Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Domácí kino s BenQ W600

13.10.2010, Jiří Piškula, recenze
Technika jde stále kupředu a i na poli projektorů se už vyskytují modely s HD rozlišením, mezi které patří také BenQ W600 z dnešního testu. Na přelomu loňské zimy a letošního jara jsme v redakci testovali jeho většího brášku (model W1000).
Kapitoly článku:
  1. Domácí kino s BenQ W600
  2. OSD menu, praktické zkušenosti
  3. Dojmy a hodnocení

OSD menu, ovládání


OSD menu je přehledné, jednoduché a poměrně intuitivní. Bílé texty nabídek na tmavě šedém pozadí jsou dobře čitelné i v osvětlené místnosti. V české verzi menu se občas vyskytují drobné chybičky v podobě hrubek nebo překlepů. Součástí menu je i zjednodušený manuál v podobě řešení nejčastějších problémů, které se mohou v souvislosti s provozem zařízení vyskytnout. Přístroj má kromě několika přednastavených obrazových režimů (Dynamický, Standardní, sRGB, Kino), také dvě uživatelské pozice, kde lze detailně upravit nastavení obrazu, což využijete zejména při projekci za horších světelných podmínek.


Nabídka OSD menu v podobě bílého textu na tmavě šedém pozadí je dobře čitelná i v horších světelných podmínkách (zářivka přímo nad plátnem).

Při úhlopříčkách obrazu do 3 metrů lze docílit dobré viditelnosti projekce i v osvětlené místnosti. Barevné nastavení obrazu lze rychle přizpůsobit jiné barvě projekční plochy než bílé, díky přednastaveným volbám (podrobnosti viz struktura OSD menu na obrázku).


Detail OSD menu v osvětlené místnosti dokazující jeho dobrou čitelnost.

Ovládání projektoru je pohodlné nejen díky přehlednému OSD menu, ale také díky sekci „User memory“ na dálkovém ovladači, kde jsou dostupná tlačítka pro nastavení mnoha parametrů obrazu na uživatelských pozicích, není tedy potřeba „lovit“ příslušnou funkci v OSD menu. Rovněž výběr aktivního vstupu pro projekci je možný stiskem konkrétního tlačítka.


Struktura OSD menu projektoru BenQ W600.


Praktické zkušenosti


Obraz projektoru je co do kontrastu a barevného podání celkem v pořádku a to nejen při projekci ve zcela zatemněné místnosti, ale i s umělým osvětlením. Rušivý však může být duhový efekt, který se projevuje především ve scénách s velmi kontrastními obrazy. Vnímání tohoto neduhu je do značné míry individuální záležitostí každého člověka. Zaznamenali jsme ho především při mrkání a těkání očima po plátně, v rychle se pohybujících scénách není sám o sobě tolik patrný, pokud během jejich sledování příliš nehýbete očima.


Obraz si zachovává barevnost i při silném umělém osvětlení (uživatelské nastavení obrazu), kontrast je samozřejmě horší.
-klikněte pro zvětšení obrázku-

Při podrobnějším zkoumání kvality barevného podání vyšlo najevo, že BenQ si dopomáhá k celkově lepšímu obrazu mírným přesycením barev, což se může v některých scénách projevit nepřirozenými barevnými přechody (patrné např. při sledování záznamu živého koncertu s množstvím světelných a pyrotechnických efektů). Obzvláště patrné je toto zkreslení při aktivované funkci Brilliant Color. Subjektivně se však barvy zdají být většinou příjemně pestré a živé.


Při mírném umělém osvětlení (zářivka 5 m od plátna) je kvalita obrazu již na dobré úrovni.
-klikněte pro zvětšení obrázku-


V zatemněné místnosti je kvalita obrazu výborná (režim sRGB).
-klikněte pro zvětšení obrázku-

Rozdíl v kvalitě obrazu v normálním a v úsporném režimu není v zatemněné místnosti nijak propastný, proto lze konstatovat, že pro sledování filmů v zatemněných podmínkách si vystačíte s provozem zařízení v ECO režimu, kdy má výrazně nižší hlučnost v důsledku nižšího jasu lampy a snížených otáček ventilátorů.


Projekce v zatemněné místnosti v normálním režimu (sRGB).
-klikněte pro zvětšení obrázku-


Projekce v zatemněné místnosti v úsporném režimu (sRGB).
-klikněte pro zvětšení obrázku-

Zvuk integrovaného monofonního reproduktoru (se stereofonním vstupem, který je sloučen) dosahuje hlasitosti použitelné k prezentacím v menších místnostech, pro sledování domácího kina ho rozhodně doporučit nelze, i když v nouzi se může také hodit.