Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CyberLink PowerDirector 8: překvapivý domácí video editor

5.11.2009, Radek Jahoda, recenze
Před testem video editoru PowerDirector 8 od firmy CyberLink jsem nevěděl, co očekávat. Proto pro mne bylo velkým překvapením, co vše umí a jak snadno se ovládá. Ale nepředbíhejme, začněme pěkně od začátku.
Zachytávání videa je řešeno standardním způsobem, takže nikdo nebude tápat. Z řady ikon vybereme požadovaný zdroj a pouze stiskneme červené tlačítko Start. To platí pro analogové zdroje, DV nebo i digitální přijímač. Z DVB-T se mi ale nahrávat nepodařilo, program se tvářil, jako by můj přijímač neviděl. V návodu je pouze uvedeno, že zdroj z digitální TV není dostupný ve všech regionech, dále jsem to nezkoumal, protože to nepovažuji za důležité. Důležité je, že funguje nahrávání z analogových zdrojů, z DV a také z diskových médií. Při zachytávání lze provést přímou konverzi do MPEG-2 v reálném čase, takže následný sestřih a export již nezabere tolik času a místa na disku.

Dále lze provést nabírání z HDV a AVCHD zdrojů, ale i z web kamery, nebo je možné jen nahrávat zvuk, například z mikrofonu.


Nabídka zachytávání

Nahrané klipy se vloží do knihovny projektu, kde lze provést třídění a rozdělení do složek. Na požadované klipy lze spustit optickou detekci scén, což je výhodné hlavně u zdrojů z analogových video kamer.


Správa klipů
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Ke každému klipu si můžeme zobrazit i podrobnosti, kde se dozvíme jak typ souboru, tak i rozlišení videa a formát.


Podrobnosti o klipu

Dále již můžeme klipy přetahovat do časové osy do Master Video nebo PiP stopy buď myší, nebo po jejich označení tlačítkem ve spodní části.