Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HD BOX FS-9200 PVR: jak uspěl v dlouhodobém testu?

16.3.2010, Zdeněk Michálek, recenze
Jeden z cenově nejpřístupnějších dvoutunerových linuxových satelitních HDTV přijímačů na českém trhu v dlouhodobém testu TV Freaku. Je přístroj skutečným zásahem do černého – nebo slepou uličkou?
Přiznám se, že už několik let čekám na provedení "satelitního přijímače a multimediálního přehrávače v jednom", které by konečně umožnilo snížit počet krabiček, dálkových ovladačů, propojení a vzájemných nekompatibilit alespoň o jednu. Ideální by samozřejmě bylo "konečné", jednoduché a spolehlivé řešení ve formě jediného multimediálního serveru jako univerzálního zdroje multimediálních dat včetně televizních a k němu připojených klientů, to je ale stále v nedohlednu.

A rovnou předesílám - ani u HD BOXu jsem se nedočkal. Ne že bych jiný výsledek očekával - i více než třikrát dražší "osmitisícovka" Dreambox má k této metě hodně daleko. Přitom by stačilo jen vzít a vhodně zkombinovat již existující řešení (NMT, Netgear, ..) - a skutečné multimediální centrum, které by umožnilo přehrávat naprostou většinu používaných multimediálních formátů stejně jako přijímat satelitní SD i HD programy, by bylo na světě.

Ale dost stesků, pojďme se podívat, jak je na tom HD BOX z hlediska přehrávání.


Přehrávání SD a HD nahrávek pořízených HD BOXem


Dobrá zpráva je, že veškeré nahrávky pořízené přímo HD BOXem jsou přehrávány bez jakýchkoliv problémů. Zní to samozřejmě, ale věřte, že samozřejmé to - zejména u HD přijímačů - není.

Výborně funguje posouvání, skoky na 10%, 20% atd. nahrávky. Je možné volit audiostopu, zapínat / vypínat titulky, Přehrávání je u SD i HD programů plynulé, bez vypadávajících snímků, kostičkování atd. Je zcela jedno, jestli jsou nahrávky uloženy na USB flash nebo pevném disku. Síťový disk už tak úplně bezproblémový není, ale vzhledem k tomu, že mountování síťového disku přímo v menu se objevilo až v posledních verzích firmware a není ještě zcela odladěné, nepovažoval bych to za zásadní nedostatek,




HD BOX jako multimediální přehrávač


Možnost namapovat domácí souborový server v menu HD BOXu přímo vybízí k pokusu použít jej jako přehrávač multimediálního obsahu - fotografií, hudby, filmů stažených z internetu, DVD příp. z nahrávek, pořízených dalšími satelitními přijímači v domácnosti. Takže - zkusme přes SMB namapovat třeba disk Popcorna (připojeného pro jistotu kabelem, ne WiFi):



První, co vás napadne při procházení adresáři: kam zmizela má videa a hudba? Proč je nevidím?

HD BOX totiž zobrazuje jen a pouze ty soubory, o kterých předpokládá, že je bude schopen přehrát. Výčet se tak omezí na .mp3 soubory u hudby, .jpg u fotografií a .avi nebo .ts u videa. Ani po přejmenování se však situace výrazně nezlepší - výčet kodeků, které přístroj podporuje, je velmi, velmi chudý. Viz následující tabulka otestovaných formátů (testovací soubory pocházejí z DivXTest CD V2.0 + několika vlastních).

