Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

iPod Touch: nejnovější z legend

16.6.2008, Petr Papež, recenze
iPod Touch je moderní MP4 přehrávač z dílny kalifornského Apple. Nejvýraznějšími rysy je dotykové ovládání, velký 3,5" displej a možnost připojení na internet přes integrované Wi-Fi. Uhájí s těmito přednostmi svou vyšší cenu?
Shrňme si, co iPod Touch přináší nového, v čem vyniká a v čem naopak pokulhává. Multidotykový displej je efektní, efektivní už pouze z části. Díky ovládání je rychlost pohybu v nabídce velmi vysoká. Skvěle se displej osvědčil na prohlížení webových stránek, kde se velmi rychle orientuje, zvětšuje, zmenšuje či přesouvá. Posun ve filmech či delších skladbách je mnohem rychlejší než držení tlačítka vpřed. Celkově je ovládání mnohem svižnější.
 
Přehrávač postrádá hardwarovou klávesnici, k dispozici je pouze softwarová a zde může být naopak velká ruka překážkou. Hlavní nevýhoda je nutnost kvůli jakékoliv činnosti přehrávač vytahovat. Přehrávač není prakticky možné bez přímé viditelnosti ovládat. S přihlédnutím k velikosti displeje a jeho rozlišení je délka přehrávání poměrně dobrá. Přenosová rychlost je poměrně nízká, ale jelikož nelze přehrávač používat jako mass storage zařízení, není tento nedostatek nijak výrazný.


Wi-Fi je výborná funkce, možnost surfovat kdekoliv je vynikající nápad. Přes internet můžete vybírat maily, používat bankovní účet (i když to vzhledem k zabezpečení hot-spotů není nejbezpečnější), sledovat flash videa, nejste vlastně téměř nijak omezeni. Nesmíme však zapomenout na jedno omezení, typickou vlastnost Apple. Nakupování skladeb přes Apple iTunes v ČR není možné, proto přehrávač ztrácí jednu ze svých velkých předností.


Závěr


Pro mně je hodnocení iPod Touch velmi těžké. Jako osoba uznávající poměr cena/výkon jej nemohu hodnotit příliš kladně. Přehrávač z funkčního hlediska nenabízí více než jiní, v mnoha ohledech spíše méně. Dotykový displej je výhoda, ale zároveň pro své hlavní určení, hudební přehrávač, i nevýhoda. Z hudebního hlediska přehrávač neexceluje. Cena přehrávače je vysoká, v nejlevnějších českých obchodech se pohybuje pod cenou 6000,- Kč, v průměru však výše, až okolo 8000,- Kč.

Na druhou stranu má přehrávač velmi kvalitní displej o úhlopříčce 3,5" a integrované Wi-Fi. Je tu možnost prohlížení internetu včetně hudby i videa ve flash formátu a nabízí velmi atraktivní a moderní vzhled. Poohlédneme-li se jinde, prakticky vždy najdeme pouze levnější flash-diskové přehrávače. Hledáte-li přehrávač, který udělá dojem svým vzhledem, chcete si užít filmy a nevadí vám kratší výdrž, je iPod Touch ten pravý.


Design a zpracování
Vysoká cena
Kvalita a velikost displeje
Dodávaná sluchátka
Wi-Fi
Není možné využít plný rozsah služeb
Dotykové ovládání
Nepodporuje mass storage
Cena v době testování: 6 000 Kč s DPH



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

iPod Touch is a very difficult portable device to criticize. I can't rate this device very high because of its price to performance ratio. This MP4 player offers nothing more to other players. The touch screen is an advantage and a disadvantage in one. Music playback is very good but not excellent. The price is quite high, the lowest available price is a little bit less than 6000 CZK, but usually the price is about 8000 CZK.

In contrast, iPod Touch has a high quality 3.5" display and a Wi-Fi connection. The possibility to stream audiofiles and videofiles in flash format is a very nice feature. The biggest plus is the design and the authentic look-and-feel. Also it would be very difficult to find more expensive player these days, there are lots of cheaper and nice products. If you are looking for an attractive portable player with a great movie playback, then iPod Touch is the right thing to buy.


Design and high manufacturing quality
High price
Screen quality
Bundled headphones
Wi-Fi
An impossibility to use all the offered services in the Czech Republic
Touch screen
A lack of mass storage
Final price: 6 000 CZK