Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 42LH7000: moderní design především

24.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Televizor LG 42LH7000 s uhlopříčkou 42" nabízí několik pokročilých funkcí (např. USB port, MPEG 4 tuner) a k tomu slibuje velmi rychlou odezvu, to vše za příjemnou cenu. Že by další kandidát na titul bestseller?
Vzhledem k tomu, že televizor podává velmi slušné výsledky a překonává sRGB gamut (při vypnutí rozšířeného barevného spektra se hodnoty značně zúží), nemáme co vytknout. Pro televizní nebo i filmové vysílaní jsou hodnoty bez problémů postačující a nemusíte se obávat, že byste se setkali s nějakými nedostatky.




Interpolace


Již v kapitole popisující kvality SD a HD vysílání jsme interpolaci lehce nakousli a nyní se na ni podíváme trochu podrobněji. Klasická fotografie loga televize ČT 24 ukazuje, že si televizor s menším SD rozlišením poradí docela dobře. Hrany jsou sice lehce rozmazány, ale nedochází kolem nich k tolik nepěknému zvýraznění artefaktů.



Logo televize NOVA v SD rozlišení vypadá opravdu slušně – drobné kostičkování hran (především kolem písmene V) je relativně typické a nejedná se o nic, s čím byste se nesetkali i u jiných televizorů. Stejně jako u loga ČT 24 se nám líbí, že kolem písma nejsou tolik viditelné artefakty způsobené kompresí a že hrany nejsou příliš rozmazané. Celkově bychom tedy mohli LG pochválit.



Při pohledu na HD rozlišení sami jistě vidíte, že je obrázek velmi ostrý a dokonce je na fotce možné rozeznat jednotlivé pixely. Bohužel se zde ale projevuje efekt „přeostření“, kdy například logo zeměkoule vypadá až příliš „zubatě“. To je z části dáno elektronikou televizoru, ale souvisí to také s parametry zkušebního digitálního HD vysílání, které svými parametry ani zdaleka nedosahuje teoretických kvalit.




Regulace jasu


Regulace jasu probíhá na základě snížení svitu podsvětlovacích trubic. Ty standardně blikají na frekvenci 120 Hz, což patří k rozhodně slušné hodnotě. Na průběh blikání (samotnou křivku) při nastavení podsvícení na 100 % následně 50 % a nakonec 0 % se můžete podívat v následující animaci.




Spotřeba


Výrobce udává na webu maximální spotřebu pohybující se kolem 230 W. V našem měření jsme v režimu Stand By naměřili velmi příjemných 0,3 W a následně s regulací podsvícení začala spotřeba stoupat až k hladině 217,5 W. Abychom eliminovali vliv dynamického kontrastu a různých úsporných funkcí, měříme vždy při zobrazení zcela bílé obrazovky, které se v běžné praxi pravděpodobně nevyskytne. Vzhledem k tomu je opravdu pěkné, že televizor i při opravdu maximálním zatížení odebírá o 13 W méně, než udává výrobce.