Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HD BOX FS-9200 PVR: jak uspěl v dlouhodobém testu?

16.3.2010, Zdeněk Michálek, recenze
Jeden z cenově nejpřístupnějších dvoutunerových linuxových satelitních HDTV přijímačů na českém trhu v dlouhodobém testu TV Freaku. Je přístroj skutečným zásahem do černého – nebo slepou uličkou?
HD BOX FS-9200 PVR je typickým reprezentantem satelitních přijímačů své třídy: dvoutunerových HD satelitních přijímačů postavených na Linuxu s možností nahrávání a timeshiftu. Svými vlastnostmi nevybočuje výrazně z průměru těchto zařízení, splňuje však většinu podstatných požadavků, které na něj uživatel klade.

Nejvýraznějším kladem je výborný poměr výkon/cena: cca 8.000 Kč za plnohodnotný fungující dvoutunerový linuxový HD satelitní přijímač je prostě dobrá koupě.

Vyzdvihnu spíše věci, které se v tabulce parametrů zpravidla neuvádějí: časté aktualizace firmware včetně nových funkcionalit, fundovanou a vstřícnou podporu na diskuzním fóru, rostoucí komunitu kolem přijímače. Jednoduché uvedení do provozu (které usnadní vstup do světa linuxových satelitních přijímačů i laikům), výbornou podporou češtiny (několik frází, které zůstanou v angličtině, vnímám jako daň častým aktualizacím firmware).



Dobře funguje nahrávání HD programů, PIP (s výjimkou HD programů), timeshift (opět s výjimkou více HD programů přijímaných současně).

Vytknul bych omezenou podporu připojitelných pevných disků, horší EPG (z hlediska jeho načítání), uzavřenou architekturu firmware (u testované verze) a velmi omezené schopnosti multimediálního přehrávače. Nepříjemné je množství chybějících doplňkových funkcí, na které může být uživatel zvyklý z konkurenčních produktů.

Použitelnost přijímače dále výrazně vzroste poté, co bude k dispozici doladěný alternativní firmware (Enigma2) a uživatel si tak bude moci vybrat mezi jednoduchým přímočarým způsobem ovládání u "továrního" firmware a de facto standardem v této kategorii přijímačů.


Velmi dobrý poměr cena/výkon
Chybějící Smart EPG
Dobrá podpora češtiny
Horší funkčnost PIP v HD režimu
Dobrá podpora od dovozce i komunit
Horší jako multimediální přehrávač
Snadné uvedení do provozu
Vyšší teplota za provozu
Jednoduchost ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8 200 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače HD BOX FS-9200 PVR děkujeme společnosti SAPRO s.r.o.