Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 47LM660S: chytrá, sexy a ve 3D

4.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Pojem chytré telefony je v našem slovníku už zakořeněn. V poslední době však přicházejí chytré televize, které toho umí opravdu hodně. Mají tak potenciál nahradit veškeré vybavení obýváku. A právě taková je 47" LED televize od firmy LG. Podívejme se na ni!

Menu


Samotné menu je rozděleno do dvou zcela odlišných sekcí. První je klasická OSD, neboli přes obraz ze zobrazí jednoduché textové menu pro nastavení barev, programů, rodičovského zámku apod. Zkrátka zcela v souladu s tím, na co jste u běžných televizí zvyklí. Toto menu není ničím zvláštní, snad jen tím, že se ovládá velmi dobře i pohybovým ovladačem. Díky němu nemusíte zběsile klikat, ale jen ukazujete na danou položku a tlačítkem vyvoláte akci. Zkrátka paráda.





Pokud připojíte poprvé televizi k síti a anténě, tak vás uvítá logo LG, a pod ním nápis "Není naprogramováno". Tento nešťastný překlad znamená jen to, že je třeba naladit programy. Samotné ladění probíhá extrémně rychle. Digitální pozemní programy nalezla televize všechny během asi jedné minuty. Analogové probíhalo pomaleji, ale vzhledem k tomu, že analogový signál je u nás zcela mrtvý, tak to nemá smysl ani řešit. Poté si již stačí v menu programy uspořádat a zvolit, které se mají přeskakovat apod. Vše standard a vše funkční.





Možnosti nastavení obrazu patří k lehkému nadprůměru. Lze vyvažovat bílou barvu (ale jen pocitově, nejde totiž volit přímo v Kelvinech), také lze regulovat kanál RGB. Celkově jsem musel celý obraz trošku posunout do teplejších odstínů, teplota se totiž pohybuje kolem 7000 K ve výchozím nastavení. Naopak za obecný standard se pokládá 6500 K. Je to však obecný problém snad všech televizí. Obvykle mají trošku studenější obraz.

A protože popisovat dnešní menu u televizí by bylo značně obsáhlé, tak jistě uvítáte obrazový přehled víc. Takže směle do něj, což platí i pro následující chytré menu. To navíc lze rozšiřovat o další aplikace, takže zachytit a popsat všechny jeho možnosti by bylo zcela mimo rámec článku.














Druhé menu, tentokrát to chytré


Pokud na dálkovém ovladači stisknete tlačítko Home (Domů), tak se televize promění právě v plnohodnotou "Smart TV". Můžete si zde prohlížet internetové stránky, videa na YouTube či přidávat příspěvky na sociální sítě. Vyřizování e-mailů (psaní textů) je díky pohybovému ovladači dostatečně pohodlné a rychlé. Objeví se totiž klasická QWERTY klávesnice a ovladačem jen ukazujete na písmenka. Rychlé, pohodlné. Samozřejmě s psaním všemi deseti to srovnávat nelze, ale stále jde o asi nejrychlejší způsob psaní bez klávesnice. Asi ještě rychlejší by bylo zadávat text hlasem, ale to televize zkrátka neumí.





Procházet si všechny aplikace by bylo na několik kapitol. Hlavní je fakt, že všechny fungují a všechny jsou pěkně přehledné. Některé aplikace potřebují pro své spuštění aktualizaci firmwaru. Ta je provedena automaticky přes WAN či LAN (Wi-Fi či metalické připojení k síti).



















Nahrávání


Televize má také možnost nahrávat z DVB-T. Pokud si chcete například nahrát svůj oblíbený seriál. Tak stačí přes EPG zadat nahrávání a do USB strčit flash disk či externí pevný disk. Televize se postará o to další, tedy o nahrání pořadu. Efektivní, a vlastně si nelze představit nic jednoduššího. Vlastně ano, ještě by zde mohla být možnost nahrávat na síťové úložiště. Třeba se dočkáme v dalším firmwaru.