Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Musím říci, že mne PowerDirector 8 od CyberLink velmi příjemně překvapil. Nabízí to samé, co dnešní stálice na poli domácího střihu, ale líbí se mi z hlediska svého zpracování a technologií.

Za prvé - grafické uživatelské prostředí je velmi intuitivní, již dlouho jsem neměl v ruce editor, do kterého jsem se vpravil tak rychle. Vše je přehledné, většina funkcí je k dispozici stisknutím jednoho, maximálně dvou tlačítek a hlavně začátečníky neobtěžuje zbytečnými nastaveními a požadavky. I nastavení filtrů je velmi komfortní, většinou jde o jeden posuvník, někdy o nové okno, které je ale stejně přehledné.

Další devizou je jeho rychlost. Mluvím jak o grafickém prostředí, tak i o samotném zpracování videa. I HD rozlišení z AVCHD kamery se přehrává plynule, což nemohu říci téměř o žádném jiném editoru. Stejně řešeno to má VideoStudio od Corelu, ale zde o tom člověk téměř ani neví. Jen je na to na začátku projektu upozorněn a dále se o nic nestará. Na druhou stranu si bere docela dost paměti.

Test jsem zprvu prováděl na notebooku s dvoujádrovým Core 2 Duo procesorem a 1 GB paměti a sestříhal si některá stará videa. Vše fungovalo svižně až do doby, kdy jsem chtěl provádět export. Samotné přepnutí do exportu trvalo neuvěřitelně dlouho a disk jel na plné otáčky. Pohled na používanou paměť to vysvětlil - přes 500 MB a většina z toho ve swapu. Neházel bych ale vinu na PowerDirector, spíše na Windows, že neumějí s pamětí lépe hospodařit. Poté jsem přešel na počítač se 4 GB paměti a uvedené se nekonalo. Při této činnosti se mi také jednou stalo, že program spadl, což byl jediný případ nestability.

Když už jsme u hardware, opět vyzdvihněme podporu pro nejnovější technologie - je implementovaná akcelerace některých efektů a komprese s grafickou kartou s ATI Stream a NVIDIA CUDA. Nezapomeňme ani na podporu pro Intel Core i7. Ani jedno jsem vyzkoušet nemohl, ale věřím, že to funguje.

Nebudu se již dále opakovat, tento editor mě příjemně překvapil, a proto jsem se rozhodl mu udělit ocenění TREFA, které má značit, že je tento produkt vhodný nejen pro domácího uživatele, který s editací začíná, ale i pro někoho, kdo chce přejít ze starší verze jiného video editoru na nový s podporou střihu HD.



Ocenění TREFA získává CyberLink PowerDirector 8 za celkovou vyváženost produktu,
snadné ovládání a podporu nejnovějších technologií. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jednoduché a intuitivní ovládání
Neumí mixovat 5.1 zvuk
Jedinečné detaily v ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Podpora smart renderingu
Ikona Odkaz na databázi
Podpora ATI Stream a Nvidia CUDA
Ikona Odkaz na databázi
Tvorba DVD a Blu-ray včetně skrytých titulků
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: Deluxe 1250 Kč resp. Ultra 1800 Kč s DPH