Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolveo WINPC Q4: nastává éra Windows?

28.8.2015, Jakub Doležal, recenze
Miniaturní multimediální centra byla vždy doménou především Linuxu, ale dnes se podíváme na zkušeného hráče, který se této kategorii dlouho vyhýbal. Ano, otestujeme Windows v mini počítači se spotřebou 12 W. Máme tu snad konečně silného protivníka?
Příchod procesorů Intel společně s „plnotučnými“ Windows na bitevní pole multimediálních ARM krabiček může u leckoho vyvolat úsměv na tváři, nicméně oba hegemoni velmi výrazně zapracovali a dokázali vytvořit konkurenční řešení, byť na deklasování Androidích boxů to úplně nestačí.





Prvotní problém je v tom, že Intel své čipsety očesal prakticky o všechno a výrobci to musí složitě řešit různými oslími můstky. Stejně tak není jeho grafická část dostatečně výkonná, aby měla potenciál i na přicházející éru rozlišení 4K. Na 1080p videa vám ale stačit bude s přehledem.

Evolveo tedy zřejmě věnovalo většinu úsilí směrem k hardwaru, a tak trochu zapomnělo na software. Použité Windows 8.1 nejsou totiž v základu příliš schopné. Výrobce se jistě bude hájit směřováním produktu do kanceláře, ale pouhým přidáním jedné či dvou aplikací mohlo oslovit i méně zdatné majitele filmů či hudby. Mohl spolupracovat i s vývojáři a např. plně odladit nadstavbu Kodi.

Softwarové komplikace však lze velmi snadno vyřešit. Kde budete mít problém trvalého rázu, jsou přenosové rychlosti jak po síti, tak u interního disku. V běžném provozu budete vesměs spokojeni, ale hromadnější kopírování raději proveďte před vložením disku do přehrávače.

Zřejmě největší slabinou, kterou jsem při testu objevil, je však chlazení. Samotný Intel se všude chlubí zcela pasivním a neslyšným odvodem tepla, nicméně realita ukazuje něco jiného. Ať už Evolveo podcenilo velikost chladiče nebo naletělo Intelu, jsou výsledkem velmi vysoké teploty a velmi pravděpodobně i zkrácená životnost komponent.

V ostatních aspektech nás Evolveo přesvědčilo, že je možné použít kombinaci Atomu a Windows, byť si musíte řadu věcí upravit. Celkově vzato je Evolveo WINPC Q4 zajímavou alternativou v záplavě přehrávačů s Androidem. Nabízí softwarově takřka neomezené možnosti, naopak v případě hardwaru velmi snadno narazíte na strop.


Multimediální centrum je vhodné:


1) Pro příznivce MS Windows
2) Pro přehrávání do 1080p


Plusy


+ Zpracování a design
+ Široká podpora formátů (Kodi)
+ Nízká spotřeba
+ Velmi bohaté možnosti SW úprav
+ Prostor pro interní 2,5“ disk
+ Externí Wi-Fi anténa


Minusy


- Velmi vysoké teploty
- Tovární Windows
- Výkon na hraně
- Absence podpory 4K
- Nutnost dokoupit vlastní ovladač

 
Za zapůjčení WINPC Q4 děkujeme Evolveo.


Za zapůjčení televizoru Samsung UE55HU8500 děkujeme Samsungu.
Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz. 
 

Cena v době testování: cca 5 300 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: