Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dreambox DM 8000 HD PVR: blíže ke hvězdám?

27.4.2009, Michal Koláček, recenze
Dnes přinášíme opravdovou třešničku v podobě satelitního set-top-boxu Dreambox DM 8000 HD PVR. Jde o vlajkovou loď německé společnosti Dream Multimedia. Kombinuje v sobě 4 tunery s podporou vysokého rozlišení a funkce PVR přijímače. To ale není zdaleka vše.
Ještě než začneme s provozem, tak bychom chtěli napsat, že Dreambox DM 8000 HD PVR je velmi rozmanité, přizpůsobivé a na redaktorské zpracování relativně složité zařízení. Navíc jsme byli omezeni časovými možnostmi, po které jsme s přístrojem pracovali. Jak jistě všichni dobře víme, tento model je v České republice velmi poptávaný a zároveň nedostupný (v době psaní tohoto článku). Nám se však podařilo jej na krátký čas získat. Na základě těchto důvodů nebylo v našich silách vše vyzkoušet a zdokumentovat. I tak se ale můžete těšit na slušnou porci snímků a stručných slovních komentářů.

Když bychom ještě v úvodu obecně shrnuli poznatky a dojmy z provozu, musíme napsat, že citlivost obsažených tunerů je na vysoké úrovni, s vyhledáváním kanálů a jejich přepínáním si přístroj poradil bez větších prodlev - reakce v tomto ohledu byly rychlé a svižné. Jak jsme se také zmiňovali, uživatel má možnost využívat až čtyři tunery (2x DVB-S2, 2x volitelně DVB-T/S/C) - spolupráce mezi nimi je bezproblémová. V našem konkrétním případě jsme zaplnili volnou pozici jedním DVB-T tunerem Philips TU1216. Jeho následná detekce byla okamžitá.

S obrazovou kvalitou programů ve standardním i vysokém rozlišení jsme byli naprosto spokojeni. Tady musíme zdůraznit, že jsme neměli k dispozici žádný "típací" software ani počítač s televizní kartou - proto nás prosím nekamenujte za kvalitu přiložených fotografií. Zobrazovacím zařízením byla plazmová HD Ready televize Panasonic (PDP panel G12). Jak si ukážeme, zařízení lze ovládat také přes webové rozhraní.

Testování probíhalo v rámci interní čtečky Smartcards s dekódovacími kartami UPC Direct (19,2° E) a Skylink (23,5° E) včetně HD programů. Jako image byl použit Geminy Project 2 v4.1, nainstalovaný cardserver NewCS v1.65 a klient pak MgCamd2 v1.31. Nyní známe všechny potřebné informace a můžeme uvést Dreambox do provozu.


- Bootování přijímače při spuštění trvá poměrně dlouhou dobu -

První a vlastně každé další spuštění trvá trochu delší dobu. Dochází ke zobrazení bootovací obrazovky jako na výše uvedeném obrázku a ověřování různých typů výstupu (SCART, YPbPr, DVI atp.). Pokud vás rozčiluje například pomalý náběh operačního systému u vašeho počítače, Dreambox vás v tomto ohledu moc nepotěší. Pokud se bavíme o prvotním zapnutí, musíme učinit pár úkonů - výběr signálu a jeho rozlišení, které je logicky závislé na předchozím kroku. Následně dojde k překontrolování použitého skenovacího kmitočtu 50/60 Hz a jsou vám nabídnuty určité testovací obrazovky. Přeskočíme volby jazykového nastavení a průvodce výchozí instalací a vrhneme se na hlavní nabídku.




- Hlavní nabídka Dreamboxu při použití různých skinů -

Jak je patrné, použili jsme mimo výchozí vzhled (modrá plocha) také tmavý skin Kerni HD. Ostatně možnosti, jak měnit podobu veškerých menu, jsou obrovské. Na Internetu existuje spousta skinů a vzhledem ke skutečnosti, že je "osmitisícovka" poháněna Linuxem, je možné si nabídky také individuálně upravit. Mimo běžné funkce s nastavením, informacemi a multimediálními podkategoriemi je dobré zmínit záložku "Blue - Panel". Ukrývá v sobě další možnosti správy, o nichž si povíme o několik odstavců níže.




- Informační lišta jednotlivých programů v klasickém stylu -

Pro porovnání přinášíme výřezy kanálů s detailem na informační lištu s elektronickým programovým průvodcem (EPG). Opět si můžete porovnat jednotlivé vzhledy obou skinů. Nechybí údaje o televizní stanici a poloze satelitu, kvalitě signálu, použitém paketu, systému kódování a tuneru. Samozřejmostí je zmínka o běžícím a následujícím pořadu včetně datumu a času. Rozšířením je například zobrazení vysílaného rozlišení (720×576 px, 1 920×1 080 px etc.).




- Informační lišta jednotlivých programů s použitím jiného skinu -

Samotné EPG je na velmi vysoké úrovni, což je u této značky obecným pravidlem. Podrobné informace o pořadech jsou kompletní a je možné v nich vyhledávat podle klíčových slov. Jako velmi užitečnou hodnotíme funkci "Podobné vysílání", s níž víte, kdy se daný pořad v programu opakuje. Mimo měnící se nabídky na TV lze také sledovat progres na přehledném a velkém OLED displeji.


- Seznam dostupných kanálů -

Diakritika malých i velkých písmen se na námi testovaných kanálech zobrazovala korektně a nebyly s ní žádné starosti (vlastní úprava souboru encoding.conf). Programového průvodce si můžete prohlédnout na několik dní dopředu, a to v případě, že jej operátor vysílá. Další užitečnou věcí je možnost jeho doplnění/rozšíření pomocí pluginů. Nezkoušeli jsme načítání EPG z Internetu, ale podle dostupných informací by s tímto neměl být problém.




- Ukázka funkce EPG: stanice a vybraný pořad s podobným vysíláním -

Vyzkoušeli jsme také standardní funkci PiP (Picture in Picture) u dvou stanic ve vysokém rozlišení. Chtěli jsme srovnat výslednou kvalitu signálu v popředí a ve výřezu. Z fotografie to není vůbec patrné, ale výsledek nás nezklamal. Pomocí další nabídky pak můžete zvolit další akci respektive obraz v obraze vypnout.




- Ukázka funkce PiP: 2 stanice v HD kvalitě a nabídka možností -