Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

eGreat U1 Android TV: umělá inteligence pro vaši TV

16.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Hledáte jednoduché multimediální centrum za lidovku? Už máte dost chybových zařízení, kterým stále něco nefunguje? Jako ideální kandidát pro vás je právě eGreat U1. Ten se totiž drží hesla: "v jednoduchosti je síla".

eGreat U1 Android TV: celkové hodnocení


Možná jste z předchozích stránek nabyli dojmu, že přístroj až tak úžasný není. Bylo to ovšem čistě tím, že jsme občas sklouzli k principům systému Android, který přece jen nějaké ty mouchy stále má. Pokud se ovšem podíváme na přístroj z pohledu běžného uživatele multimediálního centra, tak zjistíme pravý opak. Náhle máte pocit, že se Android pro tyto účely téměř narodil. Respektive díky zkompilování XBMC na tento systém se z něj stává perfektní zabiják konkurence postavené na Linuxu, s vlastní grafickou nadstavbou a přehrávačem médií. Jde zkrátka o to, že zde výrobce využil obyčejný systém a do něj nainstaloval nejlepší multimediální aplikaci pro domácí centra. V podstatě by takto mohl postupovat každý a jen měnit skiny a předinstalované pluginy v XBMC a všichni by byli spokojeni. Proč totiž zkoušet vyvinout vlastní systém, když zde existuje jeden, co funguje zcela bezproblémově a hlavně má již solidní komunitu kolem sebe? Odpověď jistě znáte.

Za velmi nízkou senu tak získáte multimediální centrum, které dokáže přehrát prakticky vše. Připojit se k internetovým televizím (včetně těch českých) a hlavně vše funguje bez větších problémů. Samozřejmostí je možnost stahování z torrentů a dokonce i takových serverů jako je uloz.to atd. Sice to často nahrává chovat se nelegálně, ale je to čistě o pohledu daného uživatele. Pokud krást chce, tak si vždy poradí. Pokud nechce, tak tyto funkce zkrátka nevyužije.

A proč si zasloužil naše ocenění TREFA? Hlavně z důvodu, že vše funguje, jak má. Stačí přístroji věnovat pár chvilek, doinstalovat nějaké ty pluginy do XBMC a rázem se promění vaše stará televize v chytrou a to zatraceně hodně chytrou. Pokud vám nestačí interní 4 GB paměti, tak využijete domácího NASu, popřípadně obyčejného externího disku či flash disku. Díky WiFi se může krabička doslova přilepit na zadní stranu televize a vlastně tak plnit funkce, co televize neumí. Kdyby ještě obsahoval TV tuner, tak XBMC nikdy nemusíte opustit.



Ocenění TREFA získává multimediální centrum eGreat U1 Android TV
za jednoduchou koncepci a široké možnosti využití. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jedinou nevýhodou oproti běžné chytré televizi je nemožnost nahrávat z televizního signálu. Musíte se čistě spolehnout na internetový obsah, popř. obsah vlastní filmotéky. Vzhledem k ceně to je však pochopitelné. Za cenu kolem 2 000 Kč tak získáte přístroj, který dokáže nahradit takové velikány, jako je Xtreamer. Někomu může ovšem chybě digitální optický výstup pro připojení na reciever. V dnešní době však recievery mají HDMI vstupů/výstupů hodně, tak to až tak velký problém nebude.

Dnešní recenze byla oproti běžným multimediálním centrům trošku kratší, ale to jen z důvodu, že jde o trošku jiné pojetí než je zvykem. Pokud bychom totiž chtěli popsat všechny funkce Androidu a XBMC, tak recenze má ne pět kapitol, ale pět set a stále bychom nebyli u konce. Je potřeba si uvědomit, že spojením Androidu a XBMC vzniká tak pěkná symbióza, že si jen těžko představíme něco lepšího. Mám jediné přání na závěr: Ostatní výrobci, prosím inspirujete se! Může to být pro XBMC velmi silné nakopnutí pro jeho další vývoj.


Multimediální centrum je vhodné:


1) Ke starším televizím bez chytrých funkcí


Plusy


+ Rozměry a design
+ Silný procesor a grafika
+ Bezproblémové menu (XBMC)
+ Slušná spotřeba
+ Možnost zadávat texty hlasem
+ Cena a podpora formátů (prakticky čistý Android 4.1)
 
 

Minusy


- I po "vypnutí" si bere cca 3 W
- Málo výstupů (například optický zvuk chybí)
 
 
Za zapůjčení modelu eGreat U1 Android TV Pro děkujeme UMAXu.


Za zapůjčení NASu TS-259 Pro+ děkujeme QNAP.
Za zapůjčení routeru RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz
 

Cena v době testování: cca 2 100 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Xtreamer TV?
V anketě šlo hlasovat od 16.9.2013 do 6.12.2013. Počet hlasujících: 9
Výborný67 %
Průměrný33 %
Špatný0 %