Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

iPod Nano: malý a moderní

18.6.2008, Petr Papež, recenze
Po recenzi iPod Touch jsme vyzkoušeli i menšího brášku v podobě iPod Nano. Ten se svým vzhledem a ovládáním mnohem více blíží klasickým hudebním přehrávačům. Je oblíbenost tohoto přehrávače zasloužená nebo má Apple „pouze“ geniální marketing?
Kapitoly článku:

Design a zpracování


Konstrukce přehrávače je špičková. Zadní strana je vyrobena z kovu. Přední část je, až na displej, plastová. Displej je opatřen ochrannou fólií. Výtku stejně jako u iPod Touch odnáší kov, který je velmi náchylný na jakékoliv poškození.




Porovnání s iPod Touch. Zaměření iPodTouch na širší multimediální využítí je jasné hned po prvním porovnání. Obrovský rozdíl mezi 2,0" displejem (vpravo) a 3,5" displejem (vlevo).


Konektor na 3,5 mm audio jack vlevo, konektor k počítači uprostřed a tlačítko pro zamknutí kláves vpravo.



Pozorovací úhly jsou velmi dobré, LED podsvícení dělá s displejem divy.

Obrázek ve vysokém rozlišení najdete zde.

Výdrž přehrávače je excelentní. 32 hodin a 32 minut při přehrávání hudby, 6 hodin a 25 minut pro video soubory. To je vysoko nad specifikacemi, které uvádějí 24 hodin pro audio a 5 hodin pro video.

Na rozdíl od iPod Touch je možné, někdy dokonce i nutné pracovat s přehrávačem mimo dodávaný software Apple iTunes. Kopírování hudby a videa provádí iTunes, poznámky je nutné zkopírovat pomocí mass storage. Přehrávač tedy podporuje mass storage, iPod Nano lze použít jako flash paměť a to i s poměrně slušnou přenosovou rychlostí, která je 10,7 MB/s.


Poslech


Spektrum multimediálního využití není příliš široké, ale podporuje vše, co běžný uživatel potřebuje. Hudební formáty AAC, Apple Lossless, MP3, WAV, AA a AIFF jsou podporovány. Videokodeky MPEG-4 a H.264 taktéž. Fotky a obrázky zvládne ve formátech JPEG, BMP, GIF, TIFF, PSD (bohužel pouze Mac verze) a PNG.

Zvuk přehrávače je velmi dobrý, sice přehrávač měl subjektivně horší odlišení stereo kanálů, pro mobilní účely ovšem více než dostatečné. Přehrávač má 22 přednastavených ekvalizérů, ty zvýrazňující nižší tóny jsou nepoužitelné. Jejich nastavením "získáme" místo hutných basů hutné "chrchlání.

Sluchátka jsou stejná jako u iPod Touch. Stejné je tedy i jejich hodnocení. Je možné je použít v případě, že vám příliš nezáleží na kvalitě reprodukce. Pro maximální zážitek je nutné použít nějaká lepší sluchátka. Sám Apple žádná jiná nenabízí.