reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?
Terratec byl jeden čas považován za konkurenta Creative, když nabízel sice ne herní, ale kvalitní karty, určené právě pro ty, kteří potřebovali přehrávat a nahrávat zvuk. Právě řada s čipy VIA Envy24 byla asi nejpopulárnější, ale ocenění se dočkaly téměř všechny karty z řad DMX nebo EWSxx. Ta doba je již pryč a Terratec nabízí v podstatě již jen dvě karty Aureon 5.1 a Aureon 7.1 pro PCI rozhraní. Obě jsou založeny na čipech C-Media, podobně jako předchozí karty. Odpovídá tomu i jejich cena. I tak se Terratec pokusil z těchto čipů vytáhnout maximum, především co se výbavy týče.

Nám se dostala do ruky jen karta Aureon 5.1, tak se podívejme, co tento kdysi ceněný výrobce dokáže. Karta je zabalena v papírové krabici, uvnitř níž je ještě jedna kartonová, ve které je teprve vše uloženo. Ovšem bez nějakého zajištění.



Najdeme tam kromě karty i instalační CD, servisní kartu a rychlý návod k obsluze.



Karta Aureon 5.1 má plnou velikost, což je nutné kvůli mnoha konektorům na zadním panelu. Na druhé straně je ale trochu zúžena. Srdcem karty je čip C-Media CMI8738, který je umístěn hned vedle PCI konektoru. Na zúžené části karty je CD vstup a AUX vstup.

Na zadním panelu najdeme jak optický S-PDIF výstup, tak i optický S-PDIF vstup, čímž se tato karta liší od svých předchůdců, kteří neměli ani výstup. Další věcí, kterou se liší, že výstupy jsou přece jen udělány zodpovědněji. Na všech najdeme tranzistorové zesilovače, pro přední kanály a tedy i pro sluchátka je zde pak zesilovač APA2308, který se podle dokumentace chlubí odstupem signálu od šumu 100 dB. Lze díky němu připojit i sluchátka o nízkých impedancích.

Na zadním panelu najdeme tyto jack konektory:
  • Mic-in
  • Line-in
  • Line-out přední / sluchátka
  • Line-out zadní
  • Line-out střední+subwoofer


 
Aureon se liší od karet Genius a Sweex i tím, že nedodává ovládací panel od výrobce čipu C-Media, ale má svůj vlastní. Zda je to dobře nebo špatně posuďte sami. Rozhodně není řešení od Terratecu tak pohledné, je ale jednodušší a přehlednější. Opět je rozdělen do několika záložek, ale jinak koncipovaných. Jako první je nastavení celkové hlasitosti a hlasitosti jednotlivých reproduktorů.



Na druhé záložce je mixer přehrávání.



A na třetí je mixer pro nahrávání.



Čtvrtá záložka nastavuje konfiguraci reproduktorů, lze vybírat ze 5.1, 4 nebo 2 reproduktorů nebo sluchátek. Lze zde zapnout i digitální výstup, povolit zvuk Virtual 5.1 a simulaci různých prostředí.



Další záložka nastavuje digitální výstup. Ten je dostupný jen v módu Stereo nebo sluchátek (nelze poslat na výstup 5.1 - nemá kodér AC3) a lze i zapnout přeposlání vstupu na výstup.



Poslední záložka umožňuje uložit nastavení do profilů.




Použití čipu CMI8738 dává tušit výsledky, tak se na ně pojďme rovnou podívat.
 
16 bit, 48 kHz

Hned z obrázku frekvenční charakteristiky je vše jasné.


Frekvenční charakteristika

Je skoro zázrak, že se Terratecu povedlo dostat se šumem na -70 dB, což je mnohem lepší než na předchozích kartách s čipem CMI8738.


Šum: RMS power -70,1 / -62,7 dBA

Přeslech je také téměř 70 dB, tedy lepší než na předchozích kartách, stále je to ale špatná hodnota.


Přeslech: -69,2 / -36,5 dB

Harmonické zkreslení ukazuje spoustu násobků původní frekvence 1 kHz.


THD: 1,5 / 1,2 %

Stejně tak IMD.


IMD+N: 7,1 / 6,0 %

Shrneme-li všechna měření do tabulky, tak opět vidíme, že používat hloubku 24 bitů a vzorkování více než 48 kHz nemá smysl, čip více nepodporuje. Všechny hodnoty odpovídají podobným výsledkům u předchozích karet se stejným čipem.

Ikona Odkaz na databázi
16 bit/48 kHz
24 bit/96 kHz
24 bit/192 kHz
Frekvenční charakteristika (dB)
+0,89, -2,25
+1.01, -2,55
+0,41, -2,44
Šum (dBA)
-70,1
-72,9
-72,6
Dynamika (dBA)
69,1
71,8
71.9
Přeslech (dB)
-69,2
-70,1
-68,4
THD (%)
1,466
1,050
1,037
IMD+N (%)
45,492
49,841
53,238

Přestože je Aureon 5.1 co se týče šumu lepší než jeho konkurenti s čipem CMI8738, tak zkreslení je tak velké, že kartu nelze doporučit ke koupi. Je to systematická záležitost a sebelepší výrobce karty s tím nic neudělá. Terratec má ještě kartu Aureon 7.1, která je postavena na čipu CMI8768+, který netrpí těmito neduhy a má navíc kodér Dolby Digital Live pro digitální připojení AV receiveru. Tu se nám ale do testu nepodařilo zařadit. Mohla by být ale mnohem lepší volbou, vezmeme-li v úvahu to, že Aureon 5.1 je lépe vybaven i proveden než předchozí karty Genius a Sweex.
reklama