Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Egreat A1: levně a dobře?

26.11.2014, Jakub Doležal, recenze
Produkty Egreat se vždy těšily dobrému poměru ceny a výkonu. Dokáže na tuto historii navázat model A1 se čtyřjádrovým procesorem a operačním systémem Android, nebo se naopak ocitneme kdesi na půli cesty?
Android se pomalu stává majoritním hráčem i na poli multimediálních center a model A1 na něj také vsadil. Ostatně vzhledem k použití čipsetu s architekturou ARM nebylo příliš jiných možností. Egreat se snažil klasický Android upravit vlastní grafickou nadstavbou a jak se mu to povedlo, si povíme v následujících odstavcích.








Kvituji, že se výrobce nenechal strhnout k obrazovce plné miniaturních ikonek či naopak hromadě nevyužitého prostoru. Domovská obrazovka obsahuje nejčastěji používané aplikace jako XBMC (Kodi), YouTube, Chrome či Netflix. Další si můžete stáhnout z Google Play a následně si je přidat. Jak jsem se obával práce s ovladačem, v tomto menu funguje obstojně.








Aplikací je v základu celkem 32 a pokrývají všechny podstatné činnosti spjaté s moderním multimediálním centrem. Samozřejmě, pokud vám některé nevyhovují, můžete si dodatečně stáhnout vlastní favority. Vše je jednoduché a přehledné, tak by to mělo být u této kategorie zařízení naprostým standardem.


Správce souborů


Vzhledem k absenci interního disku bude nutné vaši kolekci multimédií dostat do Egreat A1 externě a k tomu by měl posloužit již připravený správce souborů, který na domovské obrazovce naleznete pod největší ikonou „Media Player“. Tedy je to spíše přehrávač, ale v jeho úvodu musíte nejdříve zvolit zdroj.





Využití USB disků funguje na jedničku a externí disky jsou načteny poměrně rychle. Bohužel v případě síťových disků odmítne správce načíst ostatní zařízení na síti a pouze vyhodí chybovou hlášku. Čas od času se rozhraní umoudří a síťové disky vyhledá, nicméně pokus o připojení skončí stejnou hláškou. Vzhledem k tomu, že ostatní zařízení (včetně Xtreamer SW4) s tím problém nemají, vidím chybu ve firmware.


Nastavení přístroje


Ačkoliv se většina parametrů v dnešní době snaží nastavit sama, je čas od času vhodné zabrousit do nastavení a provést manuální úpravu. Hlavní obrazovka nastavení Egreat A1 vypadá až děsivě stroze a i uvnitř jednotlivých nabídek máte k dispozici jen to základní.

















Pokud budete chtít např. provést korekci obrazu, musíte se spolehnout spíše na televizor, neboť na přehrávači nastavíte pouze rozlišení a roztažení menu. Stejně tak bych v případě sítě ocenil ruční přidání síťových disků, neboť s tím má Egreat A1 v automatickém režimu problémy.








Práce s účty a další nastavení vás přesune do klasického Androida a stejně jako jsem minule tuto vlastnost kritizoval u Xtreamer SideWinder 4, musím se nad tímto řešením pozastavit i zde. Doufám, že Egreat do budoucna přepínání do této části prakticky eliminuje.