Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?
Nejlevnější kartou v našem testu je Genius SM-Live Value 5.1. Zabalena je v pohledné kartonové krabici, uvnitř vystlané molitanem, ale bez většího zajištění obsahu proti pohybu.



Uvnitř pak nalezneme kartu, stručný návod k obsluze a instalační CD s ovladači.



Zvuková karta je určena do PCI slotu a je založena na čipu C-Media CMI8738, který zvládá prostorový zvuk 5.1. Vzorkování je ale omezeno na 48 kHz a 16 bitů v obou směrech. Vedle něj je stabilizátor napětí s několika kondenzátory, který obvod napájí. Na dece najdeme jeden přepínač, kde lze přehodit umístění středního reproduktoru a subwooferu na jednom konektoru. Je zde také konektor pro vstup z CD mechaniky a vstup pro další zdroj signálu.

Na zadním panelu je hned pět jack 3.5 mm konektorů. Shora jsou to:
  • Line-in
  • Mikrofon
  • přední reproduktory
  • zadní reproduktory
  • prostřední reproduktor a subwoofer

Na dnešní dobu téměř nevídaný je i Game/MIDI konektor pro připojení joysticku nebo MIDI zařízení. Naopak chybí digitální výstup, což je na dnešní dobu naopak velké mínus. Omluvou může být, že karta je již opravdu docela stará, i když se stále prodává.



Ovládání karty se provádí pomocí konfiguračního programu, který je velice jednoduchý. Na první záložce nastavíme počet reproduktorů, lze vybrat i sluchátka, ale mám dojem, že to je identické jako při nastavení stereo výstupu. Graficky jsou přitom nakresleny konektory, kam co zapojit. Trošku mi tam nesedí popis k Line-in vstupu, ale možná jsem jen ikonky nepochopil. Je zde i test reproduktorů, který se může při instalaci a ověření zapojení prostorových reproduktorů hodit. Nechybí ani možnost ovlivnit hlasitost jednotlivých reproduktorů.



Druhá záložka je mixer, tedy ovladač hlasitosti jednotlivých vstupů. Hlavní hlasitost se ovládá kruhovým "potenciometrem", což osobně nemám rád, protože kroutit myší v oblouku není příliš praktické. Ostatní ovladače jsou již klasicky jako rovné posuvníky. U mikrofonu máme možnost zapnout i 20 dB zesilovač.



Třetí záložka je pro různé efekty, simulace prostředí a nastavení ekvalizéru.



Pojďme ale raději na testy, už teď říkám, že mikrofon jsem raději ani netestoval, protože výsledky jsou opravdu příšerné.
 
16 bit, 48 kHz


Frekvenční charakteristika

Frekvenční charakteristika nese silné známky omezení nejvyšších frekvencí, vypadá to na jednoduchý low-pass filtr, navíc totálně zarušen.


Šum: RMS power -62,9 dBA

Rušení potvrzuje i křivka šumu.


Přeslech: -64,1 dB

Přeslech je také nic moc...


THD: 1,57 %

Zkreslení THD ukazuje, že se děje něco opravdu shnilého...


IMD+N: 10,3%

To samé je vidět na intermodulačním zkreslení. Takto to opravdu nemá vypadat.

24 bit, 96 kHz


Frekvenční charakteristika


Šum: -63 dBA


Přeslech: -63,2 dB


THD: 1,8 %


IMD+N: 10,38 %

Jak vidíme, na vyšší frekvenci s vyšší datovou hloubkou je to stejné.
 
24 bit, 192 kHz


Frekvenční charakteristika


Šum: -67,8 dBA


Přeslech: -65,1 dB


THD: 1,9 %


IMD+N: 10,316 %

Zlepšení nastalo jen u šumu, kde je vidět méně rušení. To je ale pravděpodobně způsobeno spíše dočasným zmizením zdroje rušení. Jinak jsou výsledky v podstatě stejné. Aby také nebyly, když tento čip má jen 16-bitové převodníky a zvládá maximální frekvenci 48 kHz. Jde tedy jen o emulaci.

Ale proč má karta tak strašné výsledky? To že je karta špatně odrušená, je jedna věc, ale to by nezpůsobilo tak velké zkreslení signálu a to jak harmonické, tak i intermodulační. To nám je hned jasné, když si pořádně prohlédneme v nějakém zvukovém editoru zachycené vzorky.



Na obrázku vidíme, že některé vzorky jsou duplikovány. To vzniká pravděpodobně proto, že čip CMI8738 pracuje na nějaké fixní frekvenci a provádí převzorkování na požadovanou frekvenci. Jenže to je velice nekvalitní, v podstatě se ani nedá mluvit o přepočítání, protože jen posune příslušný vzorek na nejbližší pozici. Tak vznikne duplikace, což je vnesení vysokofrekvenční složky do signálu. Na grafu zkreslení jsou to ty vysoké špičky.

Shrňme si výsledky:

Ikona Odkaz na databázi
16 bit/48 kHz
24 bit/96 kHz
24 bit/192 kHz
Frekvenční charakteristika (dB)
+1.31, -4.85
+0.94, -5.32
+0.54, -4.01
Šum (dBA)
-62.9
-63.0
-67.8
Dynamika (dBA)
66.6
68.4
67.4
Přeslech (dB)
-64.1
-63.2
-65.1
THD (%)
1.575
1.798
1.903
IMD+N (%)
10.383
10.380
10.316

Jak je vidět, karta dosahuje při všech nastaveních podobné výsledky, což je tím, že čip zvládá jen 16-bitů při 48 kHz. Se zvyšující se vzorkovací frekvencí pak dokonce lehce roste harmonické zkreslení THD, což je zřejmě důsledek dvojího převzorkování. Tak jako tak nelze kartu doporučit ke koupi.