Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve Solaris: Android a multimédia?

13.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Výrobci multimediálních center jsou spíše opatrní a rádi se drží osvědčeného. Naproti tomu Evolve s modelem Solaris zkouší neprobádané vody Androidu. K tomu přidává interní pevný disk, Gbit LAN nebo USB 3.0. Jak tohle dopadne?
Solaris Evolve není žádný rychlík a prozatím jeho start trvá dlouhých 48 vteřin, snad se to časem zlepší. Ostatně vývoj tohoto přehrávače, který je založený na OS Android, je prakticky na samém začátku. Nicméně tímto směrem se vydávají i další výrobci, nedávno například A.C. Ryan.





Menu přehrávače Evolve patří do kategorie těch „chudších“, tedy alespoň úvodní obrazovka. Chybí zde možnost dodat nějaké widgety a získat tak důležité informace. Například načtení aktuální IP adresy rovnou ukáže, zdali je přístroj v pořádku připojený a netřeba hledat na síti.








Samotný správce souborů se vzhledem k problematickému chování na lokální síti (více v další kapitole) ke slovu příliš nedostal. Díky použitému systému Android jsem však doufal, že si mohu stáhnout i oblíbené varianty z telefonu. Jenže Solaris nepoužívá klasický Market od Google, nýbrž nějakou ne zcela zdařenou kopii (kudroid.com) s aplikacemi určenými spíše pro mobil. To je opravdu velká škoda.





Mnohem lépe je na tom tento model s nabídkou internetových služeb, takže očekávejte takřka všechny možnosti z „klasického“ Androida. Jenže právě zde jsem byl zklamaný možná ještě více, než neoficiálního marketu. Klasický televizní ovladač se prostě k takto pojatému přehrávači vůbec nehodí a po nejnutnějších testech jsem prakticky ihned odešel.






Nastavení přístroje


Po stránce nastavení parametrů připomene Evolve Solaris velmi rychle mobilní telefony založené na Androidu. Pod jednotlivými záložkami však najdete již parametry určené právě dnes testovanému modelu. Ostatně více se dozvíte v následujících odstavcích.





V rámci nastavení bezdrátového připojení si můžete samozřejmě upravit parametry jak Wi-Fi sítě (nutno dokoupit adaptér), tak LAN rozhraní. Zastoupeno je klasicky DHCP přidělení adresy či ruční zadání. Preferujte však automatické nastavení, neboť zadávání adres přes ovladač je řádná otrava.








U zvuku se již tradičně můžete rozhodnout, zdali jej pošlete společně s obrazem skrze HDMI, nebo jej oddělíte specializovaným výstupem. Nezapomeňte však, že optický digitální výstup není u Solarisu zastoupený.





Poměrně bohatá nabídka je v nastavení zobrazení, nicméně systém neměl problém s automatickou detekcí televizoru, takže tato záložka je určena spíše perfekcionistům, kteří chtějí mít vše pod naprostou kontrolou.





V nastavení aplikací můžete stejně jako na telefonech dovolit instalaci softwaru, který nepochází z oficiálního Marketu. Vzhledem ke zjištěným okolnostem (viz výše) působí tato volba tak trochu komicky. Nicméně pro různé hračičky instalující všemožné miniaplikace, je to zajímavá možnost.





V ochraně osobních údajů nalezneme poměrně důležitou věc, a to možnost uvést přístroj do továrního nastavení. Což se bude do budoucna jistě několikrát hodit.





Nastavení úložiště zobrazí aktuální stav interního pevného disku tedy cestu, pod kterou ho systém připojil a následně také celkovou a volnou kapacitu. Na trhu je nově již i verze s 3TB diskem, takže v tomto směru nemá Evolve Solaris žádné limity.





Vyhledávání je u tohoto přehrávače rozděleno na vnější tedy web a pak také to vnitřní alias vaše filmy, hudba či video. Přeci jen pohyb v jednom či druhém prostředí bez možnosti vyhledání je velmi nepraktický a především pomalý. Doufejme, že vyhledávací pole se časem stanou u MM center naprostým standardem.





Dobrou zprávou pro tuzemské uživatele je plně lokalizované prostředí, avšak na své si přijdou i znalejší uživatelé, kterým by více vyhovovala například angličtina. Podobně je to i v nastavení klávesnice.





Položka Samba vyhledá a vypíše počítače na lokální síti, které se hlásí se svými sdílenými disky. Pro Android jako takový prozatím nebylo pro tento protokol příliš mnoho důvodů, a tak jsem zvědavý, jak si tvůrci modelu Evolve poradili s jeho implementací. Více si povíme v kapitole testů.





U aktualizace firmware mě zklamala jeho současná podoba, neboť jej musíte nahrát z USB flash disku. Moderní přehrávače disponují už nějaký ten pátek možností instalace nových verzí z internetu a Evolve by to měl doplnit co nejdříve.





V poslední kolonce již žádné nastavení není a zde jsou k dispozici jen informace o použitém operačním systému. V současné verzi sází výrobce na verzi Androidu 2.2.