Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Genius DVR-HD560: levná kamera do auta

15.11.2012, Jan Vítek, recenze
Nedávno společnost Genius představila světu svou novou kameru, která je určena pro montáž na čelní sklo automobilu a sledování provozu. Kamera umožní záznam na karty SD, má vlastní IR diody pro přísvit ve tmě a také vlastní baterii. A co dál?

Video testy


Kamera nám umožní ohledně kvality videa nastavit pouze jediné - rozlišení, k němuž se váže i maximální snímkovací frekvence:
  • 1440 × 1080/15 FPS
  • 1280 × 720/30 FPS
  • 720 × 480 /30 FPS

Mám vyzkoušeno, že nejvyšší rozlišení je vzhledem k velmi pomalému zachytávání obrazu nepoužitelné a i kdyby byla rychlost dostatečná, stejně nebude mít takové rozlišení kvůli celkové neostrosti vůbec žádný smysl. Na 1440 × 1080 tedy zapomeňme. Dobře využitelné je už 1280 × 720, v němž jsou pořízena i níže nabízená videa, kdy je video už velmi svižné i v noci. Nicméně i 1280 × 720 bychom opět kvůli neostrému obrazu mohli brát jako zbytečný luxus a vzít zavděk nejnižším 720 × 480. Výhodou pak bude delší stopáž videa uložitelná na kartu.




- klikněte pro zvětšení -


Řadu uživatelů bude asi zajímat, jak detailní videa jsou, tedy co všechno se z nich dá vyčíst a zda se třeba čitelně zachytí třeba SPZ. Ze zkušenosti mohu říci, že v noci téměř není šance, pokud se vám tedy někdo nepřilepí na kapotu, i když to je pak většinou právě ten důvod, že se budete zajímat o jeho značku, když dotyčný pak bez pardonu zmizí. Ve dne je to o moc lepší, jak ukazuje výše uvedený obrázek z jednoho z pořízených videí (značka byla posléze částečně rozmazána). SPZ tak bude čitelná i na cca 3 - 4 metry, čili na jednu délku auta.


- klikněte pro stažení - 90 MB
- klikněte pro stažení - 190 MB


Nyní se můžete sami podívat na zachycená videa. Dvě jsem pořídil za dne, přičemž na prvním kratším se také ukáže, jak umí tato kamera snímat proti slunci. Není to samozřejmě žádná sláva, ale to vcelku není její chyba. V druhém delším videu měla lepší podmínky, protože slunce svítilo do zad (respektive do kufru).


- klikněte pro stažení - 150 MB


Nakonec tu je video brané za tmy ve více či méně osvětlených ulicích. V něm se ukazuje především očekávaný problém s oslněním protijedoucími auty, což opět není problém kamery. A jak pracují její infračervené diody zajišťující přídavné osvětlení scény? Popravdě řečeno by tu vůbec nemusely být, takže si je v nastavení klidně vypněte. Dal bych sem i video, kdy kamera koukala z auta na objekt umístěný cca metr a půl před ní. Vidět nebylo zhola nic, takže by takové video bylo nesmyslné.

Osobně bych řekl, že svůj hlavní úkol tato kamera plní celkem spolehlivě. Videa by rozhodně byla použitelná pro zpětný rozbor situace. Kamera pochopitelně pracuje nejlépe za dne, v noci to kvůli potřebě silnějšího osvětlení už bude horší a uvidíte jen místa přímo osvícená reflektory automobilů nebo pouličními lampami, apod.