Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DI-WAY ICE-7000HD: další čínské dvojče

31.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Zařízení DI-WAY ICE-7000 HD se nápadně podobá nedávno testovanému přijímači Evolve BlackStar HD. Na první pohled se liší jen logem značky na přístroji i dálkovém ovládání. Je to pouze zdání při letmém pohledu, nebo mají oba přístroje společného mnohem víc?
Rychlost rozběhu přístroje od okamžiku zapnutí po naběhnutí obrazové i zvukové části vysílání je vcelku pomalá (obdobně jako u nedávno testovaného dvojníka značky Evolve). Počkáte si v průměru nějakých 37 s. Rychlost přepínání kanálů se pohybuje od 1,5 s do 3 s v závislosti na typu programu (stejný/jiný transpondér, SD/HD, FTA/kódovaný).


Pokud přepnete na kódovaný kanál vysílaný ve vysokém rozlišení, přijímači nějakou dobu trvá, než naběhne obraz a zvuk. Během testování tato prodleva nikdy nepřesáhla 8 s,

Většina prvních pozic je po naladění automaticky obsazována programy paketu Skylink. Seznam naladěných kanálů lze podle potřeby upravovat v nabídce „Nastavení/Úprava programů“. Jednotlivé programy je možné přesouvat mezi pozicemi, mazat, zamknout (zabezpečit heslem) nebo vložit do seznamu oblíbených kanálů (přijímač v této verzi firmwaru podporuje pouze jeden favoritní seznam). Třídění seznamu, ať už hlavního či favoritního, podle libovolných parametrů možné není.


Grafická podoba seznamu TV kanálů je minimalistická - zobrazují se pouze čísla předvoleb a názvy programů.

Seznam TV kanálů, který vyvoláte na obrazovku stiskem tlačítka OK, je velmi prostého vzhledu. Jde o jednoduché okno s výčtem názvů kanálů a jejich číselných pozic, žádné další informace nejsou ze seznamu patrné (např. zda je program FTA nebo kódovaný, SD/HD apod.). Pomocí kurzorových tlačítek nahoru/dolů lze listovat seznamem TV programů.



Pokud jste zvyklí využívat tlačítka vlevo/vpravo pro listování seznamem po celých stránkách, máte v tomto případě smůlu. Vodorovné šipky totiž slouží k přepínání mezi dalšími seznamy (oblíbené programy a seznam rádiových stanic). Zpočátku je to trochu nezvyk, nicméně k listování seznamem po stránkách slouží dvojice speciálních tlačítek, která jsou nedaleko kurzorového kříže.

Informační lišta u každého programu zobrazuje údaje o typu programu (FTA/kódovaný), rozlišení obrazu (SD/HD), číslo v seznamu programů, indikaci zamčení kanálu a toho, zda je přidán v seznamu oblíbených, dekódovací standard, aktuální čas a audio mód. V dolní části lišty se zobrazují z EPG načtené údaje o aktuálním a následujícím pořadu. Žádné další údaje informační lišta neobsahuje. Dostupné zvukové stopy a titulky vysílané společně se sledovaným programem lze zjistit po stisku příslušných tlačítek na dálkovém ovladači.



Opakovaným stiskem tlačítka OK se kromě informační lišty zobrazí i okno s podrobnými informacemi o právě sledovaném pořadu (pokud jsou vysílány prostřednictvím elektronického programového průvodce).

Samotný programový průvodce (EPG) zobrazuje údaje o vysílání na 7 dnů dopředu. Na obrazovce je výpis 7 pořadů aktuálně zvoleného kanálu, listovat lze po jednotlivých položkách nebo po celých dnech. V levém dolním rohu je vidět náhled právě sledovaného programu a běží i se zvukovým doprovodem.


EPG má pouze tuto jedinou grafickou podobu, která neumožňuje současné zobrazení alespoň části programu pro více než zvolený kanál.

S potěšením můžeme konstatovat, že si tento čínský přístroj bez problémů poradí se zobrazením českých znaků. Během testování jsme nezaznamenali žádné chyby u titulků (DVB i TXT), teletextu ani u EPG. Zdá se, že je v dnešní době s češtinou už přece jen počítáno ve většině zařízení dodávaných na náš trh.



Kvalita obrazu je odpovídající dané cenové kategorii zařízení. Rozhodně doporučujeme použít k propojení s vašim televizorem digitální rozhraní HDMI. Pokud máte k dispozici pouze analogové porty, je nejlépe využít konektor SCART. U propojení prostřednictvím kompozitního výstupu je kvalita obrazu znatelně horší a celý se tak trochu třese. Výsledný dojem samozřejmě může značně ovlivnit kvalita použitých propojovacích kabelů.



Co se týče zvuku, je opět nejlépe použít některé z digitálních rozhraní (HDMI, optický výstup), analogový znatelně šumí. Zaznamenali jsme i určitý neduh nezávislý na tom, z kterého rozhraní zvuk vychází. Při sledování některých kanálů se občas zdá, jako by docházelo k mírnému zkreslování zvukového doprovodu. Nejznatelněji se chyba projevovala při přepnutí na kanál s monoskopem a testovacím tónem o kmitočtu 1 kHz.


Kontrolní sledování monoskopu s vysílaným testovacím tónem 1 kHz odhalilo nedostatky přístroje ve zpracování zvuku - ten v pravidelných intervalech zadrhával (krátké přerušení tónu). Při sledování TV programu s bohatším zvukovým doprovodem je chyba sotva postřehnutelná.

Zvuk pravidelně zadrhával (na pár desítek milisekund zcela vypadl a chvíli poté ještě jednou, už na kratší dobu). Chování přijímače se v tomto nijak nezměnilo, ani po dlouhodobém příjmu daného vysílání. U programů s nemonotónním zvukem se tato chyba většinou nijak neprojevovala. Je otázkou, zda zanikla ve zvukovém doprovodu, nebo se projevuje jen na určitých transpondérech (může být ovlivněno datovým tokem).