Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG 42LH7000: moderní design především

24.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Televizor LG 42LH7000 s uhlopříčkou 42" nabízí několik pokročilých funkcí (např. USB port, MPEG 4 tuner) a k tomu slibuje velmi rychlou odezvu, to vše za příjemnou cenu. Že by další kandidát na titul bestseller?
Výrobce na svém webu slibuje pozorovací úhly dosahující hodnot 178°/178° a jak můžete vidět z následujícího skládaného obrazce, nemá s nimi LG opravdu žádný problém. Ani v krajních fotografiích nedošlo k poklesu jasu nebo kontrastu, barvy zůstávají na svých hodnotách a nemění své odstíny. Takto si představujeme ideální pozorovací úhly, které se prakticky rovnají plazmovým televizorům.


Opravdu perfektní pozorovací úhly.
- pro zvětšení klikněte -


Stabilita kontrastu


Opět se dostáváme k televizoru, kde se kromě jasu setkáte i s podsvícením a opět platí pravidlo, že jas jako takový (jak jste na něj zvyklí ze starších televizorů) je lepší regulovat pomocí podsvícení a teprve potom sáhnout na samotnou položku „Jas“. My jsme v testu nastavili jas na 100% a následně jsme snižováním podsvícení provedli jednotlivé kroky celého měření. Při snižování jasu jako takového totiž dojde pouze ke zvýraznění tmavých barev, avšak bílá svítí stále stejně intenzivně.

Naměřené výsledky můžete vidět v přiloženém grafu. Celkově jsou hodnoty relativně slušné a pokles kontrastu je pořád v přijatelné hladině.




Průběh jasu


Byli jsme docela překvapeni, jakým způsobem je u televizoru regulován jas. Křivka připomíná spíše úsek sinusového průběhu a k lineární úrovni má hodně daleko. Nevím, co více zde komentovat – snad jen, že i v případě tohoto ne zrovna ideálního průběhu stejně dosáhnete kýžené hranice, neboť hladinu jasu nastavujete podle subjektivního pocitu z obrazu nehledě na nějaké křivky.




Stabilita jasu


Po zapnutí televizoru se ihned setkáte s hodnotou 228 cd/m2 a za dalších 100 sekund se již dostanete na hladinu 415 cd/m2, což je hodnota, od které je k maximální hladině již relativně malý kousek. Pokud vás zajímá doba, za kterou je dosaženo maximálního jasu s hodnotou 452 cd/m2, tak je to přibližně za 280 sekund.




Podsvícení


I když je pravděpodobné, že panel nedosáhne při posouzení podsvícení na kvality LED konkurentů, nevynechali jsme tento test ani dnes. Při měření jsme zjistili, že je panel v rozmezí 100 % až 85 % podsvícen na krásných 77 % celé plochy, což je více než úžasná hodnota. Pokud se podíváte na naposledy testovaný Sharp, pak jistě hned na první pohled poznáte fantastický rozdíl. Je pěkné vidět, že i LCD - podsvícené pomocí klasické katodové technologie - může podat takto příjemné výsledky. Ostatně tento test se výrazně promítne i do finálního hodnocení.