HD BOX FS-9200 PVR
Obrázky
JPG
2M, 4M
ano
JINÉ
GIF, BMP, TIF, PNG, PCX
ne
Audio
MP3
MP3 pro 2.0 48KHz 96Kbps CBR
ano
ostatní MP3
ne
JINÉ
AAC, WMA9, Ogg Vorbis
ne
AC3, DTS, MPC, FLA, APE
ne
Video
Podporované video kodeky
MPEG4
ASP 4CC DivX + MP3 CBR
ano
ASP 4CC XviD + MP3 CBR
ano
ASP Bframes + MP3 CBR
ano
ASP Bframes pack and bitstream + MP3 CBR
ano
ASP Custom Matrix
ne
ASP Qpel
ne
ASP GMC 1 WP & 3 WP
ne
ASP High Definition 1280*720
ne
ASP High Definition 1920*1088
ne
AVC všechny formáty
ne
JINÉ
WMV9 všechny formáty
ne
Dreambox .ts
ne
Podporované kontejnery
AVI
MPEG4 ASP + MP3 2.0 48KHz 96Kbps CBR
ano
MPEG4 ASP + MP3 2.0 48KHz 96Kbps VBR
ano
MPEG4 ASP + AC3 5.1 48KHz 384 Kbps CBR
částečně
MPEG4 ASP + multi MP3 2.0 48KHz 96Kbps CBR
částečně
MPEG4 ASP + multi AC3 5.1
částečně
MPEG4 ASP + MP3 2.0 48KHz 96Kbps CBR + multi titulky
ne
MPEG4 ASP + MP3 2.0 48KHz 96Kbps CBR + kapitoly
ne
MPEG4 ASP + Multiple MP3 2.0 CBR + multi titulky + kapitoly + menu
ne
MPEG4 ASP + DXAudio 2.0 CBR
ne
MPEG4 ASP + Multi DXAudio 2.0 CBR
ne
JINÉ
kontejnery *.DivX, *.MP4, *.OGM, *.WMV, *.MKV, ISO DVD
ne
Ostatní
TITULKY
SubRip (.srt) bez tagů
ano
SubRip (.srt) s tagy
ne
vícejazyčné SubRip (.srt)
ne
SubRip (.srt) speciální znaky
ne
SAMI (.smi)
ano
MicroDVD (.sub), SubStation (.ssa), DVD (.sub),
ne
čeština v titulcích (pouze ISO-8859-2)
ano
Ikona Odkaz na databázi
konfigurovatelnost barvy, velikosti, umístění, fontů
ne

V žádném kontejneru (s výjimkou nativního .ts) HD BOX nepodporuje volbu jazyku titulků, zobrazení menu, kapitol ani volbu zvukového doprovodu.

Je nutné podotknout, že i přehrávání MPEG4 ASP zejména při VBR a vyšších datových tocích (rychlejší scény) dělá HD BOXu trošku problémy - obraz není zcela plynulý a obraz snímaný pomalu "švenkující" kamerou má tendenci poskakovat.

V testované verzi firmware se nově objevila podpora SubRip (*.srt) titulků a nedokumentovaná podpora SAMI (*.smi) titulků. Zatím má trošku problémy se synchronizací titulků a videa při skocích nebo zrychleném posunu, v zásadě ale funguje dobře. Nepříjemná je nutnost mít titulky v kódové stránce ISO-8859-2 (naprostá většina českých titulků je dostupná v kódování Windows-1250) a z toho vyplývající absence několika znaků jako ž, š, ď, ť v zobrazovaných titulcích - skutečně absence, tyto znaky jsou prostě vynechány, bez mezery. Problém lze řešit překódováním titulků, pokud ale - stejně jako já - sdílíte titulky s dalšími zařízeními, nezbývá než si na chybějící znaky zvyknout (vícejazyčné SubRip titulky HD BOX nezná).


YouTube, Weather.com, Facebook, Twitter a další


Tato část bude velmi krátká. Podpora webových služeb se u HD BOXu v současné době nekoná.


Co říci k přehrávání závěrem?


HD BOX je vynikající, pokud přehrává to, co sám nahrál. Se současným firmware je však (stejně jako u většiny dalších linuxových satelitních přijímačů) jeho multimediální přehrávač jen připomínkou, aby si majitel nezapomněl koupit další krabičku s "pořádným" HD multimediálním přehrávačem s HDMI výstupem. Téměř každý DVD přehrávač s DivX podporou je na tom lépe. S podobným problémem se však potkáte - bohužel - téměř u všech satelitních přijímačů.

Aby však závěr této kapitoly nevyzněl příliš pesimisticky: naprostou většinu SD filmů stažených např. z RapidShare (tzn. s rozlišení nižším než 720 x 576 bodů) HD BOXem přehrajete. A o to při DivX podpoře uživatelům jde zejména.