Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HD BOX FS-9200 PVR: jak uspěl v dlouhodobém testu?

16.3.2010, Zdeněk Michálek, recenze
Jeden z cenově nejpřístupnějších dvoutunerových linuxových satelitních HDTV přijímačů na českém trhu v dlouhodobém testu TV Freaku. Je přístroj skutečným zásahem do černého – nebo slepou uličkou?

Programový průvodce (EPG)


Programový průvodce je na televizích s úhlopříčkou 32" a více přehledný a dobře srozumitelný, firmware navíc umožňuje změnit používaný font (nahrát vlastní). Měl jsem sice pocit, že s jiným než defaultním fontem poklesla rychlost vykreslování obrazovek uživatelského rozhraní, není to však nijak kritické.

EPG přijímač načítá na týden dopředu (je-li k dispozici), v nastavení je možné zvolit rozlišovací interval pro zobrazení. Přístroj neumí stahovat EPG přes Internet.

Poměrně nepříjemná je skutečnost, že databázi aktuálního obsahu EPG přijímač neukládá na disk ani do flash paměti. Díky tomu při restartu přístroje nebo při jeho "studeném" vypnutí/zapnutí je potřeba na dálkovém ovládání "procvakat" jednotlivé transpondéry, aby si přístroj EPG znovu načetl i z jiných transpondérů než právě aktivních.

Čeština EPG je bez chyb, písmena jsou zobrazována se správnou a správně "posazenou" diakritikou (včetně velkých písmen).

Přijímač neumí načíst EPG z jiného než právě aktivního transpondéru.


Přehledový mód programového průvodce po prvním stisku tlačítka EPG


Podrobný mód programového průvodce po dalším stisku tlačítka EPG


Při přepínání předvoleb je u každé zobrazen aktuální program


Teletext


Čeština teletextu je bezchybná s jedinou výjimkou - velká písmena s diakritikou jsou zobrazována bez ní. Přiznám se, že jsem si tohoto jevu zpočátku ani nevšiml - chybějí totiž právě jen ony háčky a čárky u velkých písmen, ale samotná velká písmena jsou správně. Pro naprostou většinu uživatelů tak bude použití teletextu naprosto bezproblémové.

Všechny zkušební teletextové obrazce vysílané ČT1 teletextový dekodér zobrazil bez problémů. Paměť teletext je na plný rozsah stránek, tzn. po úvodním načtení je již možno v teletextových stránkách listovat bez čekání (s výjimkou podstránek, které se samozřejmě do paměti postupně).

Zobrazení teletextu je korektní v základním i transparentním módu a v běžné i dvojnásobné výšce.

U testované verze firmware se projevily menší problémy se skrytými titulky na poloprůhledném pozadí (grafika písmen se zejména u znaků s diakritikou občas rozpadala). Nejednalo se však o příliš rušivý jev, zmiňuji jej spíše pro úplnost.