Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Homecast HS-3200 IR: HD přijímač pro nenáročné

22.9.2011, Jiří Piškula, recenze
Další z řady relativně levných HD satelitních přijímačů s certifikovanou čtečkou Irdeto a certifikací Skylink-ready, který přišel na náš trh letos v únoru, se na první pohled nijak zásadně neliší od konkurentů jiných značek. Dokáže nabídnout něco víc?
První start zařízení je obdobný, jako u jiných exemplářů – automaticky je spuštěn průvodce základním nastavením přístroje, který se zajímá jen o dvě věci. V prvním kroku vyžaduje potvrzení jazykového nastavení (již předvolena čeština), následně nabídne 8 předvoleb ladění kanálů, přičemž na prvním místě je uvedeno „Skylink (Astra 3, 1)“.


Průvodce vás po prvním zapnutí přijímače přivítá nastavením jazyka.


Pokud se rozhodnete pro příjem vysílání od Skylinku, máte tak jedinečnou možnost snadného nastavení přístroje. Aniž bychom dále cokoliv nastavovali (parametry LNB, DiSEqC,…), přijímač přibližně do 20 sekund (!) vytvořil seznam všech kanálů z nabídky satelitní TV Skylink. Vzhledem k této ohromující rychlosti se asi nejedná o ladění kanálů, ale pouze vyvolání daného seznamu odkudsi z paměti přístroje (svědčí o tom to, že jsou mezi nimi i již nedostupné/přeladěné stanice, např. STV3 nebo Dance TV HD).


Druhým krokem je zrychlený výběr satelitní služby, která má být naladěna (mimo jiné i Skylink a UPC).


Nastavení času si přijímač provede automaticky včetně letního časového posunu. Dodatečně lze z nabídky OSD menu nastavení času vyvolat a změnit ho případně na manuální zadání.


Nastavení času proběhne automaticky (není součástí průvodce), později ho můžete zkontrolovat/změnit v OSD menu.


Pokud se rozhodnete přijímač naladit klasickým způsobem (bez využití průvodce), lze v nabídce volit mezi automatickým a ručním vyhledáváním. Parametry LNB, DiSEqC a vše, co s tím souvisí, lze nastavovat velmi podrobně (pouze pro zkušené uživatele).


Nastavení parametrů tuneru pro automatické vyhledávání programů.


Trochu matoucí se zdá být nastavení DiSEqC pro příjem z více přepínaných satelitů. V úvodním nastavení lze totiž vybrat pouze jeden satelit a jemu nastavit příslušný DiSEqC port. Možnost vybrat více satelitů je až v dalším kroku (po výběru volby Automatické vyhledávání). Když jsme pro jednu z družic (Astra 19,2°E a Astra 23,5°E) nastavili správně DiSEqC port a o druhou se nestarali, po jejím zahrnutí do výběru pro vyhledávání si s ní přijímač poradil správně. Částečná nejistota při nastavování je tedy vyvážena funkčností.


Před spuštěním vyhledávání vyberete satelity a případně lze omezit hledání pouze na některé druhy kanálů.


Před spuštěním samotného vyhledávání lze nastavit, zda mají být hledány pouze TV či rádiové kanály (nebo obojí současně), zda jen FTA/ kódované, nebo obojí a lze též předem filtrovat požadované systémy podmíněného přístupu, což u přijímače pouze s čtečkou Irdeto sice postrádá smysl, ale tato funkce je zřejmě shodná i s jinými modely, které např. mohou mít slot pro CAM modul.


Po celou dobu hledání vidíte orientační hodnoty síly a kvality signálu.


Prohledávání obou družic přijímači trvalo necelých 6 minut s výsledkem 1232 TV a 256 rozhlasových kanálů, což je průměrný výkon. Nalezené kanály jsou do seznamu programů ukládány jeden po druhém v pořadí, jak byly nalezeny. Již uložený seznam kanálů není novými automaticky přepisován, ale je pouze doplňován. Pokud byste omylem spustili ladění přijímače, o již naladěné kanály tak naštěstí nepřijdete.


Nalezené programy se uloží do seznamu kanálů až po vašem svolení (některé jiné přijímače je přepíší automaticky).


Přijímač umožňuje také prohledávání jen zvolených transpondérů, lze je i mazat/upravovat a přidávat nové. Editace (mazání/přidávání) samotných satelitů možná není.


Editace transpondérů.