Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?
Creative nezůstává pozadu a vrací úder se svou kartou Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, která se staví spíše do pozice herní karty. Ostatně také Fatal1ty je nick jednoho z nejznámějších hráčů, proto ten název. Ani to jí ale nebrání, aby se honosila certifikací THX, což má vyzdvihnout kvality této karty.

Krabice je vyvedena ve vražedné červené barvě, což opravdu evokuje hráčskou vášeň. Uvnitř je další krabice, která drží kartu v prohlubni, uvnitř ní je pak zbytek obsahu.



Kromě karty nalezneme ještě CD s ovladači, návod na používání a registraci.



Karta je celá přikrytá plechovou krytkou, která je zde zřejmě kvůli stínění. Zakrývá celou kartu, takže nejsou vidět žádné součástky. Výška karty ji předurčuje jen do vyšších skříní, délka je pak normální jako u jiných karet. Podívejme se proto nejprve na zadní panel. Tam najdeme pět jack 3,5 mm konektorů (nezlacené) a dva optické konektory pro S/PDIF vstup a výstup. Konektory jack jsou následující:
  • Line-in / mikrofon
  • Line-out přední / sluchátka
  • Line-out střední+LFE
  • Line-out zadní
  • Line-out prostorové


 
Krytku samozřejmě sundáme a podíváme se pod pokličku. Srdcem karty je čip Creative CA20K2, připojený na PCI Express rozhraní. Ten se stará o digitální věci, o převod z/do analogového světa se starají dva samostatné převodníky. Pro výstup je to Cirrus Logic CS4382, který zvládne celkem osm kanálů při udávaném odstupu signálu od šumu 114 dB, maximální vzorkovací frekvence je 192 kHz při 24 bitech. Opačný směr, tedy digitalizaci má na starosti obvod Wolfson WM8775, který je stereo se čtyřmi vstupy a udávaným SNR 102 dBA, maximální vzorkovací frekvence je 96 kHz při 24 bitech.



Na výstupech jsou osazeny operační zesilovače MC4558, tedy stejné jako na levnější kartě Sound Blaster Xtreme Audio.



Na vrchní části karty vyvedl výrobce jeden designový prvek - logo X-Fi podsvícené bílou LED diodou. na obrázku vidíte, jak vypadá za naprosté tmy.



Instalace je stejná jako u modelu Xtreme Audio, i ovládací panel je totožný. Má tři módy zobrazení a rovněž funkcí. Jak vypadá v Entertainment módu již víme, tak se podívejme, jak vypadá v Game módu.



Panel v Game módu je rozdělen do dvou částí, nahoře je nastavení funkcí, dole je nastavení reproduktorů a basů. Vezmeme-li to shora, tak můžeme zapnout X-Fi CMSS-3D Virtual, tedy emulaci 3D zvuku a vylepšení zvuku X-Fi Crystalizer.



Nechybí ani ekvalizer včetně předvoleb.



A ani jednoduchý mixer s výběrem zdroje nahrávání. Ve spodní části máme možnost zapnout Bass boost a maximální frekvenci, rozsah je do 12 dB a 10-200 Hz.



Podívejme se na změny v Entertainment módu, ten je v podstatě stejný, pouze na hlavním panelu přibyla regulace basů a výšek a také loga THX a Dolby Digital Live, tedy možnosti zapnout kódování AC3 na digitální výstup.



Mód Audio Creation má zcela jiný vzhled. Je to vlastně takový zvukový mixer, který má navíc možnost nahrávání. Jde o docela pěkné řešení pro nahrávání, to lze provádět opět ve formátech WAV a WMA, po registraci (doufám) i v MP3.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Karta Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty má certifikaci THX a tak Creative dodává i jakýsi THX panel, který nastavuje různé parametry reproduktorových soustav, některé lze nastavit i v normálním ovládacím panelu. Nechybí zde ani nastavení počtu reproduktorů s možností jejich otestování.



Dále zde můžeme přesměrovat basy do subwooferu, provést kontrolu správného připojení reproduktorů a případně provést jejich přehození a také zkontrolovat správnost zapojení polarity reproduktorů.



Prostředí můžeme doladit posunutím reproduktorů a upravením jejich hlasitosti.



