy seřízené v OSD menu televize


Pokud v OSD nastavíte následující hodnoty:

Režim obrazu: Expert
Podsvícení: 49
Kontrast: 90
Jas: 50
Ostrost: 0
Barva: 50
Barevný tón: 0
Ovládání pro odborníky:
Dynamický kontrast: Vypnutý
Super rozlišení: Vypnuté
Barevný rozsah: BT709
Vylepšení ostrosti hran: Vypnuté
Barevný filtr: Vypnutý
Korekce gama: 2,2
Vyvážení bílé:
Teplota barev: Teplá
Metoda: 20 bodů IRE
IRE: 100
Jas: 100
Červená: 100
Zelená: 90
Modrá: 84

To platí pouze v případě vstupu HDMI. U TV, USB, LAN/WAN je potřeba nastavit kanály RGB jinak.

Červená: 0
Zelená: -8
Modrá: -17

Ostatní nastavení zůstává stejné.

Tak vás televize odmění daleko přívětivějším obrazem. V tomto případě se dostáváme na vytoužených 6500 K a barvy jsou přirozené. Většině uživatelů bude toto nastavení plně dostačovat a asi nic dalšího s televizí dělat nemusí.





Obvykle televizi nebudete kalibrovat. Přesto se podíváme na to, jak ICC profil změní barvy. Na předchozím grafu vidíte LUT křivky jednotlivých kanálů. Jde o závislost vstupu a výstupu jednotlivých barev. Zkrátka, jak se daná barva musí změnit, aby odpovídala víc realitě.



Odchylka po kalibraci přes ICC


Po kalibraci přes profil dosáhneme naprosto skvělých výsledků. Jen ona modrá je stále trošku přes čáru. Pro zájemce přikládám ICC profil. Ten však využijete pouze v kombinaci s propojením počítače.