Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

D-Link Boxee Box: multimédia v kostce

24.2.2011, Jakub Doležal, recenze
Futuristický design, SoC Atom a nápaditý software s aktivní komunitou. I takto lze popsat multimediální centrum od D-Linku do obývacích pokojů. Přidejte Wi-Fi, podporu mnoha internetových služeb a ovladač s QWERTY klávesnicí. Konkurenci začíná být horko.
Základní menu Boxee Box je velmi povedené a graficky zajímavě zpracované. V horní části obrazovky jsou umístěny jednotlivé skupiny, které vám usnadní přístup k nejrůznějším multimédiím.



Spodní lišta obsahuje odkazy na nejrůznější videa, přičemž tato část reaguje na vaši celkovou aktivitu. Takto pojaté menu patří k tomu lepšímu v oblasti multimediálních center.



Správce souborů je v případě prostředí Boxee tak trochu nedotažený v oblasti kopírování dat a sází spíše na již připravenou sbírku multimediálních souborů. Musím pochválit především mnohem lepší pohyb na síti a rychlý přístup ke sdíleným složkám.



Seznam webových služeb se neustále mění, ale i tak máme k dispozici většinu z těch nejpopulárnějších. Bohužel hlavní tahák v podobě Netflix bude dostupný pouze v USA. Naštěstí má Boxee v rukávu mnohem větší eso v podobě webového prohlížeče. Tedy nečekejte žádný požitek ze surfování, nicméně na základní prohlížení to stačí.


(horní navigační lištu lze vypnout, bonusové body jsou i za funkčnost Flashe)


Nastavení přístroje


Již prvotní instalace přístroje dávala tušit, že zde si dal výrobce velmi záležet. Vše je jednoduché a prakticky ihned nastavené. Bohužel hned v úvodu byla menším zklamáním absence češtiny.



Po nastavení jazyka se Boxee pokusil připojit na internet a hned nabídl ke stažení nejnovější aktualizaci. Proces je naprosto samostatný, takže si mezitím můžete pročíst základní manuál.



Tvůrci tohoto operačního systému vsadili na jednotlivé uživatelské účty a hned po úspěšné aktualizaci jste dotázáni na vytvoření vlastního. Trochu nešikovné je pak aktivování účtu skrze potvrzení odkazu, který vám dorazí na e-mail.



Nastavení přístroje má trochu netradiční rozložení, a tak se budete muset pro některé hodnoty podívat do více míst. Tento fakt je však jedinou negativní skutečností na jinak povedeném prostředí.



První nastavení audia nalezneme v položce System, zde se zapínají především jednotlivé technologie prostorového zvuku. Audiofily jistě potěší podpora 8kanálového audia.



Další, avšak mnohem chudší nabídka audia, je v nabídce Media. Možná by neuškodilo obě nabídky sloučit do jedné.



Nastavení videa je podobně rozdělené, jako tomu bylo u zvuku. Největší možnosti máte v nabídce General, kde si můžete regulovat rozlišení videa, měnit poměr stran a další.



Video filtry máte dostupné v menu Media, avšak i těchto několik hodnot by se jistě dalo přesunout do předchozí nabídky.



Veškeré hodnoty pro domácí síť jsou dostupné v položce Network. Volit můžete mezi drátovým a bezdrátovým adaptérem. Případně napevno nastavit IP adresu a ostatní nezbytnosti.



Poslední obsáhlejší nabídkou je submenu určené titulkům. Definovat zde můžete velikost, styl či barvu.



Položky hudba a fotografie toho moc k nastavení nenabídnou, nicméně tyto položky si nastavuje asi jen minorita uživatelů.





Samotné možnosti nastavení obsahují vše nezbytné, avšak znovu musím upozornit na trochu nešikovné uspořádání, které bude vyžadovat více hledání.