Pokračujme také v procházení dodávaných programů. Zatím jsme nezmínili program Smart Recorder, což je program pro nahrávání. Je koncipován tak, že se snaží uživatele donutit k tomu, aby vše pořádně nastavil. Má například průvodce, který v deseti krocích "přinutí" uživatele, aby zkontroloval úrovně, nastavil parametry, kodek atd. nahrávat může nekomprimovaně nebo do WMA, pokud chcete použít MP3 formát, musíte si opět dokoupit Creative Audio Pack za 9,99 dolarů.



Další dodávaný program je WaveStudio, což je sice základní, ale docela výkonný zvukový editor. Umožňuje upravovat různé parametry, přidávat efekty nebo filtrace. V podstatě to samé nabízí program Audacity, který je volný a je k dispozici každému.



Dalším programem je diagnostika problémů. Ten se pokusí zjistit, zda něco není se systémem, s ovladači a otestuje reproduktory i v reálu. Tyto problémy lze zjistit stejně tak na jiných místech jak ve Windows, tak v jiných programech, zde je ale vše na jednom místě.



Podaří se Creative překonat kvalitativní testy předchozí karty ASUS Xonar DX?

16 bit, 48 kHz

Frekvenční charakteristika je výborná, hladká a s mírným poklesem na začátku a na konci spektra. To samé platí i pro mikrofonní vstup.


Frekvenční charakteristika

Hladina šumu je rovněž výborná, i mikrofonní vstup je dobrý, ale nemá takový zisk jako ostatní karty, takže není přímo komparovatelné.


Šum: RMS power -95,9 / -81,5 dBA

Creative dělá mikrofonní vstup monofonní oproti ASUSu, který ho má stereo stejně jako Line-in. Proto není přeslech mikrofonu u Creative relevantní, u Line-in je ale výborný, i když by mohl být ještě o něco lepší.


Přeslech: -94,8 / -43,6 dB

Harmonické zkreslení je výborné.


THD: 0,0012 / 0.0025 %

Intermodulační jakbysmet.


IMD+N: 0,0049 / 0,024 %

24 bit, 96 kHz

Oproti předchozímu Sound Blasteru, který měl frekvenční charakteristiku omezenou na 20 kHz, tato karta zvládá i víc. Pokles 3 dB je přesně na hranici možností při 96 kHz (tedy cca 45 kHz)


Frekvenční charakteristika

Šum je pod 100 dB, což je vynikající hodnota, ale nemá to na předchozí ASUS.


Šum: RMS power -101,9 / -81,6 dBA

Přeslech ale není tak úžasný, čekal jsem více - na podobných hodnotách jako šum.


Přeslech: -93,8 / -43,9 dB

Zkreslení je výborné.


THD: 0,0013 / 0,0032 %


IMD+N: 0,0031 / 0,024 %

24 bit, 192 kHz

Na frekvenční charakteristice je vidět opět několik zlomů, což značí několik jednopólových filtrů jako u předchozí karty. Je to záruka co nejplošší charakteristiky. Spektrum je omezeno něco přes 40 kHz.


Frekvenční charakteristika

Šum je podobný ve všech režimech, žádné překvapení.


Šum: RMS power -102,0 / -81.7 dBA


Přeslech: -93,7 / -41,2 dB


THD: 0,0013 / 0,0043 %


IMD+N: 0,0031 / 0,024 %

Vrátil Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty úder ASUSu? Podle naměřených hodnot ne. Přesto jde o vynikající kartu, odstup signálu od šumu více než 100 dBA je i tak výborný výsledek, zkreslení je sice malinko horší než u ASUSu, ale i to je výborné.

Ikona Odkaz na databázi
16 bit/48 kHz
24 bit/96 kHz
24 bit/192 kHz
Frekvenční charakteristika (dB)
+0,02, -0,16
+0,03, -0,16
+0,03, -0,16
Šum (dBA)
-95,9
-101,9
-102,0
Dynamika (dBA)
95,8
101,9
102,0
Přeslech (dB)
-94,8
-93,8
-93,7
THD (%)
0,0012
0,0013
0,0013
IMD+N (%)
0,0049
0,0031
0,0031

Titanium Fatal1ty je hlavně herní karta a tento účel plní výborně. Uvidíme, jak si povede další karta Creative, která je zaměřena právě na lepší kvalitu vstupů a výstupů.