Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Eaget Play M17: levný koumák

24.9.2012, Pavel Kovač, recenze
Multimediální centra od firmy Eaget jsou obvykle levná a umí toho hodně. Dnešní kousek Play M17 v sobě nese dvojici DVB-T tunerů, šuplík pro pevný disk, Wi-Fi připojení a podporu 1080p. Jak si povede oproti konkurenci?
Přehrávač jsme otestovali s dodaným, a tak i aktuálním, firmwarem 3.1.3.0. A protože jde o jeden a ten samý, tak zatím nemáme na výběr. Bohužel tento firmware obsahuje ještě řadu chyb. Například přes aplikaci Youtube nelze videa vůbec přehrávat. Youtube XL to již zvládá, ale zase nelze videa vyhledávat. A takovýchto nedodělků je opravdu mnoho. Ale o nich později, nyní se podíváme na grafickou stránku.




Ikonky jsou drobné a méně přehledné (ty uprostřed jsou jen pozadí)


Na můj vkus jsou ikonky znázorňující funkce nejen malé a špatně čitelné, ale také prakticky nemáte šanci poznat, na které se zrovna nacházíte. Její změna barvy je jen drobná a navíc některé ikonky jsou už v základu jinak barevné. Čert aby se v tom vyznal. Korunu tomu nasazují piktogramy Wi-Fi, USB, HDMI apod. uprostřed obrazovky, které nemají žádnou funkci. Jde vlastně o pozadí. A já se ptám, proč tam vlastně jsou? To je potřeba se v dnešní době chlubit neustálým zobrazením piktogramu USB? No dle EAGET asi ano.


Správce souborů


Protože do centra můžete zapojit pevný disk, připojit se k Wi-Fi, ethernetu či zapojit USB disk, tak je potřeba mít správu souborů dostatečně pod kontrolou. V tomto ohledu jde o takový průměr. Načtení složek netrvá věčnost a prakticky nepoznáte rozdíl od místního disku a od síťového. To pokládám za velký klad. Nebyl problém s připojením Wi-Fi ani ethernetu. Vše zkrátka jen zapojíte a funguje (popř. zadáte heslo).




Číst soubory po síti lze jak klasicky přes Windows sdílení, tak přes UPnP (DLNA) a NFS





Výběr souborů lze provádět pomocí vícenásobného výběru, to se může někdy hodit, ale pořád je toto přesouvání docela těžkopádné a daleko lepší je využít Samba připojení na disk a ve videích si udělat pořádek přes počítač.


Internet


Pro internetování slouží několik předinstalovaných aplikací. Ty jsou však často spíchnuty horkou jehlou. U multimediálního centra vás asi nejvíce bude zajímat Youtube, Picasa, Flickr apod. Youtube je však doslova nepoužitelný. Jsou zde dvě aplikace a jedna vůbec videa nepřehraje a druhá (vypadající sofistikovaněji) zase nezobrazí virtuální klávesnici při hledání videí. Věřím, že toto může být důvod k reklamaci. Ale třeba to vyřeší nový firmware. Každopádně rozhodně by bylo lepší, aby to uměl už v základu.





Co se týče prohlížeče webových stránek, tak ten dle specifikací podporuje HTML5. No, to je sice pěkné, ale kde ten prohlížeč vlastně je? Po delším hledání narazíte na aplikaci RealPilot (výrobce z nám neznámých důvodů zřejmě usoudil, že z tohoto pojmenování bude jasné, že se jedná o internetový prohlížeč). Po jejím otevření se zobrazí záložky Facebooku apod. Až po stisknutí tlačítka Option se zobrazí adresový řádek pro zadání např. tvfreak.cz. Já zvolil variantu svethardware.cz a pak čekal asi 3 min na načtení stránky. Rychlost prohlížeče není tedy nijak závratná.




Aplikace RealPilot pro prohlížení internetu




Aplikace RealPilot pro prohlížení internetu




Aplikace pro YouTube při každém pokusu o přehrání videa zkolabuje


A protože je centrum kompletně počeštěno, očekával jsem i větší napojení na české archívy videí jako je iVysílání České Televize apod. Bohužel nic takového zde nenajdete. Musíte se tedy spoléhat na vlastní sbírku nebo na to, co dávají zrovna v televizi.





Lze spustit i YouTube XL, který vás zavede přímo na stránky, ale kurzor se neobjeví a virtuální klávesnice také ne. Kde soudruzi z NDR udělali chybu?
 
Při zadávání veškerých textů zde najdete docela nestandardní klávesnici seřazenou dle abecedy, a to ve čtyřech sloupcích. Rozhodně by výrobce udělal lépe, kdyby bylo zadávání textu pomocí klasické QWERTZ/Y klávesnice. Ve své podstatě jde o stejnou klávesnici jako má Evolve Infinity TwinCoder HD. A vlastně celkově je menu nápadně podobné tomu od Evolve. Řekl bych, že jsou postaveny na shodném základu a pouze převlečeny do jiného skinu. Prvky, které software identifikují, jsou však zcela zřejmé.




Klávesnice má nesmyslné rozložení znaků



Nastavení přístroje


I nastavení systému je prakticky shodné s tím u Evolve. Grafika je trošku jiná, ale řazení a název položek jsou písmenko od písmenka stejné. Celkově je menu přehledné a asi se v něm vyzná téměř každý. Celkově bych však uvítal daleko větší prostor pro menu. Nevím, proč na 50" TV musím číst malá písmenka. Resp. ona nejsou až tak malá, ale prostor kolem celého menu by mohl být zkrátka výrazně menší. Také by se mohl přehrávač chovat, tak, že v případě nastavování bude na pozadí stále běžet pořad. U filmů to tolik nevyužijete, ale například při sledování televize už ano. To však neumožňuje ani Evolve, který má prakticky stejnou softwarovou výbavu.

Nejprve se podíváme na nastavení systému jako takového. Zde lze volit jazyk, kódování textu, čas a podobné drobnosti. Ve výchozím nastavení je naštěstí zvolena angličtina, a tak se nesetkáte s rozsypaným čajem jako u některých produktů.





V nastavení zvuku lze volit prakticky jen drobnosti. Nic převratného zde nehledejte. Je krásně vidět, že výrobce se soustředil hlavně na funkčnost produktu a nějaké další "vychytávky" už neosadil.





V nastavení obrazu lze vnutit jiné režimy, než je 1080p, a také zvolit například 1080p 24Hz. Jinak zde nic extra opět nenajdete.





V záložce pro televizi a záznam (z nepochopitelného důvodu počeštěno jen napůl jako TV a REC) můžete volit region, ladit kanály a třídit programy. Také můžete zvolit, kam se má nahrávat. To pokládám za naprosto dostačující a těžko si představit něco víc.





Velmi obsáhlé je nastavení sítě. Sice je takříkajíc "pro blbečky" a nelze volit například ručně IP adresu, ale to v domácím prostředí až tak nevadí. Dnes jsou DHCP servery opravdu všude. Také lze povolovat jednotlivé protokoly.

Zde jedna drobná připomínka. Pokud máte zapojen ethernetový kabel a současně jste připojeni přes Wi-Fi, tak se zařízení snaží vždy využít primárně ethernetového kabelu. Wi-Fi sice získá jinou IP adresu, ale i při posílání přímo na ni se přesnost nějak záhadně přesměruje na ethernetový kabel. Zvláštní, ale na druhou stranu, proč ne.





V poslední záložce již lze například zobrazit verzi firmwaru nebo provést jeho upgrade.