Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HD BOX FS-9200 PVR: jak uspěl v dlouhodobém testu?

16.3.2010, Zdeněk Michálek, recenze
Jeden z cenově nejpřístupnějších dvoutunerových linuxových satelitních HDTV přijímačů na českém trhu v dlouhodobém testu TV Freaku. Je přístroj skutečným zásahem do černého – nebo slepou uličkou?
Pevný disk

HD BOX 9200 nemá interní pevný disk a není podporována ani možnost jeho dodatečné instalace. Ne že by jej nebylo možné dovnitř umístit - místa je relativně hodně a pokud by nebyl připevněn poblíž zdroje, který opravdu představuje pořádná "kamínka", nemusel by být ani problém s přehříváním. Na několika fanouškovských webech se objevila videa s popisem, jak SATA pevný disk do HD BOXu doinstalovat, je však třeba mít na paměti, že otevřením přijímače a porušením plomby současně porušujete záruční podmínky dovozce a ten pak nemusí akceptovat platnost záruky.

Východiskem může být koupě modelu HD BOX 9300, který má disk již zabudovaný, nevýhodou je o něco vyšší cena ve srovnání s modelem 9200 a externím diskem o stejné kapacitě. Osobně dávám přednost externím diskům - dvouhodinová nahrávka v HD kvalitě má běžně kolem 8 GB a její přenos po LAN síti trvá téměř hodinu (viz přenosové rychlosti níže).

Externí záznamová zařízení se připojují k jednomu z USB 2.0 konektorů nebo k eSATA konektoru. Externí napájení není z přijímače vyvedeno, u eSATA disku tak počítejte buď s nutností samostatného zdroje nebo s napájením ze zadního USB konektoru přijímače (jeho max. proudové zatížení udávané výrobcem 0,6A). Pozor na připojování pevného disku k přednímu USB konektoru - jeho proudová zatížitelnost je max. 0,4A, což je pro naprostou většinu pevných disků příliš málo a je tak třeba použít - stejně jako u eSATA připojení - samostatný zdroj.

Zdaleka ne každý pevný disk je možné k USB rozhraní HD BOXu připojit. Z testovaných 5 pevných disků (WD, Samsung) s PATA rozhraním mi nefungoval ani jediný - disk nebylo možné zformátovat, ani namountovat, naopak všechny testované SATA disky připojené k USB adaptéru fungovaly bez problémů - některé sice "usínaly" korektně, jiné usnout odmítaly, ale vlastní nahrávání / přehrávání bylo v pořádku.

Z testovaných externích USB disků se jako nejlepší se ukázal WD My Passport Essential (500GB), který neměl s kompatibilitou ani nejmenší problémy.


WD My Passport Essential připojený k zadnímu USB konektoru.


USB flash paměť


Všechny testované flash paměti HD BOX připojil bez jakýchkoliv problémů s kompatibilitou, včetně historických kusů. Problém se objevil zcela jinde, než byl očekáván:

Poměrně velká část flash pamětí je prodávána bez ochranného kovového rámečku, který jednak kryje vlastní USB konektor, jednak slouží jako mechanický doraz pro "samičku" USB konektoru.


USB konektor s ochranným rámečkem
(převzato z Wikipedie)

Problémem u těchto pamětí pak je, že pokud s tím protikus konektoru nepočítá, kontakt mezi nimi je nespolehlivý. Toto je i případ HD BOXu: flash paměti s konektorem bez ochranného kovového rámečku prostě v předním USB konektoru nefungují. Problém se dá jednoduše vyřešit tím, že mezi paměť a HD BOX vložíte libovolně dlouhý prodlužovací USB kabel.


Síťový disk


V novějších verzích firmware se objevila podpora mapování síťových disků přímo z uživatelského rozhraní. Vyzkoušel jsem připojit HD BOX k Popcornu, k různým síťovým diskům atd., vše bez větších problémů. Jeho reálné využití je ale zatím poměrně malé. Proč?

Přenosová rychlost při zápisu nebo čtení na síťové zařízení je (alespoň u testované verze firmware) kolem 2,5 MB/s, což by mělo pro SD i HD záznamy stačit, Při reálném použití síťového disku obraz ale občas (nepravidelně) zamrzá. Problémem zřejmě bude (podle mého odhadu), že síťové přenosy intenzívně vytěžují procesor přijímače - problém je zvlášť viditelný při přehrávání DivX záznamů, kdy při rychlejší scéně přehrávání na několik sekund nepravidelně zcela vypadne. Problém se dá částečně eliminovat "pohráním si" s velikostí bufferů u NFS, zcela odstranit však zatím nelze. Možná další verze firmware pomůžou.

Přehrávání statických obrázků (JPEG) a MP3 hudby je bez problémů.


Namapování disku Popcorna jako síťového disku HD BOXu.


Pohled na disk Popcorna namapovaného z HD BOXu, vpravo dialog
výběru zařízení


Naměřené přenosové rychlosti


Konfigurace:
  • WD My Passport Essential (500GB) připojený k zadnímu USB 2.0 portu
  • USB flash paměť Corsair Flash Voyager Mini 16GB bez ochranného rámečku připojená k přednímu USB 2.0 portu přes prodlužovací USB kabel
  • LAN port připojen k 10/100/1G přepínači (switchi), připojenému přes 1G LAN k notebooku

Měření probíhalo s 100MB zazipovaným souborem.

FTP přenosy:
  • stahování z disku: 3,1 MB/s
  • nahrávání na disk: 2,4 MB/s

SMB přenosy:
  • stahování z disku: 1,9 MB/s
  • nahrávání na disk: 2,4 MB/s

USB přenosy:
Kopírování souboru mezi USB zařízeními připojenými k USB1 (přední panel) a USB2 (zadní panel): 4,1 MB/s