Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DI-WAY ICE-7000HD: další čínské dvojče

31.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Zařízení DI-WAY ICE-7000 HD se nápadně podobá nedávno testovanému přijímači Evolve BlackStar HD. Na první pohled se liší jen logem značky na přístroji i dálkovém ovládání. Je to pouze zdání při letmém pohledu, nebo mají oba přístroje společného mnohem víc?
Satelitní přijímač DI-WAY ICE-7000HD patří do kategorie zařízení „PVR ready“. To znamená, že ho lze po připojení externího paměťového zařízení (flash paměť, pevný disk) použít pro záznam satelitního vysílání. Výrobce doporučuje používat disky a paměti s co největší rychlostí zápisu a kapacitou minimálně 2 GB.


Konektor pro připojení externího USB disku/paměti se nachází na předním panelu vlevo od dvířek kryjících čtečku karet.

Externí pevné disky by měly mít své vlastní napájení, z USB portu přístroje není možné garantovat spolehlivé napájení, pokud má disk příliš velkou spotřebu. I když vám ho zařízení načte a správně identifikuje bez externího napáječe, mohou se vyskytnout chyby zejména při dlouhodobém záznamu pořadů. U použitých disků a pamětí je vyžadován souborový systém FAT32. Do jiných souborových systémů přistroj nedokáže provádět zápis, ani z nich číst.

Přístroj umožňuje dva základní způsoby záznamu vysílání – rychlý, který se spouští stiskem tlačítka nahrávání na dálkovém ovladači, a plánovaný s využitím časovače/EPG. Poradí si i se souběžným záznamem/sledováním dvou různých kódovaných kanálů ze stejného transpondéru. Současný záznam dvou kanálů je možný pouze v případě, že se u jednoho z nich jedná o FTA vysílání, přičemž jen jeden ze dvou souběžných záznamů může být plánovaný (nastavený v časovači). Druhý záznam může být spuštěn pouze ručně ovladačem (tzv. rychlý záznam).


Souběžný záznam dvou kanálů z jednoho transpondéru lze uskutečnit jen při využití rychlého nahrávání u jednoho z nich a pouze jeden může být kódovaný.

Ačkoliv by to přístroj neměl umět, vyzkoušeli jsme úspěšně i tu variantu, že probíhal souběžný záznam dvou kanálů v rámci jednoho transpondéru (1 FTA + 1 kódovaný) a zároveň bylo možné sledovat třetí kanál ze stejného transpondéru.


Pokusíte-li se během spuštěného nahrávání přepnout na program z jiného transpondéru, přístroj vás upozorní, že to není možné.

Při přepínání mezi různými kanály a po opětovném návratu ke sledování nahrávaného FTA kanálu však zmizel jeho obraz, byl slyšet pouze zvuk (u jiných kódovaných kanálů ze stejného transpondéru k výpadku obrazu nedošlo). Později bylo zjištěno, že tento výpadek obrazu neměl vliv na záznam, tam bylo vše v pořádku. Přístroj si tedy zřejmě neporadí s tím, aby u kódovaného kanálu obraz zaznamenával i pouštěl na výstup v případě, že dojde mezi tím k přepnutí na jiný kódovaný kanál a návrat zpět k nahrávanému kódovanému kanálu.

V našem konkrétním případě probíhal souběžný záznam kanálů ČT24 a ČT4 + bylo možné sledovat programy ČT1, ČT2 nebo Prima (transpondér 12 525 MHz, vertikálně, Astra 23,5°E). Zatímco ČT1, ČT2 i Primu bylo možné sledovat během záznamu dvou zmíněných kanálů bez problému, po přepnutí na ČT4 obraz už nenaběhl.


I po spuštění rychlého nahrávání lze operativně nastavit některé detaily právě probíhajícího záznamu, včetně doby, za kterou se má automaticky ukončit.

V seznamu TV kanálů nejsou během spuštěného nahrávání nijak zvýrazněny kanály stejného transpondéru (nebo potlačeny kanály ostatních transpondérů). Pokud během nahrávání přepnete na program mimo nahrávaný transpondér, přijímač vás upozorní na nutnost ukončit probíhající záznam. Jedná se však jen o výstrahu, nenabídne rovnou okno s možností záznam ukončit. To je potřeba vyvolat zvlášť např. stiskem tlačítka „stop“ na dálkovém ovladači.

Přístroj bohužel neumí spustit nahrávání, pokud není zapnutý. To znamená, že pokud využijete k nastavení nahrávání časovač/EPG, musí být přijímač v inkriminovanou dobu plánovaného zahájení nahrávání zapnutý. Sám se z úsporného režimu pro tento účel „probudit“ nedokáže. Další nepříjemností, na kterou jsou někteří uživatelé hákliví, je fakt, že po výpadku napájení v době, kdy je přijímač v úsporném režimu (vypnutý dálkovým ovladačem) se po jeho obnově vrátí do zapnutého stavu a nikoliv úsporného.


Nahrávání konkrétního pořadu lze snadno rezervovat prostřednictvím EPG.

Další nepříjemností, na kterou jsou někteří uživatelé hákliví, je fakt, že po výpadku napájení v době, kdy je přijímač v úsporném režimu (vypnutý dálkovým ovladačem) se po jeho obnově vrátí do zapnutého stavu a nikoliv úsporného. Posledním „neduhem“ souvisejícím se záznamem vysílání je fakt, že přístroj nenahrává kompletní datový tok kanálu se všemi titulky a zvukovými doprovody, ale pouze ty titulky a zvuky, které byly nastaveny v okamžiku zahájení záznamu. I když v nastavení zvuku/titulků provedete během záznamu nějaké změny, projeví se pouze pro aktuální sledování programu, ale ne pro jeho záznam.

Aby nebyla řeč jen o chybách a nedostatcích, velmi vítaná je možnost provádění jednoduchého střihu záznamu přímo v přístroji. Dříve bývala tato funkce dostupná spíše u dražších zařízení. V dané cenové kategorii jde tedy o spíše o výjimku. Můžete tak z nahraného filmu snadno vymazat bloky s televizní reklamou či upoutávkami.



Jednotlivé záznamy se na disk ukládají s pořadovým číslem a názvem kanálu + pořadu. Záznamy jsou číslovány sestupně, tzn. každému novému záznamu je přiděleno pořadové číslo 1 a všechny ostatní záznamy jsou přečísleny. K prohlížení nahraných pořadů lze použít buďto Prohlížeč souborů nebo Seznam souborů, které jsou téměř rovnocenné. U prvního z nich máte kromě možnosti puštění záznamu také další užitečné funkce související s nahráváním a správou externího disku, včetně možnosti ho naformátovat optimálně pro použití s přijímačem.



Přijímač podporuje také funkci časového posunu (time shift), díky které lze např. pozastavit sledování pořadu v případě, že si musíte odběhnout od televizoru, a následně pokračovat v jeho sledování po návratu. Funkce je dostupná samozřejmě pouze v případě, že je k přístroji připojen externí disk s dostatečnou volnou kapacitou a musí být aktivována v nastavení.