Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Contour+: outdoorová kamera do nepohody

18.1.2012, Jakub Doležal, recenze
Jedním z fenoménů roku 2011 byla všemožná kaskadérská videa točená z pohledu první osoby. Nám se do rukou dostala kamera, která byla pro tyto okamžiky zrozena. Říká si Contour+ a prý plynule zaznamená veškeré dění. Opravdu?
Kapitoly článku:

Jdeme ven


Jelikož mezi můj denní chléb nepatří skákání z letadla či zběsilý sjezd mezi stromy na downhillovém kole, zkusil jsem nasimulovat různé situace, které by venku mohly nastat. Nakonec jsem přeci jen nějaký ten akčnější výlet vyzkoušel, ale nebudeme přebíhat, takže hezky popořádku.




Bez rukavic je zmáčknutí tlačítka pro spuštění celkem snadné...


Stojíte-li s kamerou venku za letního počasí, je její nastartování celkem bezproblémové, neboť je možné prstem zmáčknout gumový výstupek, který následně zatlačí i na tlačítko uvnitř kamery. V zimě a zejména pak na horách však ke slovu přicházejí rukavice a zde jsem již měl problémy. Zejména s lyžařskými, kde vaše prsty nabydou na objemu takřka dvojnásobně.




... s rukavicemi už to taková sranda není


Spuštění a vypnutí kamery je doprovázeno zvuky a poblikáváním diod, stejně tak se kamera ozve při zapnutí nahrávání. Bez helmy je audio část dobře slyšitelná, pokud však vyrazíte v integrální helmě a vedle vás rachotí motor, neslyšíte prakticky nic. Takže možná by to chtělo přidat trochu na intenzitě. Když už řešíme zvukový projev, musím zmínit absenci zvuků při fotografickém sekvenčním snímání, kamera sice při spuštění sekvence zapípá, ale pak se zcela odmlčí.




Trojice indikačních diod svému účelu slouží dobře, nicméně displej by neuškodil



Fotíme a natáčíme


Pro otestování schopností čipu a optiky jsem využil pouze výhled z okna a záznam současně pořizoval i na telefonu Samsung Galaxy S II, který sice nemůžete přidělat k helmě, ale svou velikostí optiky by mohl poskytnout rozumné porovnání výsledného videa a fotografií. První část záznamu (video i fotografie) jsem pořizoval kolem jedné hodiny odpoledne, kdy na několik minut vysvitlo slunce a byly tedy prakticky ideální podmínky. Další snímání následovalo kolem páté hodiny, kdy již docházelo k západu slunce, ale stále ještě bylo možné se prohánět na kole kdesi v přírodě.

Obě zařízení byla pro natáčení videa přepnuta do režimu Full HD (1920x1080) u kamery Contour+ to pak znamená záznam ve 30 FPS. V případě focení jsem ponechal maximální nativní rozlišení u obou přístrojů, tedy 5 MPx pro Contour+ a 8 MPx pro SGS II. Nicméně pro lepší srovnání jsem poté snímky vyfocené skrze Galaxy S II upravil na stejné rozlišení, jaké má Contour+. Upozorňuji, že odkazované originály mají kolem 3-5 MB, takže mějte strpení s načítáním.




Hodina po poledni a focení proti slunci, vlevo Contour+ a napravo SGS II (klikněte pro originál)




Hodina po poledni a slunce po straně, Contour+ / SGS II (klikněte pro originál)




Hodina po poledni a slunce v "zádech", Contour+ / SGS II (klikněte pro originál)


V pořízených fotografiích pak produkt společnosti Contour zvítězil jak lehce po poledni, tak navečer. Vyfocené snímky jsou v obou případech svou kvalitou nad těmi, které dokázal zachytit Samsung Galaxy S II. Viditelný rozdíl je především při „nočním“ focení, kde se již objevuje u mobilu nepatrný šum. Rozmazání snímků neberte tolik v úvahu, neboť jsem fotil z ruky.




