Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HD BOX FS-9200 PVR: jak uspěl v dlouhodobém testu?

16.3.2010, Zdeněk Michálek, recenze
Jeden z cenově nejpřístupnějších dvoutunerových linuxových satelitních HDTV přijímačů na českém trhu v dlouhodobém testu TV Freaku. Je přístroj skutečným zásahem do černého – nebo slepou uličkou?

Menu přijímače


Kompletní menu přijímače i s komentářem si můžete prohlédnout na následujícím videu:
 


Instalace přijímače


Jak už jsem zmínil v úvodu, zprovoznění přijímače je bezproblémové (myšleno srovnatelné s ne-linuxovými přijímači).

Přístroj byl dodán s firmware verze 1.07.55, který je podporou prodejce označován za nejstabilnější. I se stabilitou jedné z nejnovějších verzí 1.07.86 však nebyly výraznější problémy, celé testování proto proběhlo s touto verzí firmware.



Pro plné využití obou tunerů a příjem z obou pozic ASTRA je nejjednodušší použít dva twin LNB konvertory připojené na dva samostatné svody přes dva DiSEqC přepínače. České programy jsou (při požadavku na příjem i HD programů) různě "rozesety" co se polarizace a pásma týče, takže - na rozdíl od např. UPC Direct transpondérů, které jsou všechny v jedné polarizaci a pásmu - prosté propojení tunerů loop-through kabelem zpravidla nestačí.



Při připojení TV přes SCART vás po prvním zapnutí pravděpodobně vyděsí absence obrazu. Dodávaný firmware má totiž implicitně nastaveno rozlišení 1920x1080i, při kterém je na SCARTu jen "tma" a je třeba na DO přepnout tlačítkem rozlišení na "základních" 720x576i. Ve vyšších verzích firmware je toto již ošetřeno nastavením defaultního rozlišení právě 720x576i.



Úvodní naskenování je velmi rychlé, pozice ASTRA 19,2 + 23,5 přijímač proskenoval za cca tři minuty, problémy neměl ani s programy s velmi nízkými nebo velmi vysokými symbolovými rychlostmi. Na rozdíl od např. Enigmy se univerzální settingy u HD BOXu příliš nepoužívají, takže počítejte s vytvořením vlastního nastavení.

Z editorů settingů pro HD BOX se nejlépe osvědčil DrEditHD od Wofganga Litzingera. Existují i další (např. SetEditFDU), jejich kvalita a spolehlivost je však o poznání horší. Settingy (i update firmware) se do přijímače nahrávají nejčastěji z USB flash paměti - přijímač detekuje soubory s příslušnou příponou již při svém startu a nabídne automatický update. Spravovat seznam kanálů samozřejmě lze i přímo v přijímači dálkovým ovládáním:



Rychlost přepínání programů je spíše průměrná. Typická doba přepnutí mezi nekódovanými programy byla 2,1 s, typická doba přepnutí mezi kódovanými programy 2,6 s (průměr z deseti přepnutí).



Zajímavostí je možnost upravit hlasitost zvukového doprovodu pro konkrétní předvolbu:




Dekódování programů


Dekódování programů kartou vloženou v univerzální čtečce bylo bezproblémové. Testovány byly karty CS Link, Skylink i UPC Direct. Při příjmu více zakódovaných programů současně nebyly patrné žádné problémy se sdílením karty - descrambling fungoval bez problémů. Bez problémů fungovala i kombinace mgcamd/newcs.

Dekódovací CI moduly jsem netestoval, podle ohlasů z diskuzních fór i podle dalších recenzí je však jejich použití bezproblémové.

Na disk se kódované programy ukládají rozkódovaně, se všemi audiostopami. V testovaném firmware se projevil nepříjemný problém, kdy se při plánovaném nahrávání ukládala pouze aktuálně zvolená zvuková stopa - jde však zřejmě o regresi, protože v předchozích verzích bylo vše v pořádku.