Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Další možností přidávání efektů jsou částice, anglicky pojmenované particles. Jde o překryvné pohyblivé obrázky, které mohou navozovat různou atmosféru filmu. Ty se přidávají do stopy Effect track opět přetažením myší. Je jich zde asi 20 přednastavených, ale můžeme si vytvářet vlastní.


Obsah efektů particles

K tomu slouží Designer částic (Particle Designer), který dovolí přidávat nové obrázky a rozpohybovat je.


Particle Designer
- klikněte pro zvětšení -

Pokud chcete vytvořit slideshow obrázků, tak i na to je zde jeden nástroj - Slideshow Designer. V několika krocích vybereme styl, vložíme obrázky, můžeme provést případné korekce, prohlédnout si výsledek a přidat do projektu.


Tvorba prezentací obrázků

Jedinečnou vlastností, kterou v podobných programech většinou nenajdeme, je možnost přidávat skryté titulky. Jde o stejný princip, který známe z DVD disku, kde si můžeme titulky zapnout a vybírat. Kvůli tomu je zde přímo editor titulků, kam píšeme text a počátek nebo konec titulku. Jejich trvání lze nastavovat i potažením myší ve stopě titulků v časové ose.


Tvorba skrytých titulků

Titulky nemusíme psát ručně, ale lze je importovat ze SRT souboru. Nebo je zde naopak můžeme vytvořit a do SRT vyexportovat. Při exportu videa se tyto titulky buď přidají na DVD disk, nebo jsou přidány k AVI souboru. Lze tak i převádět DVD disky, nebo naopak z AVI souboru vytvořit DVD disk včetně titulků.