Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Ještě před exportem můžeme definovat kapitoly filmu. Buď je vytvoříme ručně podle pozice jezdce v časové ose, nebo je necháme vygenerovat automaticky:
  • na začátek každého klipu
  • po nastavených intervalech
  • podle nastaveného počtu kapitol


Tvorba kapitol

Výstup z video editoru je normálně možný do souboru, v poslední době ale všechny editory dostávají i možnost vytvoření optického disku. Ani PowerDirector není výjimkou.

Nejprve se podívejme na výstup do souboru. Je zde osm možností typů souborů. Kromě klasického AVI souboru s možností nastavení kodeku je to i MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264, WMV, RealVideo nebo Quicktime. Nastavit kodeky lze ale jen v základních parametrech jako bitrate, rozlišení a kvalitu komprese. U některých nejde ani to a musíme si vystačit s přednastavenými template.

S uvedenou nabídkou ale v drtivé většině případů vystačíme, mnoho domácích uživatelů stejně často neví, k čemu příslušné parametry jsou. Navíc pokrytá je široká škála běžných zařízení spotřební elektroniky včetně nejběžnějších přenosných přehrávačů jako iPod, PSP apod.


Export do souboru
- klikněte pro zvětšení -

Přepneme-li se do tvorby disku, tak se objeví nová nabídka nástrojů pro tvorbu menu disku. Vlevo vidíme panel se třemi záložkami, kde na první je vytvářená struktura disku včetně již definovaných kapitol. Přidat můžeme i více titulů, jednak jako libovolný dříve vytvořený video soubor, nebo i jako PowerDirector projekt. To je další věc, která mnoha konkurentům chybí - možnost vytvářet na disku jak kapitoly, tak i tituly. Připočtěme i možnost vytvořit skryté titulky a máme zde velmi silný nástroj pro tvorbu disků.


Seznam kapitol

Zobrazit si můžeme i stromovou strukturu disku. Klepnutím na příslušnou položku ji pak editujeme.


Struktura disku

Druhá záložka slouží pro výběr tématu menu - definuje obrázek podkladu, font odkazů a také efekty při procházení menu. Celkem je zde 11 témat, další lze stáhnout z internetu. Poslední záložka nastavuje typ disku - VideoCD, DVD, Blu-ray nebo AVCHD.


Výběr tématu a editace menu
- klikněte pro zvětšení -

Samotná editace menu se provádí v náhledovém okně. Zde vybereme jednotlivé položky a můžeme jim změnit font a velikost. Nemůžeme ale libovolně přidávat položky, jen je upravovat. Kapitoly nastavujeme jinde (viz výše) a submenu jsou pak generovány automaticky. Ovlivnit tak zde můžeme jen vzhled, ne obsah, to lze jiným způsobem. Vše je značně intuitivní a nikdo ani zde nebude tápat.

K menu můžeme připojit i hudbu na pozadí a také ovlivnit chování disku a hlavního odkazu menu:
  • spustí se menu a pak všechny tituly popořadě
  • spustí se vše a skončí v menu
  • spustí se menu a přehrává se jen vybraný titul

Při exportu na Blu-ray disk lze generovat vícebitový rozsah x.v.Color, všeobecně lze využít urychlení kódování pomocí grafického akcelerátoru přes ATI Stream nebo NVIDIA CUDA.


Proces vypalování

Pak již je na řadě jen vypálení disku, nebo vytvoření adresářové struktury na pevném disku, možné je obojí. Nepřišel jsem ale na možnost vypálit již připravený disk. Ale k tomu lze použít nějaký obyčejný program na vypalování.