Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HD BOX FS-9200 PVR: jak uspěl v dlouhodobém testu?

16.3.2010, Zdeněk Michálek, recenze
Jeden z cenově nejpřístupnějších dvoutunerových linuxových satelitních HDTV přijímačů na českém trhu v dlouhodobém testu TV Freaku. Je přístroj skutečným zásahem do černého – nebo slepou uličkou?

Nahrávání programů


Přístroj umožňuje nahrávat až 2 programy při současném sledování programu třetího (protože přístroj má jen dva tunery, musí být sledovaný program samozřejmě na stejném transpondéru, jako jeden z nahrávaných). Při nahrávání je možné samozřejmě sledovat i nahrávku, uloženou na paměťovém médiu.

Pro současné nahrávání více HD programů doporučuji použít pevný disk, ať už připojený přes eSATA nebo USB rozhraní, Použití USB flash u některých exemplářů vedlo k problémům při nahrávání, které zmizely až v okamžiku, když byl do stejného USB připojen pevný disk.

Při příjmu zakódovaných programů nebyly patrné žádné problémy s konkurenčním rozkódováváním - descrambling fungoval bez problémů. Na paměťové médium se programy ukládají rozkódovaně, se všemi audiostopami. V testovaném firmware se projevil nepříjemný problém, kdy se při plánovaném nahrávání ukládala pouze aktuálně zvolená zvuková stopa - jde však zřejmě o regresi, protože v předchozích verzích bylo vše v pořádku.

Pokud je aktivní timeshift, je možné současně nahrávat pouze jediný program (i pokud jsou všechny programy na stejném transpondéru).

Nahrávky jsou ukládány v *.ts souborech, jejich formát je však odlišný od těch, které používá jak Dreambox, tak IP Boxy atd. Na počítači je možné je přehrát např. VLC přehrávačem (s patřičnými kodeky), pokud se však budete snažit o přehrátí Dreamboxem, IP Boxem nebo dokonce multimediálním všeumělem Popcornem, neuspějete. Přes SMB protokol bez větších problémů příslušné adresáře nasdílíte, nahrávky však jsou obousměrně nekompatibilní.



Jakým způsobem se přístroj při nahrávání vypořádává s datovými toky HD programů, je patrné z následujícího videa. Při testech vyplynulo, že:

DOBRÉ
  • 1 nahrávaný HD program, 1 sledovaný HD program
  • 2 nahrávané HD programy, 1 sledovaný SD program
  • 1 nahrávaný SD program, 1 přehrávaný HD program
  • 1 nahrávaný HD program, 1 timeshift SD program

PROBLÉMOVÉ
  • 2 nahrávané HD programy, 1 sledovaný HD program
  • 1 nahrávaný HD program, 1 přehrávaný HD program
  • 1 nahrávaný HD program, 1 timeshift HD programu

Obecně ale platí: pokud současně nahráváte 2 HD programy, je lepší a jistější na přístroj "vůbec nesahat": cokoliv může (a nemusí) mít za následek výpadky v nahrávce. Přístroj v tomto stavu reaguje na příkazy z dálkového ovladače zpomaleně, zpomalené je i vykreslování obrazovek uživatelského rozhraní - procesor evidentně "má co dělat". Jak se přístroj při nahrávání reálně chová, zjistíte z následujícího videa:
 


Konfigurace nahrávání


V konfiguraci stojí za zmínku nastavení výchozí doby, o kterou se začíná nahrávat dříve (před plánovaným počátkem nahrávání) a která se přidává navíc (oproti plánovanému konci). Dobu je samozřejmě možné upravit pro jednotlivé nahrávky. Zajímavé je i nastavení skoku, o který se při při stisknutí tlačítka jednorázově posune přehrávání (ideální při přeskakování reklam).



Časovač pro automatické nahrávání programu se většinou programuje přímo z EPG - dvojím potvrzením OK na příslušném programu, který chceme nahrávat, se údaje automaticky vloží do časovače s příslušným překryvem (přednastaveným) začátku i konce programu. Zadávat je (při absenci EPG) samozřejmě možné i ručně.



Osobně bych přivítal i vyznačení konce nahrávání, aby byly jasné případné překryvy a z nich potenciálně vyplývající problémy.



Přijímač se při plánovaném nahrávání budí spolehlivě, výjimečně jsem zaznamenal problémy s opožděným náběhem u zakódovaných programů. Díky předstihu, se kterým se však přístroj automaticky zapíná, byl do počátku programu přístroj vždy připraven. Trochu složitější situace je při použití emulátorů, ale to už je zcela jiný případ.


Timeshift


Fungující (a stále zapnutý) timeshift je pro mě funkcí naprosto nezbytnou. Byl zároveň i důvodem, proč jsem jako "hlavní" domácí satelitní přijímač např. odmítal přístroj s Enigmou (která právě s fungujícím timeshiftem dlouho měla problémy) a nedal jsem dopustit např. na IP Box 400, kde (zejména s Neumo firmware) timeshift fungoval zcela excelentně.

Timeshift u HD BOXu je tak na půli cesty. Jeho základní funkcionalita (tzn. opožděné přehrávání sledovaného pořadu a schopnost časových skoků při reklamách, resp. pozastavení sledovaného programu v okamžiku, když si nutně potřebujete odskočit) je v pořádku jak u SD, tak u HD programů. Není to zcela bez trhání a bez artefaktů v obraze, ale použitelné.



Horší jsou pokusy o využití rozšířených funkcí timeshiftu zejména u HD programů: zrychlené přehrávání, zrychlené "přetáčení" atd. Zrychlené přehrávání je velmi, ale opravdu velmi trhané, pokus o spojitý pohyb v rámci timeshiftu má většinou za následek nechtěný posun na konec nebo začátek timeshiftového bufferu. U SD programů je situace lepší. Funkcionalitu asi nejlépe dokumentuje následující video:
 

Funkcionalita timeshiftu se výrazně vylepší, když jako paměťové médium určíte pevný disk, ne USB flash. Zapomeňte na využití síťového disku jako paměťového média pro timeshift - alespoň prozatím.

Mezi svá přání na doplnění do nových verzí firmware bych určitě doplnil i funkcionalitu známou z některých jiných satelitních PVR, kdy je možné záznam v timeshiftovém bufferu přidat k nahrávce. Scénář je velmi častý - po deseti minutách sledování reportáže si uvědomíte, že byste ji potřebovali mít nahranou, zmáčknete tlačítko nahrávání - a čekáte, že obsah bufferu se přidá k nahrávce. Takže ne, toto zatím nefunguje, stejně jako možnost uchovat buffer i po změně sledovaného programu (automaticky se vymaže).

Celkově se však dá říci, že běžnému uživateli bude zřejmě timeshift v provedení HD BOXu (kromě případů, kdy se jej snaží používat současně s nahráváním HD programu) vcelku vyhovovat a bude pro něj velkým přínosem.