Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolveo Android Box Q4 4K: s Androidem na 4K?

25.8.2015, Jakub Doležal, recenze
Android na mobilních telefonech zásadně dospěl a díky své popularitě se dostává i na multimediální centra. Jak si poradí s 4jádrovým procesorem, podporou H.265 a především akcelerací videa v rozlišení 4K? To nám prozradí box od Evolveo.
Tento model je postaven na Androidu, který je mezi výrobci multimediálních center velmi populární. Tradiční domovskou obrazovku vám ale naštěstí výrobce nenabízí a místo toho připravil vlastní nadstavbu (launcher). V něm se budete pohybovat většinu času, i když občas zabrousíte také do tradičního Androidu.





Chválím výrobce, že se dokázal rozhodnout pro jednoduchou obrazovku s několika ikonami a nesnažil se za každou cenu vměstnat na obrazovku co nejvíce obsahu. Trochu zamrzí, že vše není v rozlišení 4K, ale je pouze v 1080p. Detailnější vykreslení by této úvodní části slušelo více, neboť je obraz místy trochu neostrý.





Aplikací je v základu nezbytné minimum a jejich další rozšiřování je čistě na vás. Je ale nutné mít účet u Google, jinak vám obchod s aplikacemi nebude fungovat. Pokud máte tento přehrávač primárně na multimédia a jen občasně na internet, pak možná ani nebude přihlášení potřeba.

Správce souborů vzhledem k absenci interního disku pozbývá smysl a jeho funkci plně zastane nainstalované Kodi, kde je přidání síťových disků doslova hračkou. Ostatní přehrávače už tak přívětivé nejsou a bez obtíží zvládají pouze USB disky. Nicméně stačí zadat Google login a správce si případně stáhnout z obchodu, na výběr jich máte desítky až stovky.


Nastavení přístroje


Možnost ovlivnění parametrů přehrávání a zobrazení je přímo úměrná účelu zařízení. Hodnot, které lze měnit, je tak akorát a je dobré, že pro ně výrobce připravil jednoduché grafické rozhraní. Na druhou stranu lze velmi snadno spadnout do klasického Androidu a ten si kromě menší přehlednosti také méně rozumí s velikostí obrazovky.
















Poslední snímek není špatně vyfocený, ale Android se neumí správně zarovnat