Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolveo Android Box Q4 4K: s Androidem na 4K?

25.8.2015, Jakub Doležal, recenze
Android na mobilních telefonech zásadně dospěl a díky své popularitě se dostává i na multimediální centra. Jak si poradí s 4jádrovým procesorem, podporou H.265 a především akcelerací videa v rozlišení 4K? To nám prozradí box od Evolveo.
Evolveo Android Box Q4 4K je další multimediální centrum, které je založené na operačním systému určeném pro mobilní telefony, což si s sebou samozřejmě nese řadu výhod i nevýhod. V minulosti převažovaly nevýhody, dnes už se výrobci včetně Evolveo poučili a tento hybrid zase o kousek posunuli kupředu.





Operační systém Android je pro uživatele prakticky bezednou studnou možností a můžete si jej upravit, jak bude chtít včetně doinstalování tisíců aplikací a her. Výrobci čipsetů navíc vnímají Android jako primární platformu a své ovladače ladí především pro něj. Z toho těží i Evolveo, které z velmi úsporného čipsetu vykřesalo podporu 4K videa.

Při využití multimediální nadstavby Kodi si můžete přehrát prakticky všechny myslitelné formáty a připojení USB disků nebo sdíleného úložiště je doslova hračkou. Reakce přehrávače jsou okamžité a problém mu nedělá ani přehrávání větších souborů. Zdálo by se tedy, že Evolveo kráčí pro jasnou výhru, ale není tomu tak.

Mobilní Android je sice čím dál tím pečlivěji uschován za líbivou nadstavbou, ale čas od času vystrčí růžky. Obrazovka se vám pak maximalizuje mimo rozměry televizoru, nebo se budete marně snažit zbavit upozornění o přejetí prsty. Stejně tak není příjemná nekonzistence nastavení, kdy si jednu část nastavíte u Evolveo, druhou v prostředí Androidu a třetí v Kodi.

Výrobce také nesmí usnout na vavřínech a vydávat pravidelně aktualizace, kterými odladí občasné zadrhávání při přehrávání, nereagující ovladač, nebo samovolné vypnutí přehrávače. Nejedná se o žádné extrémně závažné problémy, ale pokud se těšíte na svůj oblíbený film a systém si zrovna na moment postaví hlavu, čeká vás pár perných chvil.

Celkově si ale Evolveo Android Box Q4 4K zaslouží pochvalu, protože na poli přehrávačů s Androidem konečně dosahuje každodenní použitelnosti a během testování s ním bylo minimum problémů. Při cenové hladině lehce pod 3000 Kč s DPH se jedná o zajímavý model s podporou 4K. Jen musíte počítat s tím, že má místy ještě co dohánět a je otázkou, jak se k tomu výrobce postaví.


Multimediální centrum je vhodné:


1) Pro uživatele hledící na poměr cena/výkon
2) Pro přehrávání běžných formátů


Plusy


+ Zpracování a design
+ Široká podpora formátů
+ Výkon na 4K rozlišení
+ Design grafické nadstavby
+ Extrémně nízká spotřeba


Minusy


- Nefunkční automatická aktualizace
- Nabídky mobilního Androidu
- Starší verze Androidu
- Místy trhané přehrávání
- IR ovladač

 
Za zapůjčení Evolveo Android Box Q4 4K děkujeme Evolveo.


Za zapůjčení televizoru UE55HU8500 děkujeme Samsungu.
Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz.
 

Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: