Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DreamSky NXP256HD: linux a bohatá výbava

1.8.2011, Jiří Piškula, recenze
I když se to na první pohled nezdá, pod kapotou přijímače DreamSky NXP256HD běží Linux. Přístroj si bez problémů poradí nejen s příjmem HDTV kanálů, ale nabízí i bohatou podporu multimédií, poslech internetových rádií, záznam na externí USB disk, a mnohem víc.
Po prvním zapnutí přístroje (nebo po updatu firmwaru a vrácení do továrního nastavení) se jako první objeví okno s volbou jazyka OSD menu, čeština je až na předposledním čtrnáctém místě, nelekejte se tedy, když na první obrazovce s jazyky 1–8 není. Další v pořadí se volí preferovaný jazyk zvukového doprovodu, kde už je výběr podstatně širší, čeština má číslo 16. Po potvrzení volby se nastavuje preferovaný jazyk pro titulky a je automaticky přednastaven na stejný jazyk, jaký jste zvolili u zvukového doprovodu.



Průvodce nastavením přijímače vás nejdříve vyzve k výběru preferovaného jazyka OSD menu, češtinu najdete až na předposlední pozici, hned před slovenštinou.


Následně vás přijímač vyzve k výběru časové zóny a nabízí i zapnutí/vypnutí letního času. Hned poté je uživateli nabídnuta volba mezi příjmem ze statické antény (Fixed dish) nebo z pohyblivé, buď s využitím protokolu DiSEqC 1.2´, nebo USALS. Další nastavení se pak odvíjí od možnosti, kterou zvolíte.

V případě volby příjmu ze statické antény je v dalším kroku nabídnuta možnost „Hledání kanálu“ nebo „Načíst kanál“ (ano, od této úrovně je již průvodce v českém jazyce). Druhá položka neznamená nic jiného než opuštění průvodce nastavením a případný příjem již naladěných kanálů. Ty tam už od výroby, potažmo od distributora nebo prodejce být mohou, ovšem pokud bylo před tím návratem k továrnímu nastavení smazáno vše, včetně kanálů, objeví se pouze hláška „Není kanál“.



V nabídce pro nastavení antény si v levé části vyberete satelit(y) a vpravo doladíte detailní nastavení.


Potvrzením první volby se již zobrazí část menu „Nastavení antény“, do které se standardně dostanete přes první nabídku OSD menu „Instalace“. V levé části obrazovky můžete listovat seznamem uložených satelitů (celkem je jich 40) a v pravé části nastavovat parametry LNB a další detaily pro správný příjem. V pravé horní části obrazovky se orientačně graficky zobrazuje síla i kvalita signálu pro aktuálně zvolený transpondér, takže poznáte, zda máte nastaveno správně, či nikoliv. Původní (tovární) nastavení poněkud neodpovídá zvyklostem českého diváka, neboť je přednastaven příjem ze čtveřice satelitů na pozicích s využitím DiSEqC protokolu:
  • LNB1: Eutelsat W5 (70,5° E)
  • LNB2: Intelsat 4 (72,0° E)
  • LNB3: Eutelsat W3A (7,0° E)
  • LNB4: Hispasat 1C-1D (30,0° W)



Přijímači nechybí podpora příjmu z pohyblivých antén (využít lze DiSEqC 1.2 i USALS).


Toto nastavení naštěstí můžete ignorovat a rovnou si nastavit své vlastní. Stačí v seznamu vybrat požadovaný satelit a (výběr potvrdíte stiskem tlačítka OK a místo pořadového čísla satelitu se u něj zobrazí fajfka) k němu nastavit potřebné parametry. Budete-li např. využívat duální LNB s příjmem z pozic 19,2° E a 23,5° E (tady jsou vysílány programy platforem CS Link a Skylink), stačí v seznamu najít příslušné satelity, u každého potvrdit výběr stiskem tlačítka OK a v pravé části nabídky zvolit příslušný port LNB1 nebo LNB2. Pokud budete využívat příjem s klasického LNB, bez integrovaného DiSEqC přepínače, stačí jen vybrat satelit a případně kmitočet LNB (v našem případě vyhovovala možnost „Universal“), která byla již přednastavena. Položku „DiSEqC typ“ typ je v takovém případě potřeba ponechat na volbě „Žáden“ (ach ten češtin…).



