Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Do stopy titulků vkládáme generovaný text, který může být libovolného fontu, barvy, textury, okraje a stínu. Nemusí jít ale o statický titulek, můžeme ho rozpohybovat a vytvořit tak jednoduchou animaci. Jde vlastně o počáteční a koncový přechod. To samé se dělá v jiných editorech v časové ose (ať už jde o klip nebo titulek), zde je to zakomponováno přímo k titulkům.

Vytvořený titulek máme možnost uložit a objeví se pak v seznamu v paletě.


Tvorba titulku

Vytvoření efektu PiP (obraz v obraze) je velmi jednoduché. Přetáhneme klip do stopy PiP a v náhledovém okně nastavíme jeho polohu ve výsledném videu.


Nastavení Picture-in-Picture

Dalšími typy stop v časové ose jsou stopy zvukové, ať už je to komentář, hudbu na pozadí nebo přímo zvuk spojený s videem. Každé této stopě můžeme změnit hlasitost a ta se může měnit i v čase.


Zvukový mixer

Při spuštění přehrávání máme možnost tahat za posuvníky a veškeré změny se promítnou do časové osy. Zde je u průběhu zvuku i bílá čára, značící hlasitost. Na ní můžeme přidávat body a tak modelovat průběh hlasitosti v čase. Při změně mixeru se mění i tato křivka a přidávají se automaticky na pozici jezdce časové osy.


Změna hlasitosti zvuku v čase

Bohužel nelze nastavovat nic jiného než hlasitost, není zde balance ani prostorový mixer. I tak lze ale zpracovávat 5.1 zvuk, jen bez možnosti ho vytvářet. Výstup tak bude kanálově stejný jako vstup.