Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Grass Valley EDIUS Neo 2

5.10.2009, Radek Jahoda, recenze
EDIUS je trochu neprávem opomíjeným video editorem pro profesionály. Aby se Grass Valley dostal k více zákazníkům, uvedl EDIUS Neo 2, jenž se snaží zaútočit i na pokročilejší domácí uživatele a střihače, co mají hlouběji do kapsy s možností upgrade na EDIUS.
Součástí programu jsou i dva nástroje, které musíme zmínit zvlášť. Prvním je Video Layout, který slouží pro ořez obrazu a jeho polohování ve výsledné kompozici. V novém okně vidíme dvě obrazovky, v každé pak polohujeme výřez. V levé nastavíme ořez obrazu (crop), tedy část obrazu, která se použije pro kompozici. Ve druhé pak nastavíme jeho pozici na obrazovce.

Ve spodní části je malá časová osa, pomocí které můžeme vše rozpohybovat. Vložíme do ní klíčové body, na kterých nastavíme jednotlivé parametry, zbytek mezi se dopočítá. Průběh může být lineární nebo modelovaný Beziérovými křivkami.

Pomocí tohoto nástroje můžeme provést efekt "Obraz v obraze" včetně animace, pro jednodušší nastavení lze stejného efektu dosáhnout pomocí filtru Picture in Picture.


Ořez videa Video Layout

Druhým nástrojem je Quick Titler (titulkovač), který má i základní funkce kreslení některých geometrických útvarů. Nejdůležitější je ale samozřejmě editace textu. Předdefinováno je několik stylů, jinak ale můžeme nastavit dle libosti font, velikost, směr (horizontálně nebo vertikálně), dále barvu, výplň barvou nebo texturou, hranu a stín. Kreslit můžeme buď jen čáry nebo elipsy, obdélníky a trojúhelníky. Vložit můžeme i libovolný obrázek.

Kromě statického titulku můžeme i jednoduše vytvořit rolující titulek, a to buď klasický styl závěrečných titulků, nebo přesouvající se do strany, jaký známe ze zpravodajství.


Titulkovač

Titulky se vkládají do stop T a jediné, co s nimi můžeme ve stopě dělat, je měnit délku, polohu a nastavit stmívačku a roztmívačku. Nelze na ně aplikovat filtry, nelze použít přechody ani ořez.