Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

eGreat U1 Android TV: umělá inteligence pro vaši TV

16.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Hledáte jednoduché multimediální centrum za lidovku? Už máte dost chybových zařízení, kterým stále něco nefunguje? Jako ideální kandidát pro vás je právě eGreat U1. Ten se totiž drží hesla: "v jednoduchosti je síla".
Kapitoly článku:
Celé menu je zcela v souladu s tradičním Androidem 4.1 Jelly Bean. Můžete si na plochy umístit jakékoli aplikace či widgety. Ovládání dálkovým ovladačem je trošku krkolomnější, ale to se dá napravit tím, že si ihned spustíte XBMC, který je předinstalován. Právě XBMC je asi nejlepší multimediální program pro Android a potažmo asi i pro Windows. Jeho ladnost a rychlost je zkrátka nedostižná. Tím se ovšem mění toto zařízení v "pouhou" krabičku nesoucí hardware. Výrobce prakticky nepřidal nic z vlastní produkce programů.





Na jednu stranu to je trošku škoda, ale zase pokud si pořizujete MMC za dva tisíce korun, tak je nasazení XBMC asi to nejlepší, co výrobce mohl udělat. Proč vyvíjet nový program, když zde existuje již dlouhá léta vyvíjená alternativa a ještě k tomu dostupná zdarma. Stačí tedy stisknout na dálkovém ovladači symbol televize a XMBC se spustí. Pod symbolem videa (modré tlačítko) se skrývá aplikace eHomeMediaCenter. Ta je také docela povedená, ale na komplexní řešení XBMC to zkrátka nemá. Prakticky je jen škoda, že XBMC se nespouští ihned po startu systému Android. Jistě by to znamenalo ulehčení pro uživatele, co s Androidem nemají žádnou zkušenost.




Přehrávání videa pomocí XBMC


Popisovat všechny funkce XBMC je zcela zbytečné. Je to natolik známý ekosystém, že by to bylo jako házet hrách na zeď. Pro ty, co s ním nemají vůbec žádné zkušenosti, uvedu jen tolik. Přehrajete v něm prakticky cokoli, titulky nejsou problém a hlavně ovládání je pohodlné prakticky s jakýmkoli dálkovým ovladačem. Můžete si doinstalovat aplikace určené přímo pro XBMC na stahování torrentů, sledování YouTube či konkrétních programů. Možnosti jsou skutečně natolik obsáhlé, že popsat je, je jako odpovědět na otázku "Co lze najít na internetu?". Spoustu informací naleznete na oficiálních wiki stránkách projektu XBMC popřípadě na diskuzních fórech.

A ať si každý říká co chce, tak XBMC má u nás největší sílu v možnosti přehrávání například z uloz.to, sledujserialy.cz atd. Což je často nelegální obsah, a tak se o tom ani moc rozepisovat nebudeme. Ovšem ruku na srdce, kdo by to alespoň nevyzkoušel. Hodně dobrých doplňků naleznete na code.google, popř pro internetové televize.





Ale vraťme se k úvodní obrazovce. Jak vidíte na předchozím obrázku, tak hlavní, resp. výchozí "menu" tohoto multimediálního centra jde opravdu ruku v ruce s Android stylem. Ikonky jsou ovšem lehce poupraveny, aby odpovídaly multimediálnímu standardu. To znamená větší názornost pro širší skupinu lidí. Trošku zarážející je použití ikonek Internet Exploreru pro prohlížeč z Androidu. Takové trošku vykrádání.





Mnohé jistě zaujme ikonka mikrofonu v levém horním rohu. Přístroj totiž opravdu obsahuje mikrofon, a tak lze nahradit klávesnici často mluveným slovem. Rozpoznávání hlasu funguje na cca 3 metry. Dále je již často zvuk hodně deformován a musíte mluvit hodně nahlas. Inu jde o funkci z telefonů a tabletů, takže pro multimediální centrum jistě nebude až tolik uzpůsobena.




Integrovaný mikrofon


Díky dvěma USB portům si můžete připojit klávesnici či myš. Můžete také využít Bluetooth pro připojení periférií, a tím si ušetřit místo v USB na externí disky.


Internetový obsah


A protože jde o standardní Android 4.1, tak je asi všem jasné, že hlavní výhodou celého centra bude internetový obsah. Pokud si navíc připojíte klávesnici a myš, tak se brouzdání po internetu a psaní zpráv hodně zjednoduší. Oproti jiným centrům máte navíc jistotu, že bude velmi často aktualizované a udržované v dobré kondici. Velkou výhodou je také Adobe FlashPlayer, který je často u chytrých televizí a center zcela tabu. Ač to zní dost odvážně, tak toto extrémně levné MMC strčí do kapsy velmi drahé souputníky. Tedy alespoň co se týče internetového obsahu.

Jistou výhodou je provázanost s Google účtem a možnost si synchronizovat prakticky vše. Navíc díky aplikacím jako je AirDroid lze takové centrum spravovat pěkně na dálku. Koupíte jej například rodičům a pokud se něco pokazí, stačí se připojit a vše napravit.


Testy






Nejprve se podíváme na spotřebu. V klidu (hlavní menu) se spotřeba pohybuje kolem 3 W. Pokud se však zapne například nějaký benchmark, tak se spotřeba vyšplhá až na 9 W. Při přehrávání videa s 1080p je spotřeba kolem 6-7 W. Takové hodnoty jsou opravdu dobré, a to hlavně s ohledem na celkový výkon stroje.

Hodně zajímavé je ovšem chování tlačítka power na dálkovém ovladači. V podstatě pouze vypne HDMI výstup a stroj pokračuje v běhu dál (film se zastaví). Pokud máte například puštěné XBMC, které si nějaký ten výkon bere, tak se připravte že i po vypnutí si zařízení vezme například 4 W. Není to mnoho, ale jistě by si zasloužil lepší chování.

Samozřejmě jsme vyzkoušeli i nějaké běžné benchmarky, abychom zjistili výkon samotného hardwaru. To pro přehrávání HD videa sice nemá až tak velký vliv, ale pokud budete chtít využít tuto krabičku jako herní konzoli, tak vás jistě výkon bude zajímat.

Některé aplikace hlásí nedostatek operační paměti a z toho důvodu mohou některé benchmarky končit pádem, což byl i případ například Basemark X a 3DMark.





V něm získal 11 069 bodů, což je zhruba na úrovni telefonu Samsung Galaxy S2.






Bohužel tento benchmark vždy končil restartováním systému, a tak výsledky bohužel nemáme. V průběhu testů se navíc objevují artefakty v obraze.






I 3DMark končil pádem celého zařízení. Tentokrát na to ovšem samotný 3DMark upozorňoval. Jde v prvém případě o multimediální centrum a ne o herní konzoli.