Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Leadtek WinFast DTV Dongle H: věrný společník na cesty

21.4.2008, Radek Jahoda, recenze
Leadtek už sice má jednu digitální USB klíčenku s názvem DTV Dongle, ale ta neuměla i analogový příjem. Zatím se bez analogu neobejdeme, ale digitál je za dveřmi, tak proč si kupovat vše dvakrát. Leadtek přišel s hybridní verzí právě včas.
O možnosti nahrávání vysílání jsme se již zmínili. To začne po stisknutí příslušného tlačítka v pravém panelu, načež se objeví bublina s mnoha zajímavými informacemi jako velikost nahrávky, zbývající volné místo na disk a předpokládaný zbývající čas do zaplnění disku. Tyto informace lze kdykoliv během nahrávání opět zobrazit klepnutím pravým tlačítkem myši. Lze zde také nastavit časový a velikostní limit nahrávaného souboru a rozdělení do více souborů s přidáním jejich indexu. Přestože je celý program počeštěn, tak zde pouze částečně a například výraz Velikost zajatý Soubor je docela úsměvný. Jde ale jen o kosmetický problém.



V digitálním režimu při příjmu DVB vysílání se nahrává ve vysílaném formátu, tedy MPEG-2 a to jako normální MPEG program stream (*.mpg) nebo přímo jako transport stream (*.ts). Nahrává se vždy do zvoleného adresáře, název souboru je vytvořen z přijímané stanice a času.

Ukládat lze i samostatné snímky, využít lze formátů JPEG, PNG, TIFF nebo BMP, přičemž lze ukládat buď jeden snímek, nebo sérii více snímků najednou v nastaveném časovém intervalu. Maximum je 20 snímků a mezera mezi snímky 10 sekund.



U analogového vysílání je možné nahrávat jako do MPEG formátu, tak i Windows Media Video nebo AVI s využitím instalovaných kodeků v systému. U MPEG formátu lze vybrat buď z předdefinovaných profilů, je zde MPEG-1/2 Normal/Good/Optimal Quality, které se liší bitratem, dále VCD a DVD, které odpovídají příslušným specifikacím a lze i vytvořit nové profily. Měnit lze CBR nebo VBR kódování, průměrný, minimální a maximální bitrate, prokládaný nebo neprokládaný režim, rozlišení videa a rovněž kvalitu zvuku (MPEG 1 Layer 2) - vzorkování a bitrate.



U AVI a WMV lze nastavovat standardní věci, jak to dovolují nainstalované kodeky.



Kromě nahrávání do souboru je možné využít i zpožděného příjmu, tzv. timeshiftu. Stisknutím tlačítka se spustí tento režim a dále můžeme příjem pozastavovat a posouvat se dopředu a dozadu posuvníkem v dolní části video okna.

Nahrávat lze i v naprogramovaný čas pomocí plánovače. Do něj lze vkládat pořady i přímo z EPG, samozřejmě je ale i ručně upravovat nebo vkládat. Nahrávání řídí malý program, který se spouští po startu systému a rovněž se stará o příjem povelů dálkového ovladače. K nahrávání tedy není nutné mít zapnutou aplikaci PVR2, ta se spustí automaticky v nastavený čas.



Nahrávat je možné jak jednorázově, tak i v nastavené dny v týdnu, po ukončení nahrávky je možné počítač uspat nebo vypnout, přičemž na další nahrávku se opět probudí. Aby nebyl uživatel rušen během časového nahrávání, je možné ho nechat nahrávat na pozadí bez zobrazeného okna - Tiché nahrávání.