Pokud vám v seznamu 44 satelitů přednastavených z výroby nějaký chybí, můžete si ho doplnit.


Jakmile máte vybráno základní nastavení, můžete se pustit do vyhledávání kanálů. Pravou část menu s podrobným nastavením musíte pro tento účel opustit trochu netypicky tlačítkem exit, potvrzovací klávesa OK vás z nabídky ven nedostane. Barevnými tlačítky (žluté, modré) je možné zvolit buď hledání naslepo (Blind) nebo klasicky (pouze přednastavené a uložené transpondéry). Červené a zelené tlačítko pak slouží k mazání nebo přidání nového satelitu do seznamu.

Dáte-li povel k některému z možných hledání, přijímač se ještě zeptá, zda má hledat pouze volné (FTA) programy s tím, že je pro potvrzení automaticky nabídnuto „No“, tedy, že má hledat i kódované. Po potvrzení této možnosti už začne konečně vyhledávání kanálů. Pokud již v přístroji jsou nějaké naladěné kanály, jste dotázáni, zda mají být před zahájením hledání nových všechny smazány.



Přijímač jako první prohledal družici na pozici 19,2° E.


V průběhu hledání se v levé části okna vypisují nalezené TV kanály, v pravé části rádiové stanice. Vlevo dole vidíte název a pozici satelitu, který je nyní prohledáván a kolik procent transpondéru je již prohledáno. Průběžně se zobrazují též technické informace o laděných transpondérech a dokonce u toho v horní části obrazovky běží i časový odpočet, takže přesně víte, jak dlouho to ladění trvá.



Následné hledání na pozici 23,5° E probíhalo výrazně kratší dobu, celkem se za něco málo přes šest a půl minuty podařilo najít 864 TV a 515 rádiových kanálů.


V našem případě jsme s použitím automatického hledání za 6 minut a 36 sekund nalezli na obou satelitních pozicích (19,2° E a 23,5 ° E) 864 televizních a 515 rádiových stanic (přijímač má na těchto pozicích uloženo 71 a 36 transpondérů, z nichž některé již nejsou aktuální).

Při použití Blind scanu přijímač nejprve rozpoznává nové transpondéry a hned potom zahájí standardní prohledávání. Doplňování nových transpondérů zabralo přesně dvě a půl minuty, mělo za následek přidání 44 nových transpondérů na pozici 23,5° (celkem 80) a za necelé čtyři a půl minuty zde bylo nalezeno 363 TV a 131 rozhlasových kanálů. Zde je nutno podotknout, že Blind scan se provádí jen pro jeden satelit (ten, na které, je ukazatel před spuštěním skenování), i když jsou v nastavení dva různé satelity s využitím DiSEqC přepínačů.



Použijete-li hledání naslepo (Blind scan), přijímač sám rozpozná aktivní transpondéry a pokusí se z nich něco naladit (i když jejich kmitočty a další parametry nemá uložené v paměti).


Další Blind scan, tentokrát pro pozici 19,2° E jsme tedy museli spustit samostatně. Přidávání nových transpondérů v tomto případě trvalo 5 minut 51 sekund s výsledkem 17 kousků navíc (88 transpondérů celkem). V návaznosti na to bylo nalezeno 930 TV / 88 rádií a hledání zabralo necelých 7 minut. Některé nalezené kanály byly samozřejmě falešné (mnohdy se načetly též různé datové služby a transpondéry s funkcí OTA).



Kdykoliv budete mít potřebu změnit nastavení LNB nebo přeladit či vyhledat nové kanály, použijte k tomu záložku Instalace z nabídky hlavního OSD menu.


V paměti přístroje zůstalo po vyhledávání uloženo tedy celkem 1293 televizních a 603 rádiových kanálů. Ukládali se na jednotlivé pozice postupně, jak byly nalezeny. Za zmínku ještě stojí snad to, že zelená signalizační LED dioda na předním panelu informující o přítomnosti užitečného signálu poblikávala i po celou dobu prohledávání.

O možnostech organizace a editace seznamů kanálů pojednává další kapitola, kde je též popsáno OSD menu přístroje jako celek.