Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ICY BOX - pevný disk jako mediacentrum

10.1.2008, Michal Učeň, recenze
Nabídka výrobce RaidSonic se rozrostla o produkty kombinující boxy na pevné disky s přehrávači multimédií, čímž vznikne produkt zajišťující funkci externího disku a multimediálního centra s dálkovým ovládáním. Dnes se podíváme na jeden z nich, ICY BOX.
Box je vyrobený převážně z plastu, pouze některé části jako boční stěny jsou z hliníku. Rozměry 285 (délka) x 175 (výška) x 110 (tloušťka) mm včetně stojanu jsou velmi skladné, a pokud například nemáte moc prostoru, můžete postavit box i samostatně bez stojanu a ušetřit tím na šířce kolem čtyř centimetrů. Hmotnost bez disku je velice příjemných 380 gramů. Zpracování je velmi pěkné, nenajdete žádné neopracované hrany nebo špatný materiál. Také design lze označit za povedený, černá barva působí neutrálně a stříbrné doplňky pak dodávají luxusní vzhled.



Nejzajímavější část boxu je samozřejmě přední panel, který si nyní popíšeme. V horní části je umístěný modře podsvětlený displej, který zobrazuje základní informace jako typ výstupu, stav a mód přehrávání. Jeho čitelnost je v přímém pohledu dost špatná, lepší je to pak při pohledu seshora, což je i celkem logické, protože většinou bude box umístěný níže než v úrovni očí. Ostatně displej je u zařízení dost nepodstatný, protože se vše odehrává až na výstupu, tedy na televizoru nebo LCD monitoru.


- Pohled na displej zeshora -


- Přímý pohled na displej -

Kousek nad displejem je ještě IR přijímač pro dálkové ovládání a tlačítko určené na zapnutí/vypnutí. Neduhem přístroje je to, že pokud jej vypnete pomocí dálkového ovladače, displej zůstane svítit a vše kromě výstupu je prakticky pořád v chodu i včetně podsvětlení displeje. Nutné je tedy přístroj vypínat manuálně, pokud chcete ušetřit disk zbytečné zátěže a vadí vám modré podsvětlení.



Pod displejem je umístěný ovládací panel, který také využijete spíše příležitostně, protože mnohem lépe to jde samozřejmě s dálkovým ovladačem. Důležité je ale tlačítko přepínání výstupu, které vlastně zajistí spojení s monitorem či televizí při prvním spuštění. Zajímavá je také funkce Backup, která v operačním systému Windows zajistí zálohování obsahu disku při propojení přes USB kabel. Zastavení přehrávání má na starost tlačítko STOP, pět tlačítek níže zajišťuje přechod mezi soubory, regulaci hlasitosti a funkce Play/Pause. Pod mřížkou vedle panelu tlačítek je umístěna čtveřice světelných diod, které indikují činnost přístroje, připojení k výstupu, spojení s PC prostřednictvím USB a činnost HDD.


Nyní se podíváme na zadní panel, který je zajímavý zejména z hlediska možností výstupů. Začneme postupně shora. V pravé řadě jsou tři zdířky RGB YPbPr signálu, v levé pak pravý a levý audiokanál a video port. Dvojice níže pak zajišťuje horizontální a vertikální synchronizaci. Úplně dole je pak port S-videa, USB port a zdířka pro napájení z el. sítě.



Stejně jako zdířky, i kabely jsou patřičně barevně označeny, což výrazně usnadňuje instalaci zejména méně pokročilým uživatelům, kterým popisky nic moc neříkají. Vzájemně si pak jednotlivé kabely nevadí.



Hliníkové boční hrany jsou ke konstrukci připevněny čtyřmi šroubky. Podstavec má obloukový tvar, čímž je zajištěna dostatečná stabilita boxu. Jeho nožky nejsou opatřeny žádnými protiskluzovými vlastnostmi, ale při jednoduchém postavení na rovné ploše se prakticky nemůže nic stát.


- Boční hrany jsou čisté bez jakýchkoliv potisků, pouze zde najdete čtyři šroubky pro upevnění krytu -

Uvnitř naleznete plošný spoj, který zajišťuje funkce přehrávače a malý větráček, který by mohl mírně vylepšit teplotu disku. Přestože to tak na první pohled možná vypadá, box se nijak výrazně nesnaží disk chladit, ať už aktivně, nebo pasivně. Vzhledem k prostoru, který je uvnitř ani nelze očekávat slušné odvětrávání, ovšem zmíněný větráček může mít na chlazení mírný vliv.


Rozhodl jsem se tedy udělat test pomocí vnějšího teplotního čidla, které bylo přilepeno na střed jedné strany disku. Pak jsem provedl test, který se skládal z půlhodinového zatížení pomocí přehrávání hudby přehrávačem, samozřejmě jednou s použitím boxu a podruhé s diskem mimo box. Výsledek nebyl příliš příznivý, protože za přibližně stejných podmínek byla v boxu teplota o osm stupňů vyšší. Důsledkem bylo pravděpodobně uzavření v prostoru, který nemá prakticky žádné otvory pro přivádění nového vzduchu a odvádění toho zahřátého. Větráček uvnitř je tedy spíše k udržení teploty, významný vliv však bez odvětrávání mít nemůže. Výhodou je naopak tichý chod, který ovšem za cenu takového teplotního rozdílu nestojí.