Lehce před pátou a západ slunce, Contour+ / SGS II (klikněte pro originál)




Lehce před pátou a slunce po boku, Contour+ / SGS II (klikněte pro originál)




Lehce před pátou a slunce v "zádech", Contour+ / SGS II (klikněte pro originál)


Srovnání obou strojů proběhlo i v rámci kvality mikrofonů. Na rovinu říkám, že zde Contour+ nepodává zrovna zářné výsledky. Softwarový rozsah stupnice mikrofonu 0-60 se zdál být dostatečný, avšak cca do 40 neslyšíte na záznamu prakticky nic. Nakonec jsem pro testy vyhnal citlivost mikrofonu v kameře na maximum, ale tím se zvýšil i nepříjemný šum. V rámci videa je kolem poledne komentováno skrze kameru, navečer pak na Samsungu.


V poledne zvuk nahrán skrze Contour+


V podvečer zvuk nahrán skrze Samsung Galaxy S II


V oblasti videa si během silného denního osvětlení vedla obě zařízení velmi dobře a v porovnání bych zřejmě jednoznačně přiřkl vítězství kameře Contour za přirozenější podání barev. Naopak večerní záznam videa dopadl pro kameru Contour již poměrně špatně a s takovým "filmem" bych se před ostatními zrovna prezentovat nechtěl. Naproti tomu mobilní telefon si s menším množstvím světla dokázal poradit lépe.


Vyrážíme do terénu


Pro test stabilizace kamery jsem vyrazil přímo do terénu, a to na čtyřkolkách. Záznam z projížďky bohužel trochu negativně ovlivňují dva parametry. Tím prvním je tichý mikrofon, který jsem si před výjezdem nechtěně přepnul do tovární hodnoty (33 ze 60) a dále fakt, že jsem si nechtěl ničit vlastní helmu přilepením „neodlepitelného“ držáku, takže jsem si kameru připevnil k rukavici. V natočených sekvencích tak rukavice částečně zasahuje do obrazu. Mimochodem právě zde jsem vedle nastartované čtyřkolky (300 ccm) neslyšel pípání kamery skrze integrální helmu prakticky vůbec.


Video natočeno při 1920x1080 (30 FPS)



Stříháme, editujeme


Po návratu domů se samozřejmě jako první vrhnete k počítači, abyste si video mohli přehrát. V prostředí programu StoryTeller je však nutné video nejdříve z kamery přesunout na pevný disk počítače a teprve až poté je možné jej přehrát. Za zmínku také jistě stojí fakt, že Contour+ ukládá videa ve formátu MOV, což není pro Windows zrovna nejrozšířenější formát a pro podporu je nutné navštívit web společnosti Apple a stáhnout QuickTime. Druhým nedostatkem, který jsem při testování kamery objevil, je absence pořízených fotografií v prostředí programu StoryTeller. Zkrátka jsem je nikde nenašel a musel jsem si pro ně "ručně" zajít skrze průzkumník přímo do kamery.

Další možností přehrání záznamu je přímé propojení s televizí pomocí MiniHDMI kabelu, redukce na HDMI je přibalena v příslušenství. Tento způsob však trochu naráží na fakt, že kamera obsahuje minimum tlačítek, takže spuštění jednotlivých videí, není zrovna intuitivní.


Výdrž


Při delším pobytu venku hraje svou roli také výdrž baterie a Contour+ disponuje papírovou hodnotou v rozmezí 2-2,5 hodiny. Na přibalené kartě jsem to kvůli malé kapacitě nemohl vyzkoušet, a tak následovalo rozebraní telefonu a osazení karty s kapacitou 4 GB, která při nejmenším datovém toku kamery měla zvládnout až 120 minut záznamu. Ve výsledku se pak karta zaplnila dříve, než se stačila vybít baterie, takže v tomto směru uvádí výrobce dosažitelnou hodnotu.