Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Egreat A1: levně a dobře?

26.11.2014, Jakub Doležal, recenze
Produkty Egreat se vždy těšily dobrému poměru ceny a výkonu. Dokáže na tuto historii navázat model A1 se čtyřjádrovým procesorem a operačním systémem Android, nebo se naopak ocitneme kdesi na půli cesty?
Egreat A1 dorazil do redakce s očekáváním, že opět naplní ambice svých předchůdců. Za necelé 2 000 Kč dostat malé multimediální zařízení, které přehraje majoritu běžných formátů a ve vodách internetových médií bude jako doma. Povedlo se to, nebo má Egreat co opravovat?

Trochu nezvykle otočím pořadí a podívám se nejdříve na záporné stránky přístroje, kterých je bohužel poměrně dost. Začít můžeme firmwarem, který musíte aktualizovat ručně a i v nejnovější verzi je plný chyb. Nemožnost načíst síťové disky či padající XBMC jsou situace, kdy vás dokáže tento model zbytečně naštvat.





Softwarové chyby bude možné odstranit, ale přibalený ovladač jen stěží. Jeho citlivost infračervené diody je velmi špatná, ergonomie nepatří k nejlepší a největší problém vidím v optimalizaci na brouzdání internetovými aplikacemi. Chybí zde režim myši, resp. výrobce připravil cosi, co nazval „Myš“, avšak kurzor ovládaný šipkami skáče v jakési mřížce a trefit tak některé nabídky na obrazovce je doslova souboj nervů.

Zvláštní chování je i při vypínání, kdy pouhým stiskem přístroj „uspíte“ a lze jej znovu spustit. Pokud se však zapomenete (zamyslíte) a klávesu podržíte déle, Egreat A1 se úplně vypne a vzhledem k absenci tlačítka zapínání je nutné vysunout a zasunout napájecí kabel. Zde se ukazuje, že upravený Android z mobilních telefonů nemusí být nejlepší volbou.

Na druhé straně mince je netradičně pojatý design s kvalitním zpracováním a Egreat dokazuje, že ani levné zařízení nemusí nutně vypadat jako šedá myš či vykazovat známky špatného složení v továrně. Líbí se mi i základní prostředí, které využívá celé obrazovky a nabízí to nejpodstatnější pro majoritu uživatelů.

Chválit výrobce za podporu formátu je ošemetné, neboť v základu dodané XBMC sice značnou část formátů přehrálo, ale u některých havarovalo. Kde už je pochvala jistější, je spotřeba, kterou si netechnicky troufnu označit jako prakticky nulovou. Ne, Egreat A1 není perpetuum mobile, ale jeho odběr nemáte šanci poznat ani při kontinuálním přehrávání FullHD videa.

Jistě už tušíte, že dnes to na ocenění Trefa nebude. Egreat sice dokázal vyrobit levné zařízení, avšak pochybil ve dvou klíčových oblastech. Tou první je špatně odladěný firmware, který lze do budoucna opravit. Druhou je alespoň pro mě velmi špatný ovladač, jenž na moderní chytré krabičky s Androidem zkrátka nepatří.

Plánujete-li využívat Egreat A1 pouze pro přehrávání videa, pak za jistých podmínek svůj úděl splní. Výrazně schopnější Xtreamer SideWinder 4 však nestojí o mnoho více .


Multimediální centrum je vhodné:


1) Pro uživatele znalé Androidu
2) Pro přehrávání běžných formátů


Plusy


+ Kvalita zpracování
+ Android ve verzi 4.4.2
+ Design grafické nadstavby
+ Extrémně nízká spotřeba


Minusy


- Nefunkční automatická aktualizace
- Jen částečná lokalizace
- Nedoladěné XBMC (pády, výkon)
- Komunikace na síti
- Dálkový ovladač

 
Za zapůjčení Egreat A1 děkujeme UMAXu.


Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz.
 

Cena v době testování: cca 2 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: