Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDTV po síti: AVerMedia HD HomeFree Duet

2.2.2011, Tomáš Mejzlík, recenze
AVerMedia nedávno uvedla zajímavý produkt. Je jím duální televizní tuner, který je určený pro streamování DVB-T vysílání v rozlišení až 1080p po síti, klidně i bezdrátové, a pyšní se podporou Apple iPad a Windows Media Center.

Instalace softwaru


Před instalací se zkontroluje dostupnost programů WinPcap a Microsoft Visual C++ Redistributable a nejsou-li k dispozici, nainstalují se automaticky. Ovšem, pokud se chcete vyhnout případným problémům a máte-li je v systému, raději je odinstalujte ručně a nechte nainstalovat ty, které přináší AVerMedia na svém CD, nebo ještě lépe si stáhněte aktuální z webové stránky výrobce. Na jednom testovaném PC byl právě Microsoft Visual C++ Redistributable nainstalován a u TV nefungoval zvuk.

Pomohlo až odinstalování všech součástí včetně MS Visual C++ a opětovná instalace tentokrát kompletní softwarové výbavy od AVerMedia. Od výrobce se nainstalují tři aplikace – AverQuick, AVerTV 6 a Home Free Manager. První jmenovaná se po spuštění objeví v oznamovací oblasti vedle hodin a slouží k snadnému přístupu k AVerTV 6 Home Free a uživatelskému manuálu. Pomocí Home Free Manageru můžete po síti přistupovat a konfigurovat přístroj Home Free Duet. V běžné domácí síti (s DHCP serverem) není třeba pomocí manageru nic měnit, pouze si můžete stáhnout a nahrát aktuální firmware.


AVerTV 6 HomeFree už s vyhledanými stanicemi.


První spuštění


Opravdová „sranda“ začíná až po spuštění aplikace AVerTV 6 Home Free, nebo implementace tunerů do Windows Media Centra. AVerTV můžete spustit buď přímo pomocí zástupce na ploše či v nabídce Start, nebo přes ikonku AVer Quick vedle hodin. Při prvním spuštění se otevře nastavení programu, kde je nezbytné vyhledat multiplexy s TV stanicemi. V případě anglických Windows je třeba zvolit u obou tunerů SnugTV – (1) F200 a SnugTV – (2) F200 region Česká republika. Pokud máte Windows české, region se nastaví automaticky správně. Stanice se vyhledají po kliknutí na „Skenování programů“ v záložce „Programy/Kanály“.

Skenování trvá několik minut a mělo by najít všechny DVB-T stanice, ovšem tak se nastalo, a na všech testovaných počítačích se objevil stejný problém – nebyl nalezen multiplex 1 s kanály české televize a českého rozhlasu. Nepomohlo ani vyhledávání podle přesné frekvecne, ale až zaškrtnutí skenování všech frekvencí v pokročilém nastavení. Trvá to sice o poznání déle, ale náš problém to vyřešilo. Před uvedením do ostrého provozu doporučujeme postupně instalovat software a vyhledat programy na všech PC stanicích pro oba tunery. Bude-li někde běžet aplikace AverTV, nebude současně možné přijímač využít z jiného počítače pro vyhledávání/ladění programů.


EPG má ještě nějaké mouchy.


Druhý režim zobrazení je fajn.


Time Shift, teletext, EPG, přehrávání, nahrávání, ...


Všechny tyto funkce jsou dostupné přímo z přehrávače AVerTV HomeFree 6. Time shift si vytvoří dočasný soubor o velikosti cca 2 GB ve složce, která je nastavená pro ukládání nahraných pořadů. Funkce EPG a teletext jsou vcelku použitelné, ale Windows Media Centrum 7 nabízí o dost intuitivnější a pohodlnější ovládání. Bezvadné je, že se nikde v programu nevyskytují žádné problémy s českými znaky. EPG je úzce spjato s tzv. časovým rozvrhem, stačí vybrat pořad a kliknout na podivně nazvanou ikonku „Aktivovat Tv aplikaci“ nebo „Nahrávání“, což je určitě dobře, ale opět musíme konstatovat, že to prostě není tak pohodlné, jak by mohlo být. Časový rozvrh slouží jako takový jednoduchý plánovač. Stačí do něj zadat několik položek, nastavit činnost, která se má v daný čas vykonat (zapnutí TV nebo nahrávání) a nechat spuštěný počítač. Položky se do časového rozvrhu přidávají buď ručním zadáním data a času, nebo výběrem pořadu z EPG.

Je zde možné nastavit i denní/týdení opakované nahrávání v určitý čas.Červený puntík sloužící k nahrávání je dostupný přímo z okna s obrazem, z ovladače programu nebo po kliknutí pravým tlačítkem myši na plochu s TV obrazem a výběru příslušné možnosti z nabídky. Potřebujete-li okamžitě zahájit nahrávání, máte tedy hned několik možností. Oba způsoby nahrávání (aktuální i naplánované) mají společné nastavení výstupního formátu v rámci každého tuneru. Je možné nahrávat pouze zvuk, ve zdrojovém formátu MP2/MP4, nebo konvertovat rovnou pro iPad (formát FLV a rozlišení 320 × 240), Software od výrobce určitě použitelný je, ale rozhodně není tak dobrý, jako třeba už zmíněný Windows Media Center. Ovládání a uživatelské prostředí celkově působí trochu nemotorně.

Mezi podporované zvukové režimy patří mono, stereo a SAP a uživatel si může nastavit reprodukci pouze z levého nebo pravého kanálu. Žádné další zvukové nastavení není možné. Co se obrazu týče, jsou zde pouze základní úpravy zobrazování, jako je převzorkování na formát obrazovky monitoru, držení originálního poměru stran apod., upscailing SD formátu do HD podporován není.



Na ovladači přehrávače je vše potřebné hned po ruce.



Při přepnutí mezi stanicemi se objeví základní info o kanálu, režimu zvuku, výpis začátku a konce současného a následujícího pořadu (není to vždy bezchybné, jak je vidět na tomto obrázku) z EPG a aktuální kvalita signálu. V nastavení je možné zobrazované informace upravit.



Teletext se sice spouští docela dlouho, ale za to je interaktivní. Kliknete-li na nějaké číslo stránky, budete tam přesměrováni.


Windows Media Center


Ovšem AVerTV Home Free nenabízí zdaleka tolik pohodlí jako Windows Media Center 7 od Microsoftu, který je naštěstí také podporován. Navíc zvládá pracovat s oběma tunery na jednom stroji, je tedy možné současně nahrávat jeden program a sledovat jiný v rámci jednoho počítače. Bohužel je zde však jeden nepříjemný problém, MCE na dvou počítačích v síti současně nespustí TV, oba totiž upřednostňují stejný tuner a ten později zapnutý hlásí problémy se signálem.

Nepodařilo se nám to nijak vyřešit. Samozřejmě jde v každém MCE zapnout pouze jeden tuner, ale pak se ztrácí výhoda možnosti použití obou tunerů současně na jednom PC. Podrobnější informace o vlastnostech a ovládání Windows Media Center 7 se můžete dozvědět z nedávné recenze zveřejněné na TVF, zde se pouze podíváme na to, jak donutit Home Free Duet, aby spolupracoval s Media Centrem.

V první řadě je potřeba aktuální programové vybavení, které je dostupné na stránkách výrobce. Zde si stáhněte aktuální AVerTV HomeFree 6 (cca 95 MB) a ovladač pro Media Centrum (9 MB). Po nainstalování spusťte Meda Center a vyberte položku Televize/Živé vysílání. MCE by měl automaticky rozpoznat oba síťové tunery a nabídnout vám jejich konfiguraci a vyhledání programů. Postupujte tedy podle průvodce a měli byste dosáhnout bezproblémové implementace televizního vysílání do Media Centra. Tato aplikace dokonce našla všechny dostupné multiplexy na první pokus (na rozdíl od AVerTV Home Free). Závěrem ještě jedno doporučení: při zadávání PSČ vložte směrovací číslo ne místa, kde se právě nacházíte, ale raději místa nejbližšího k vysílači, ze kterého přijímáte pozemní digitální signál. Program PSČ využije k získání informací o vysílaných kanálech a jejich frekvencích v dané oblasti.